Прем’єри тижня: підліткові історії про секс, наркотики та чужопланетне вторгнення

Від 19 квітня на українських екранах демонструються: комедія "Проект Х" Німа Нурізаде, фантастичний бойовик "Морський бій" Пітера Берґа, драма "Риба моєї мрії" Лассе Халлстрьома та комедія "Побачення" Юсупа Бахшиєва.

Вечорниці по-американськи

Несподівана і запальна стрічка дебютанта Німа Нурізаде "Проект Х" ("Project X") продовжує славну традицію американського підліткового кіно 1980-х, яке оспівувало запальні вечірки, секс без зобов’язань та алкоголь.

Чоловіки середнього віку, мабуть, і досі згадують еротичну вакханалію із "Холостяцької вечірки". Там навіть фігурував віслюк, який помер від передозування… Цілком можливо, що "Проект Х" стане таким самим культовим і для сучасних підлітків.

Продюсером цієї стрічки став Тодд Філліпс, власне, представник покоління "Холостяцької вечірки", який, завдяки "Похміллю у Веґасі", зажив слави творця розв’язних та брутальних "чоловічих" історій.

Сценарій "Проекту Х" написав Майкл Беколл, який працював над фільмами "Скотт Піліґрим проти всіх" та "Мачо і Ботан". Результатом їхньої співпраці стала картина, яку можна вважати дитячою версією "Похмілля у Веґасі", щоправда, її анархізм і відвертість може здатися надмірним навіть для дорослої авдиторії.

Сценарист цієї картини Майкл Беколл зізнався, що сам був "ботаном" у школі, тож у "Проекті Х" він ніби компенсував невдачі шкільних років.

Героями картини стали непопулярні старшокласники, які вирішили докласти максимум зусиль, аби здобути авторитет у школі. Сімнадцятирічний Томас (Томас Манн) хоче зібрати невелику вечірку, аби відсвяткувати свій день народження.

Його батьки покинули місто на кілька днів, тому підлітки поставили собі за мету не стримуватися.

Друзі Томаса – нахабний, але пробивний Коста (Олівер Купер) і вайлуватий товстун Джей Бі (Джонатан Деніел Браун) – вмовляють хлопця запросити якомога більше людей, особливо сексуальних дівчат.

Вони розсилають оголошення через соціальні мережі і незабаром до Томаса прибуває чималий натовп, який бажає лише алкоголю, музики та сексу. Вечірка перетворюється на суцільний хаос, сусіди шаленіють, а Томас втрачає контроль над ситуацією.

Один із продюсерів фільму Алекс Гайнеман розповідав, що ще у школі наслухався історій про неймовірно шалені вечірки, які ставали легендарними серед підлітків.

Тому "божевільна" вечірка є одним із повноправних героїв фільму, вона живе власним життям, зароджуючись на задньому дворі будинку Тома, і помирає у полум’ї, досягши свого апогею.

Картину стилізовано під домашнє відео (здається, фільми про підлітків починають зловживати цим прийомом). Окрім кадрів "офіційного оператора вечірки" тут також з’являються "записи" із поліцейської машини та вертольота служби новин.

Саму стрічку фільмували вночі, перетворюючи кожний знімальний день на правдиву вечірку із музикою і танцями. Статисти, та й більшість акторів "Проекту Х" - непрофесіонали, тому режисер стрічки Німа Нурізаде просив, аби вони знімали усе, що відбувається на майданчику, на свої телефони. Деякі з цих кадрів також ввійшли до фільму.

Картина щира та відверта. Її герої схожі на пересічних підлітків, які постійно говорять про секс, вихваляються власним цинізмом, але насправді бояться заговорити із симпатичною дівчиною. Вечірка також виглядає досить натуралістично.

Загалом стрічка "Проект Х" - суцільна анархія, і ця підривна енергія буквально передається через екран. Здається, цей фільм – ідеальна підліткова історія, в якій екстаз неможливо досягти без руйнування (нехай і тимчасового ) усіх соціальних та суспільних умовностей.

Оцінка фільму 4, 5 з 5

Поранив-поранив-убив

Пластмасовий "Морський бій" із фішками у вигляді кораблів випускає американська компанія іграшок Hasbro. Іншим її популярним творінням є трансформери, тож картині "Морський бій" (Battleship) не уникнути порівнянь із епопеєю Майкла Бея.

На відміну від Бея, режисер "Морського бою" Пітер Берґ не витрачає екранний час на безглузді рапіди крокуючих солдат і не робить зі своїх героїв циркових клоунів. В його епічному полотні немає місця легковажним жартам та іронії.

