Десятка найдивніших кінофестів світу

За блиском та розкошами вони, звісно, не зрівняються з Каннським або фестивалем у Торонто.

Щирі та неповторні, інколи й зовсім без червоних доріжок, вони все ж посідають гідне місце в світовому календарі кіноподій – про 10 найхимерніших фестивалів розповідає CNN.

Фестиваль фільмів жахів Mile High, Денвер, Сполучені Штати

Торік на цьому кінофесті представили комедійний жахастик "Чиллерама", а ще трилер із красномовною назвою "Я бачив диявола". Лячно й уявити, що чекає на любителів хоррору цього року, зауважує видання, яке, про всяк випадок, навмисне не стало цікавитися програмою.

Захід не рекомендується відвідувати тим, хто страждає на демонофобію, гемафобію (страх перед кров’ю) та тератофобію (страх перед деформованими тілами).

У 2012-му фестиваль відбудеться 5-7 жовтня.

"Чиллерама"

"Золотий абрикос", Єреван, Арменія

Основна тема фестивалю - "Перехрестя культур та цивілізацій". "Золотому абрикосові" вже дев’ять років, і на нього з’їжджаються понад 500 картин з усього світу.

Як і сам абрикос, подія щоліта "зізріває" в липні, в цьому році він відбудеться 8-15-го.

Торік вручення премій "Золотого абрикосу" відбувалося під дощем

Фестиваль неймовірно химерних фільмів, Нова Зеландія

Його назва говорить сама за себе. 17 років поспіль Incredibly Strange Film Festival (ISFF) показує ексцентричні стрічки, які б інакше могли б ніколи не потрапити на екран.

Торік тут показували "Мисливця на тролів", стрічку, яку характеризують як суміш "Проекту відьми з Блер" і "Там, де живуть чудовиська", а ще фільм про серійного вбивцю "Холодна риба".

ISFF є частиною Міжнародного кінофестивалю Нової Зеландії, який відбудеться в липні-серпні.

Кадр з фільму "Мисливець на тролів"

Фестиваль KahBang, Бангор, Сполучені Штати

Захід розпочинається 9-го серпня, в рамках фестивалю представляють 50 робіт кіномитців-початківців.

Щороку тут вручають відзнаку імені Кевіна Норвуда Бейкона, режисера, актора та філантропа, відомого за стрічками "Аполлон - 13" та "Мій єдиний". За умовами гри "Шість кроків до Девіда Бейкона", лауреат має бути якось пов’язаний із Бейконом – через спільних знайомих, спільні роботи тощо, і таких ступенів має бути не більше шести.

Міжнародний випадковий кінофестиваль

Цей фестиваль не має постійного місця проживання, щороку він переїздить у інший куточок Європи. В березні 2012-го його зустрічали в Естонії, а в грудні 2013-го він пройде в Швеції. Винагороди звуться досить незвично - "Ложка", "Стрімка черепаха", "Золота рибка"… Гран-прі 2012-го року дістала німецька стрічка Südstadt.

Fake Film Festival, Канада

У змаганні, що його влаштовує Virgin Radio Vancouver, беруть участь режисери-початківці. Вони представляють коротенькі пародії на відомі кінофільми на кшталт "Солт", "Аліси в Дивокраї", "Бійцівського клубу". Конкурсанти повинні вкластися в 1 хвилину, також мають обмеження коштах.

Кадр із пародії на "Алісу в Дивокраї"

Кіно на цвинтарі, Сідней, Австралія

Кіномани, готові полоскотати собі нерви, щороку збираються на сіднейському кладовищі Святого Джона. Тут показують добру класику, наприклад, цього року то була стрічка Хічкока "Вікно у двір" та "Мисливці за привидами" 1980-го.

Міжнародний фестиваль фантастичних фільмів у Юбарі, Японія

Фестивалеві вже 22 роки, і його гостями бували такі зірки як Анджеліна Джолі та Стів Мартін. Подейкують, саме в готельному номері в Юбарі в Квентіна Тарантіно народився задум "Кримінального чтива".

Фестиваль "Привези свій фільм", Індія

Можливо, це просто лінощі організаторів – і справді, нащо витрачати час на відбір стрічок, коли бажаючі можуть самі їх попривозити? Представити на цьому фестивалі власну роботу має змогу кожен автор.

Міжнародний фестиваль стрічок про вуса, Портленд, Сполучені Штати

Якби автори цього списку мали якийсь приз за дивакуватість, його б, безперечно, віддали цьому фестивалю.

У змаганні можуть узяти участь лише фільми на тему вусів, або ж ті, де вусанем є хоча б хтось із головних героїв.

Режисер-переможець отримує приз у 100 доларів.

Один із найвідоміших вусанів світу кіно - герой детективів Агати Крісті Еркюль Пуаро, якого зіграв Девід Суше

Фото з сайтів Internet Movie Data Base, yerevan.ru, mariongracemusic.com, fest21.com, vancouver.virginradio.ca, smh.com.au, asianwiki.com, longlivecinema.com, The Telegraph

Реклама:

Головне сьогодні