Режисер фільму про дитячу працю у шахтах: заборона нагадаує сталінські часи

— 27 березня 2012, 01:16

Про це вона повідомила к коментарі "Українській правді. Життя".

"Фільм відмовилася показати на фестивалі співпродюсер фільму Олена Фетісова (компанія Інтерфільм). Мотиви відмови залишилися мені не до кінця зрозумілим. Оскільки я не живу в Україні, то мені складно в цьому розібратися", - пояснила Каат.

"Їхня характеристика фільму, надіслана фестивалю, стала для мене повною несподіванкою і образила до глибини душі. Я навіть не кажу про зміст, стиль і тон цієї характеристики, повністю запозиченої з лексикону сталінських часів (в минулі часи мене після такого повели б на розстріл, судячи з усього) - мене здивував сам факт такого послання - адже в титрах фільму є логотип Інтерфільм, названо ім'я співпродюсера, а це означає, що фільм був "підписаний" співпродюсером", - додала режисерка.

"Особистий підпис під документом може означати тільки те, що той, хто підписався повністю згоден зі змістом. Виникає питання - якщо фільм не відповідав жанру тощо, то підписанти зробили це для того, щоб мати в майбутньому право заборонити фільм до показу в Україну?" – запитує автор фільму "Шахта номер 8".

[L]За словами Маріанни Каат, проблем з показом стрічки не було ніде. Фільм був показаний на 29 міжнародних фестивалях і отримав безліч призів.

Водночас режисерка зауважує, що з юридичної точки зору, показувати фільм в Україні можна.

"У мене був час, поки я летіла в літаку до Києва, уважно прочитати наш договір з співпродюсером, і смію вас запевнити, що у "Інтерфільм" немає ніяких ексклюзивних прав на фестивальний, некомерційний показ фільму в Україні. Я впевнена, що Докудейз в підсумку зможе показати мій фільм по всій Україні", - додала Маріанна Каат.

Як відомо, фільм естонського режисера про дитячу працю в нелегальних шахтах Донбасу, був заборонений до показу на фестивалі документального кіно Docudays в Києві.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні