Сніг, мороз та ожеледиця: як обрати правильне взуття?

З першим снігом та морозами з’являється небезпека ожеледиць. Тож поки чоловіки нашвидкоруч змінюють колеса на авто, варто подумати і про власну "пішохідну" безпеку - безпечну ходу.

Слід говорити не лише про взуття для слизької погоди. Коли навколо кучугури снігу, хоч і довгоочікуваного, проти волі згадуються бабусині стьобані валянки в чорних гумових галошах.

Сучасна мода пропонує більш естетичні варіанти зручного теплого взуття на пласкій ході для сніжної та слизької зими.

Важлива умова для практичного зимового взуття – не тільки зручна форма черевика та відсутність підборів, але й водостійка нековзаюча підошва.

Для зими найкраще підходить взуття на резиновій та полімерній підошві: з полівінілхлориду (ПВХ), термоеластопласту (ТЕП). Таке взуття неслизьке. Поліуретанові підошви (ПУ) чи етиленвінілацетаті (ЕВА та ПЕВА) користуються зараз більшою популярністю за легкість та гнучкість, але більш слизькі та холодні. В багатьох серйозних компаніях увійшло за правило розробляти свої унікальні запатентовані матеріали та форми протектора.

Зупинимось детальніше на знаковому, впізнаваному взутті, яке сьогодні стало маст-хевом всіх модниць, а також тих чоботах, що вже поза модою, оскільки про них згадують щозими чи вже не півстоліття.

Уггі

Уггі – вид чобіт характерного крою з дубленої овчини хутром всередину.

Якісні уггі зшиті лише з цільної натуральної овчини з товстим хутром. Вони мають м’яку пористу устілку та підошву з ЕВА (етиленвінілацетату). До таких матеріалів відносять поролон та спінену гуму і використовують у спортивному взутті та спорядженні. Матеріал став популярним серед повсякденного взуття за малу вагу, пластичність і відсутність резинового запаху.

Тепловий ефект чобіт досягається за рахунок вирівнювання температури всередині чобота з температурою тіла, як в дублянці. Тому взуття носять навіть без шкарпеток на босу ногу. Підошву також утеплюють хутряною устілкою. Крім того, взуття дуже м’яке, завдяки чому стало шалено популярним в усьому світі. В ньому почуваєшся як в домашніх капцях.

Сьогодні реклама і телебачення пропагують носити їх не лише по снігу, але і влітку, чи взувати вдома на дивані. Нам пропонують яскраві картинки того, як в уггах дівчата бігають на пляжі, вгрузаючи по щиколотки в пісок, або сидять в роздумах на підвіконні з чашкою запашного какао в довгому светрі та хутряних чобітках.

Найкращу рекламу дивним черевичкам свого часу зробила Опра Уінфрі з командою голлівудських зірок, коли всі повально почали носити хутряне взуття за будь-якої погоди та в поєднанні з будь-яким одягом.

За автентичність чобіт з овчини досі сперечаються Австралія та Нова Зеландія, де таке взуття більше століття тому полюбилося фермерам та селянам. Черевики з натуральної виворітки сподобалися гірськолижним спортсменам. Згодом у 1960-х роках вони стали популярними серед австралійських серферів. А як тільки "доплили" до сонячної Каліфорнії, одразу розпочалося комерційне майбутнє дублених черевиків.

До слова, уггами в історичному розумінні прийнято вважати не лише класичні австралійські чоботи, але й дублені чоботи різних конфігурацій на плаский підошві. В нашому регіоні завжди були в пошані чуні, що нагадують австралійські. За часів Великої Вітчизняної війни збереглись світлини, на яких радянські вояки взуті у подібні чоботи з виворітки.

Сьогодні неправильно користуватись визначенням "уггі", коли мова йде про тип взуття, а не конкретну марку. Взуттєвики довго дискутували з приводу того, що назва уггі – це загальний термін, і не може бути використаний як торгівельний знак. Але "UGG" таки стала зареєстрованим торгівельним знаком американської корпорації Deckers Outdoor Corporation.

Тепер на світовому ринку існує "правильний" бренд UGG Australia та не менш відомі австралійські виробники уггів: Emu Australia, Uggs-N-Rugs, Bearрaw, Koolaburra та інші, які продають своє взуття як "чоботи з овчини".

Унти

Унти (від евенкійського "унта" – взуття) – теплі зимові чоботи з хутром наверх.

Хутряні чоботи з’явились у північних народів, де їх робили зі шкіри оленя або камуса (хутра з оленячих ніг). Зараз їх шиють з лисиці, песця, вовка.

Досі збереглись стародавні технології виготовлення цього морозостійкого взуття: з резиновою або шкіряною підошвою, з додатковим утеплювачем із собачої та овечої вовни.

Завдяки натуральному хутру та унікальній конструкції унти зберігають тепло навіть при температурах до -50°C.

У північних народів унти – це повсякденне взуття. Для нас – предмет моди. Звичайно, провідні будинки моди не дотримуються точних технологій, адже в помірному європейському кліматі в цьому нема потреби.

Унти не люблять сирої та вогкої погоди, тож рекомендовано їх носити лише за морозів. Чиститься натуральне хутро легко, лише варто дати йому просохнути. Сушити натуральне взуття треба подалі від опалювальних пристроїв.

