Держкіно дозволило показувати фільм у кінотеатрах, аби не робити йому "зайвої реклами"

— 24 квітня 2012, 13:59

Про це йдеться у повідомленні на сайті Міністерства культури і туризму.

Як зазначається, після перегляду фільму 11 членів Експертної комісії Держкіно проголосували "за" видачу прокатного посвідчення "Матчу", а 8 проголосувало "проти".

Водночас експерти зазначили, що у "в картині є епізоди, де україномовні персонажі виглядають негідно і карикатурно, і це може викликати почуття образи та супротиву у нашого глядача".

Крім того, Держкіно висловило занепокоєння щодо можливого викривлення у фільмі історичних подій, присутності у картині пропаганди та жанрової стилізації.

Але більшістю голосів експерти порекомендували видати державне посвідчення, пояснюючи своє рішення тим, що "…заборони слугують авторам неталановитих фільмів лише зайвою рекламою".

ВІДЕО ДНЯ

Як висновок, експерти зауважили: "Ми існуємо не в ті часи, коли щось можна фактично заборонити до показу. Всі, хто захоче подивитися фільм "Матч", подивляться його, принаймні, в Інтернеті".

"Держкіно не може забороняти, чи – навпаки – дозволяти прокат фільму, послуговуючись ідеологічними мотивами або художніми властивостями твору. Відповідно до чинного законодавства Агентство видає прокатні посвідчення виключно на підставі висновків та рекомендацій експертів. Більшість з 19 членів Експертної комісії з питань розповсюдження та демонстрування фільмів при Держкіно рекомендували фільм "Матч" до прокату в Україні. Що ж стосується художньої та історичної цінності фільму – визначати її для себе кожен глядач має особисто. Вважаю, що заборона "Матчу" лише додасть йому популярності у "мережах" та на ринку "чорного" відеопрокату", - пояснила Голова Держкіно Катерина Копилова.

Фільм заснований на реальних подіях і розповідає про легендарний "матч смерті", зіграний футболістами київськими з німецькою командою Flakelf в окупованому Києві в серпні 1942 року. У головній ролі знявся Сергій Безруков.

Над картиною працював режисер Андрій Малюков, фільм якого "Ми з майбутнього" свого часу викликав бурхливу реакцію в Україні, нагадує ЛігаБізнесІнформ.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні