Євробачення-2012: шоколадка "Гайтана" і бакинський колорит

Якщо підготовка до Євробачення, зазвичай, зводилася до будівництва сцен країнами, які приймали цей пісенний конкурс, то Азербайджан ареною конкурсу охопив всю столицю.

Менше, ніж за рік, Баку змінилося настільки, що не лише туристи, а й самі мешканці не можуть його впізнати.

Розкіш по-бакинськи

Перше, що впадає в око гостю, це те, що на усіх центральних вулицях і особливо на бульварі кипить робота. Усюди прибирають, поливають газони, миють вікна і чистять фонтани. Усе, що треба було збудувати, – готелі, супермаркети, паркінги – вже збудовано. Чи то заради спокою гостей, чи з інших причин в місті не чутно шуму ескалаторів чи кранів.

Інтерактивна мапа на зупинці

Спеціально для туристів тут на кожній зупинці встановили інтерактивні мапи та маршрути різних автобусів. Окрім того, є купа Єкіосків – це така собі універсальна міні-комп’ютерна станція. Завдяки їй можна не просто подзвонити до диспетчера і попросити про допомогу, а й зайти в інтернет, скористатись скайпом і просто послухати пісні улюблених виконавців.

Чінгіз Абдуллаєв, письменник

"Євтушенко казав, поет для нас більше, ніж поет. Так ось Євробачення для нас більше, ніж просто Євробачення", - каже відомий азербайджанський письменник Чингіз Абдуллаєв.

Він пояснює, пісенний конкурс – найкраща можливість для Баку підняти рейтинг країни.

Заради цього столиця Азербайджану на кілька кілометрів подовжила бульвар, закупила тисячі нових таксі з Великої Британії і менше, ніж за рік, побудувала фешенебельний концертний зал "Крістал Хол".

Щоправда, до цієї нової частини бульвару поки нікого не пускають. Окрім тих, хто має квитки чи якесь відношення до Євробачення.

Місто очищають увесь час

Вражає велика кількість охоронців, яких виставили уздовж бульвару і навколо арени подій. Щоправда, усі вони у цивільному. Скоріш за все, влада намагалась не злякати і не дратувати туристів.

Автор статті, наприклад, був здивований, коли звичайний перехожий в окулярах, підійшов і, показавши посвідчення, попросив не знімати охоронців. В ньому важко було впізнати співробітника спецпідрозділу.

Крістал Хол -арена Євробачення

Щоби потрапити до прес-центру, журналістам в перші дні треба було проходити п’ять кордонів перевірок. Потім все це скоротили до двох кордонів. Утім, металошукачі на вході в будівлю прес-центру таки залишили.

Про прес-центр Євробачення взагалі варто написати окрему книгу. Його звели прямо під боком концертного залу. Вміщує він більше тисячі журналістів, яким було надано вільний доступ до апаратури, безкоштовні телефонні картки та навіть їжу.

Безкоштовний кебаб для журналістів

Кухня розмістилась прямо в будинку прес-центру – тут пригощали східними солодощами напоями та бутербродами з азербайджанським сиром. А прямо за вікном просто неба в обід і на вечерю смажили кебаб. Черга журналістів у ці години вишукувалась у два ряди. Найсмішніше, коли з тарілками з кебабом кореспонденти повертались до прес-центру. Тоді на платформах металошукачів стовбичило тільки смажене м'ясо.

Таких щедрот для досвідчених журналістів, які встигли побувати вже на кількох Євробаченнях в інших країнах, ще ніколи не було. "У Москві маленькі бутерброди з ковбасою продавали за два євро", - розповідав журналіст з Данії.

Автобуси для делегацій

Не пошкодувало грошей місто і на комфорт для учасників конкурсу. Кожній делегації надали у користування розкішний автобус для поїздки по місту, а також тривагонний авто-потяг, щоб дістатись з готелю по бульвару до "Крістал Холу".

Шоколадка "Гайтана"

Представниця України на Євробаченні – Гайтана, щоправда, мало користувалась авто. Як вона сама зізнавалась на прес-конференції, через те, що часто ласувала азербайджанськими національними стравами та солодощами, щоранку крутила педалі велосипеду по бульвару.

Про виступ Гайтани в Баку знає чи не кожен третій. От тільки ім’я її запам’ятати не можуть.

Та й голосувати за неї не поспішають. Улюбленцями частіше називали Шведську співачку Лорін і Турецького Джан Бономо. Щоби залишитися у пам’яті глядачів, співаки вдавались до хитрощів. Хто прапори своєї країни роздавав, хто сувеніри, а хто і шоколадку зі своїм іменем, як, наприклад, Гайтана.

На шоколадці – темношкіра жінка у дуже відвертій сукні і написано, що солодощі - не для продажу. Щоби перевірити, як діє тактика співаків на глядачів, автор заклеїв ім’я Гайтани на шоколадці і поніс її на бакинський ринок аби дізнатись, чи впізнають українську виконавицю по фото.

Шоколадка Гайтана

Більшість торгівців, побачивши жінку на обгортці, кричали "Алла Пугачова" чи "Софія Ротару". Дехто навіть образився на нас за те, що ми не визнали, що це "бразильська співачка".

Але продавці-таки зійшлися на тому, що "девушка красивая", хоч і вдягнута не по-мусульманськи, і пообіцяли за неї проголосувати.

За кого глядачі найбільше віддадуть голосів, було загадкою до кінця. Навіть шведські фани і журналісти, конкурсантку чиєї країни називали фавориткою, хвилювались у ніч фіналу. На табло голосувань для журналістів, яке розмістили у прес-центрі, Україна того дня посідала 13-ту позицію. Найбільше балів кореспонденти різних країн віддали Азербайджану і Швеції.

За годину до початку фіналу журналісти як за помахом чарівної палички забули про об’єктивність. Хто пофарбував обличчя у національні кольори своєї країни, хто розмахував прапорами, а хто і скандував на весь голос назву своєї країни.

Охоронці цьому не заважали. Площу під величезним екраном у прес-центрі зайняли близько сорока фанів і журналістів Азербайджану та Туреччини.

Тим часом на бакинському бульварі, де встановили другий великий екран для глядачів, які не змогли купити квитки до арени (а вони коштували від 100 до 300 доларів), вже не було вільного квадратного метра. Натовп штовхався і кричав, з нетерпінням очікуючи на початок.

Переможниця і її мама

Щойно фінал розпочався, як молодь освистала першого ж конкурсанта. Англійський аксакал - Енгельберт Хампердінк став їм не вподоби. Україну зустріли тепло.

У прес-центрі за Гайтану вболівали не лише земляки, а й фани з інших країн.

Проте нашій конкурсантці це не допомогло. Жодна з країн не дала українській співачці найбільший бал. Гайтана посіла лише 15-те місце. Перемогла співачка зі Швеції - Лорін.

Втомлена переможниця коротко відповідала на запитання журналістів. Підбадьорити її прямо на прес-конференцію прийшла найактивніший шанувальник – мама.

Наступне Євробачення відбудеться у Швеції. У якому місті, поки не відомо. Баку пісенному конкурсу каже "па-па".

Реклама:

Головне сьогодні