Прем’єри тижня: британська драма та норвезький трилер

Від 26 січня на українських екранах демонструються: британська драма "Третя зірка" Гетті Далтон, норвезький трилер "Мисливці за головами" Мортена Тілдума, американський бойовик "Інший світ: Пробудження" Менса Мерлінда та Бьорна Штайна, а також російська комедія "Ржевський проти Наполеона 3D" Маріуса Вайсберґа.

Життя прожити і поле перейти

Чим ближче до тридцятиріччя, тим частіше молода людина задумується, чи правильно провела свої найкращі роки. За плечима вже школа і університет, і ось ніби то мають відкритися двері у справжній дорослий світ. Та що робити, коли двадцять дев’ятий день народження знаменує собою не лише закінчення молодості, але й кінець усього життя?

Саме цьому болючому питанню і присвячена британська стрічка "Третя зірка" ("Third Star"). Режисерка фільму Гетті Далтон стверджує, що картина є водночас драмою і комедією, адже намагається розповісти про хворобу і смерть, не лише у похмурих, але й у яскравих барвах. Для Далтон "Третя зірка" - повнометражний дебют у кіно, і створювався він із малим бюджетом невеликим гуртом ентузіастів. Результат їхньої роботи цілком схвальний - стрічка вийшла зворушливою і, попри тему, цілком оптимістичною.

Головному герою картини Джеймсу (Бенедикт Камбербетч) виповнюється двадцять дев’ять, проте до наступного дня народження він не доживе, бо помирає від раку. Разом із трьома найкращими друзями він вирушає у пішу мандрівку до своєї улюбленої затоки Барафундл, що у вельському Пембрукширі. Ця подорож мала бути приємною розвагою, проте несподівано вона перетворюється на важке випробування як для самих хлопців, так і для їхньої дружби.

Назва стрічки "Третя зірка" відсилає нас до знаменитого роману Пітер Пен що його герой - хлопчик, який не хотів дорослішати - жив "за другою зіркою направо". Персонажі стрічки також не надто задоволені дорослішанням. І подорож місцями дитинства дає їм змогу пригадати свої старі мрії та переглянути життєві пріоритети.

Тема картини аж ніяк не нова – існує безліч історій про смертельно хворих та їхнє примирення із власною долею, і є цілий пласт стрічок про останні подорожі хворих на рак героїв.Третя зірка не пропонує тут нам нічого нового, проте основна її перевага у акторському складі та чудово прописаних характерах.

Головних героїв у картині четверо. Насамперед це Джеймс, який шкодує, що змарнував своє життя, проте намагається зберегти лице до останнього. Його безробітний товариш Дейві (Том Бурк) – дуже хоче бути комусь потрібним, тому увесь свій час та зусилля присвятив смертельно хворому другові. Телевізійник Біллі (Адам Робертсон) заклопотаний тим, що сім років живе із нелюбою жінкою, яка ще й завагітніла від нього. Красунчик Майлз (Джей Джей Філд) має успіх у жінок, проте переживає, що не зміг досягти слави свого батька - відомого письменника.

На стосунках усіх цих героїв і тримається увесь фільм. Дорогою вони дізнаються багато нового про себе та про своїх друзів, згадують минуле, сваряться та сперечаються, аби насамкінець досягти спокою, проводжаючи друга в останню дорогу.

Аби уникнути сентиментальності, автори картини ввели ще кількох епізодичних персонажів, які трапляються на шляху Джеймса та його друзів. Брутальний хлопчик-янгол, недоумкуватий паромник із нафарбованими очима та пляжний бомж, який вже два роки сподівається знайти на березі колекційні фігурки Дарта Вейдера, розбавляють драматичну оповідь та роблять її кумедною та водночас зворушливою.

Стрічка справді "чіпляє" своєю простотою, красою та життєвою правдивістю. Герої вирушають у далеку путь, сповнені стереотипів, сумнівів та страхів, але дорогою вони позбавляються зайвих предметів цивілізації, залишаючись наодинці із природою та непростими екзистенційними екстремумами - життям та смертю.

Оцінка фільму 5 з 5

Напружений трилер з Північної Європи

Скандинавські країни відомі своїми оригінальними кіношколами. І якщо слава про фільми, зняті у Данії та Швеції, гримить по всьому світові, то про Норвегію ми до недавнього часу чули не так вже й багато. Трилер "Мисливці за головами" ("Hodejegerne") Мортена Тілдума - чудовий привід познайомитися із тамтешнім кіно поближче.

"Мисливці за головами" - це екранізація однойменного роману Ю Несбьо, який і сам по собі є знаменитістю серед любителів кримінального жанру і трилерів. Одним із продюсерів фільму виступила виробнича компанія Yellow Bird, яка також працювала над шведською кінотрилогією "Міленіум" Нільса Ардена Оплева.

Зрештою, ці два проекти відзначаються певною стилістичною єдністю – повагою до своїх літературних першоджерел, натуралістичністю в показі насилля, та сюжетом, який хоч і розгортається неквапливо, проте із кожною хвилиною все більше електризує глядача. "Мисливеці за головами", як і "Міленіум", цікаві насамперед своїм сюжетом, у якому звичайна "маленька" людина встає до бою із могутніми силами соціального зла.

Головний герой картини Роджер Браун (Аксель Генні) у буквальному розумінні є "мисливцем за головами", адже працює у аґенстві з підбору персоналу. Здається, що йому пощастило у житті, проте Роджер переймається через свій невисокий зріст та не дуже престижне соціальне походження. Компенсуючи свої "вади", чоловік живе у дорогому будинку та купає у розкошах свою дружину – ефектну, схожу на топ модель білявку (Сінневе Макоді Лунд).

Роджер заробляє на розкішне життя крадіжками картин. Проте одного дня гроші на кредитці закінчуються. Дружина знайомить його із високим красенем Класом (Ніколай Костер-Валдау), який володіє знаменитою картиною Рубенса. Роджер вирішує убити одразу двох зайців – допомогти Класові влаштуватися на престижну роботу та згодом викрасти дорогоцінне полотно. Однак Клас, який виявляється колишнім спецназівцем, розпочинає на Роджера полювання, яке має закінчитися лише смертю одного із них.

Те, що переживає Роджер Браун вподовж фільму, можна назвати своєрідним очищенням – зі слабкодухого і нервового клерка він перетворюється на справжнього чоловіка та охоронця своєї родини. Норвежці не шкодують крові, бруду, болю та неприкритого насилля, занурюючи свого героя у все нові кола кінематографічного пекла. Люди гинуть швидко та брутально, і, на відміну від голлівудських бойовиків, ми бачимо безпосередні наслідки цього насилля. А сцена, в якій головний герой голить голову, без сумніву, закарбується у пам’яті на все життя.

"Мисливці за головами" зовсім не слідують канонам голлівудської драматургії, в якій усі повороти сюжету можна передбачити заздалегідь, тут усе навпаки, - сюжет має власну логіку, яка спирається більше на непередбачуваність характерів, ніж на ремісничі правила.

Окремого доброго слова заслуговує і прекрасний кастинг фільму. Роджера зіграв Аксель Генні, чиє хворобливе худе обличчя та великі очі зробили героя схожим на загнаного та небезпечного звіра. Ефектний Ніколай Костер-Валдау, зі своєю брутальною чоловічою вродою, як ніхто інший, ідеально підійшов на роль садиста Класа. Іще однією знахідкою фільму стала Сінневе Макоді Лунд – акторка того типу, що його дуже любив Гічкок: холодна білявка, яка під зовнішньою маскою приховує непересічні пристрасті.

Оцінка фільму 5 з 5

"Інший світ: Пробудження"/ "Underworld: Awakening"

Режисери: Менс Мерлінд та Бьорн Штайн

У ролях: Кейт Бекінсейл, Стівен Рі, Майкл Елі, Тео Джеймс

Четверта частина франшизи "Інший світ", знята шведськими режисерами Менсом Мерліндом та Бьорном Штайном.

Селін дванадцять років пробула у коматозному стані. Прокинувшись, вона дізнається, що має чотирнадцятирічну доньку – напіввампіра, напівлікана. Тепер Селін має перешкодити БіоКому створити нову расу суперліканів, яка може знищити їх усіх.

"Ржевський проти Наполеона 3D"/ "Ржевский против Наполеона 3D»

Режисер: Маріус Вайсберґ

У ролях: Володимир Зеленський, Павєл Дєрєвянко, Свєтлана Ходчєнкова, Міхаіл Ґалустян, Марат Башаров, Міхаіл Єврємов та інші

Новий фільм від студії "95-й квартал".

Наполеон іде походом на Росію. Підприємливі росіяни вирішують підіслати до нього неприступну красуню, яка тихцем зруйнує його плани. Потрібної дівчини не знаходиться, тож у ліжко до Бонапарта відправляють героя народних анекдотів поручика Ржевського, перевдягнутого у жіноче вбрання. Йому вдається полонити серце француза, та ситуація ускладнюється, коли Ржевський закохується у Наташу Ростову.

Фото kinopoisk.ru

Реклама:

Головне сьогодні