Унти добре поєднуються з короткими пальто та напівшубками, сукнями-пальто. Цікавим буде поєднання унтів з короткою пишною спідницею та вузькими щільними легінсами.

Обираючи модний аксесуар, варто добре оцінити власну статуру. Дівчат з худими ніжками пухнасті чоботи ще більше витоншать, а повненьким додадуть об’ємів. Крім іншого, "хоббітські черевички" візуально вкорочують ніжку. Варто придивитися до модних унтів з коротким хутром.

Дутики

"Дутики" – чоботи із синтетичних матеріалів з прокладкою з утеплювача. Зазвичай мають специфічну застібку на липучку чи горішню куліску для затягнення халяви. Інколи об’ємні чоботи горизонтально прострочують.

Дуте взуття ізолює ніжку від холоду і за конструкцією схоже на термос. Крім того, воно зігріває як курточка. В якості утеплювача може використовуватись натуральне або штучне хутро, синтетичні наповнювачі. Виробники обіцяють, що такі чоботи витримають морози до -30°C.

Підошва дутиків виготовляється з гнучкої спіненої гуми ЕВА та протекторної вставки для кращого зчеплення. Часто нижню частину чобота прорезинюють або заливають. Тим не менше, взуття з тканини може промокати під час довгих прогулянок, хоча його й шиють з водовідштовхуючої тканини або матеріалів з пропитками. Не промокають популярні в цьому сезоні глянсові поліуретанові чоботи.

Прижилися дуті чоботи завдяки футуристичному, але охайному вигляду на нозі. Крім того, синтетичне взуття дешевше за натуральні аналоги.

Дутики все ж таки не є універсальним модним взуттям для зими. А в колекціях його позиціонують як спортивне. Статус модного дутики завоювали лише нещодавно завдяки новим моделям із плетеного скандинавського трикотажу та фланелевої англійської клітинки.

Дутики ідеальні до молодіжних строїв, заправлених джинсів, з цупкими легінсами. Якщо ви носите взимку пуховик або стьобану курточку, такі пасуватимуть найкраще.

Мунбути

Мунбути (від англійського "Moonboot" – Місячне взуття, взуття для Місяця) були розроблені на початку 70-х років італійською компанією Tecnica Group за прикладом фетишного взуття астронавтів.

Як і дутики, мунбути вологостійкі та морозостійкі, зроблені з легких синтетичних матеріалів. Їх радять взувати на морози до -35° C.

Вони сконструйовані на гумовій підошві з перфорованим гумовим підйомом, вкриті нейлоновою тканиною, поліестером або поліуретаном.

Визначальна особливість оригінальних мунбутів – устілка з пам’яттю, що підлаштовується під форму стопи. Тому чоботи виготовляють аж на три суміжні розміри. Справжні космічні технології!

З року в рік дизайни взуття не надто змінюються, додаються лише популярні забарвлення та текстури.

Компанія Tecnica єдина, хто має авторські права на мунбути ("moonboot"), хоча їх сьогодні виготовляють багато фірм, а термін став узагальненим для всіх високих дутих чобіт на округлій підошві.

Мунбути за свою півстолітню історію стали культовими, а музей Лувр обрав його одним зі ста визначальних предметів дизайну ХХ століття.

Валянки

Валянки – зимові повстяні чоботи із валяної овечої вовни, від чого і отримали свою назву. Історично російське взуття, яке носили селяни у суху морозну пору року. На мокру погоду на них додатково взували гумові галоші.

Російським валяним чоботам більше 200 років. Та й досі вони є частиною військової амуніції.

Ідея валянок стара як світ, та європейцям так прийшлося до смаку екзотичне російське взуття, що сьогодні його можна побачити в колекціях багатьох світових дизайнерів. Правда, з первісними грубими повстяками вони мають мало спільного.

Сучасні чоботи оснащені підошвою, більш елегантні, мають шви і застібки. Крім того, матеріал з товстої повсті замінили на м’який фетр. Більш детально про новітні валянки читайте в наших попередніх матеріалах.

Екстремальні модники можуть прикупити репліки на давні російські чоботи. Такі сучасні валянки виготовлені зі 100% органічної вовни, теплі та дихаючі. Але їх ще потрібно буде розносити протягом декількох днів, щоб вони стали м’якші і сіли по нозі. Галоші, як і колись, знімаються, і за морозу не потрібні.

Валянки можна обрізати ножицями по висоті або прикрасити на власний смак, чим часто займаються вітчизняні хендмейдери.

Нефарбовані повстяники бувають білі, сірі та коричневі, як овеча вовна. Інші варіанти – фарбуються. І як кожен фарбований матеріал, можуть линяти.

Таким валянкам, як і традиційним російськім, при приналежному догляді не буде зносу. Головне застереження: не сушити валяне взуття біля опалювальних приладів та нагрівачів: воно може збігтися!

В статті використано фотоматеріали з рекламних кампаній та офіційних сайтів Ugg Australia, Emu boots, Hugo Boss Orange, Chanel, Rubber Duck, Lacoste, Tecnica, Judari Valenki, AKA culture.

Реклама:

Головне сьогодні