Найпопулярніші музеї світу. Фото

Видання Art Newspaper склало рейтинг найбільш відвідуваних музеїв світу. Зведена статистика з півтори тисячі виставок у 400 музеях по всьому світові дала можливість укладачам скласти ТОП найпопулярніших музеїв у світі, а також вказати, які виставки були найбільш відвідуваними у всьому світі.

"Коли у 1996 році ми починали робити наші щорічні підбірки найбільш відвідуваних виставок у світі, щоб потрапити до ТОП-10 потрібно було мати відвідуваність близько 3 тисяч щодня. Наше дослідження 2011 року показує, що тепер для потрапляння у ТОП-10 потрібно мати відвідуваність у 7 тисяч людей щодня", - пишуть укладачі рейтингу.

[L]Серед найбільш відвідуваних виставок у світі була і посмертна ретроспектива Олександра МакКвіна у Нью-Йоркському музеї Метрополітен – її щодня відвідувало понад 8 тисяч людей.

Видання також відзначає помітне збільшення кількості людей, які ходять до музеїв. Так, наприклад, сумарно на ТОП-10 виставок 1996 року сходило приблизно 4 мільйони людей. За 2011 рік десять найпопулярніших виставок подивилось майже 6 мільйонів людей.

Популярні музеї

Згідно з офіційною французькою статистикою, кількість туристів, які відвідали Париж, зросла приблизно на 3%. І це допомогло Лувру збільшити щорічну відвідуваність на 400 тисяч осіб. Відтак за рік цей музей відвідують 8,9 мільйонів людей і така цифра дала можливість Лувру очолити список. Втім, у попередні роки він також був найбільш відвідуваним музеєм світу.

Місце у рейтингу

Назва музею

Кількість відвідувачів у 2011 році, млн. осіб

1

Лувр (Париж)

8,8

2

Музей мистецтва Метрополітен (Нью-Йорк, США)

6,004

3

Британський музей (Лондон)

5,848

4

Національна галерея (Лондон)

5,253

5

Музей Тейт Модерн (Лондон)

4,802

6

Національна галерея мистецтв (Вашингтон)

4,392

7

Національний палац-музей (Тайбей) (на острові Тайвань)

3,849

8

Центр Помпіду (Париж)

3,613

9

Національний музей Кореї (Сеул)

3,239

10

Музей д’Орсе (Париж)

3,154

Крім американських, європейських і японських музеїв, які традиційно потрапляють до рейтингу з 2007 року (саме тоді видання почало визначати не лише найпопулярніші виставки, а й найбільш відвідувані музеї світу) до лідерів рейтингу (але не у десятку) потрапив і бразильський Centro Cultural Banco do Brasil’s. У цьому музеї у центрі Ріо-де-Жанейро, відбулось аж 3 виставки, які потрапили до списку найбільш відвідуваних. Вхід у кожну з них був безкоштовний.

Безкоштовний вхід до національних музеїв Великої Британії призвів до того, що у ТОП-10 найбільш відвідуваних музеїв світу опинились три британські: Британський музей у Лондоні (5,8 млн), Національна галерея (Лондон) і музей Тейт Модерн (4,8 млн).

Популярні виставки

Згідно з рейтингом Art Newspaper, найпопурялярнішими виставками за минулий рік були "Чарівний світ Ешера" у Ріо-де-Жанейро, яку щодня відвідувало у середньому по 9 677 людей.

На другому місці – "Світ Кукая: Мистецтво езотеричного буддизму" у Національному музеї в Токіо. На третьому – виставка пейзажів у Національному палаці-музей (Тайбей) (на острові Тайвань)

На четвертому місці – вже згадана виставка, присвячена Олександрові МакКвіну (про неї детальніше читайте у статті Аліси Ложкіної Мода между адом и раем: Александр МакКуин. Постскриптум).

На п’ятому місці – експозиція картин Клода Моне у Великому палаці у Парижі.

Фото simo0082, Eduardo M. C. panoramio.com та з Вікіпедії





Реклама:

Головне сьогодні