За сюжетом стрічки, американські вчені надсилають сигнал на далеку планету, заселену розумними істотами. Чужопланетяни сигнал приймають і відправляють свій десант, який має за мету полонити населення Землі.

На заваді планам чужинців стає морський піхотинець Гоппер (Тейлор Кітч) – невдаха і тюхтій, якого мають вигнати з армії одразу ж після закінчення міжнародних навчань. Лише кривава битва із загарбниками може зробити із нього справжнього чоловіка та достойного нареченого для доньки адмірала (Лайям Ніссон).

До бою з чужопланетянами стають не тільки морські піхотинці, але й гламурна білявка, безногий інвалід, стереотипний науковець та ветерани Другої світової війни, які вирушили рятувати молодше покоління на кораблі-музеї "Міссурі" Вороги, як і належить, безжальні та хитрі, а їхні обличчя нагадують морди рептилій.

Землян представляють не лише американські морпіхи, але й політкоректна чорношкіра жінка-військова (дебют в кіно співачки Ріанни) та японський капітан (Таданобу Асано), який у важкі хвилини декламує китайський військовий трактат.

Усіх, ймовірно, цікавить питання, яким чином автори фільму адаптували сам процес гри у морський бій до свого фільму? У картині справді фігурує розмічене поле, а також бомбардування наосліп у стилі "поранив-поранив-убив". Щоправда, до чого там ще й прибульці, так і залишається загадкою.

Картина "Морський бій" адресована насамперед підліткам, тому вона не тільки видовищна, але й повчальна. Стрічка переконує, що тільки армія може зробити із патлатого лобура "справжнього чоловіка".

А щоби юний глядач ненароком не занудився, у фільмі час від часу з’являються апетитні жіночі принади і навіть двійко японських школярок у традиційній шкільній формі. Для старших глядачів Берґ припас кілька цитат із культової кінокласики.

Перед виходом фільму "Морський бій" у прокат, чимало скептиків заявляли, що екранізація настільної гри не може бути вдалою. Проте Пітер Берґ, який до того вже зняв два якісних бойовики "Королівство" та "Генкок", довів протилежне.

Йому вдалося зафільмувати динамічний, видовищний і жорсткий бойовик, який тримає у напрузі до самого фіналу, незважаючи на голлівудські штампи та позірну безглуздість всього, що відбувається на екрані.

Оцінка фільму 4 з 5

Риба моєї мрії/Salmon Fishing in the Yemen

Режисер: Лассе Халстрьом

У ролях: Юен МакҐреґор, Крістін Скотт Томас, Емілі Блант, Амр Вакід

Країна: Велика Британія

В оригіналі стрічка шведсько-американського режисера Лассе Халстрьома "Риба моєї мрії" називається "Ловля лосося у Ємені". І недолуге українське калькування "креативу" російських прокатників, які вочевидь передивилися ролика про язя, виглядає не більш доречним, ніж лососі у пустелі Ємену.

У основі фільму – роман-бестселер британського письменника Пола Тордея. Він написав уїдливу сатиру на принципи західної політики на Близькому Сході. Єменський шейх має божевільну ідею – проводити спортивні змагання із ловлі лосося у себе на батьківщині.

Британський уряд, аби відволікти увагу своїх громадян від поганих новин з Іраку, долучається до цієї абсурдної ідеї.

Допомагати шейхові доручають працівникові Лондонського центру риболовлі докторові Джонсу, який щиро дивується із безглуздості цього проекту. Та незабаром між ним та секретаркою багатія виникають романтичні почуття. І коли з війська повертається її наречений, дівчині доводиться обирати між двома чоловіками.

Лассе Халлстрьом завжди полюбляв гостросоціальні теми і не боявся шокувати свого глядача нетрадиційним поглядом на суперечливі питання. Проте його громадянський запал ніколи не йшов далі солодкаво-романтичних та сентиментальних мелодрам.

Тож не варто очікувати, що у його картині збережеться сатиричний запал книжки Пола Тордея.

Хоча, очікувати можна всього, адже сценаристом картини був знаменитий Саймон Бофой, автор стрічок "Мільйонер із нетрів" та "127 годин".

Побачення/Свидание

Режисер: Юсуп Бахшиєв

В ролях: Владімір Крістовський, Єкатєріна Клімова, Альона Бабенко

Країна: Росія

Молодий холостяк Діма погоджується на побачення наосліп із подругою своєї сестри Анею. Проте він не знає, що від алкоголю дівчина втрачає голову. Достатньо кількох келихів шампанського, аби перетворити побачення на екстремальну пригоду.

Фото Kinopoisk.ru

Реклама:

Головне сьогодні