Про знаменитого українського циркача знімають фільм

— 23 серпня 2012, 14:45

Головну роль виконає штангіст Дмитро Халаджі, режисером стрічки став Віктор Андрієнко, пише Радіо Свобода.

Бюджет фільму склав близько 16 мільйонів гривень. Стрічку повністю профінансувало Державне агентство з питань кіно.

Іван Сила – виходець із Закарпаття. Двадцятирічним він подався на заробітки до Чехословаччини, де дістав славу борця, а потім – циркового артиста. У 1928 році його визнали найсильнішою людиною світу, після чого він повернувся на Батьківщину. Цю історію описав Олександр Гаврош у книжці "Неймовірні пригоди Івана Сили".

Книжка, у свою чергу, потрапила на очі актору Віктору Андрієнку, який і вирішив зняти за її мотивами фільм.

"Я так погортав і сказав, що це "Пеппі Довгапанчоха" для українців. Надіслав продюсеру, і той сказав, що це саме те, що потрібно. Потім подзвонили автору і з’ясувалося, що я сам вручав йому приз на "Коронації слова", – розповідає він.

Зніматимуть "Івана Силу" в Ужгороді, Чернівцях, Львові та Києві.

"Коли ми приїхали в Ужгород, ми побачили, що локації там просто неймовірні. Там же ще кайзерівська бруківка! А на будинках – чеські назви, їх досі не зафарбували навіть. І досі є чеський квартал. Уся ж дія відбувається в Празі. А "Париж" ми знайшли в Чернівцях", – розповідає режисер.

Головну роль виконає чемпіон України, штангіст Дмитро Халаджі. Він також виступає в цирку. Щодо його кандидатури довго не вагалися: як тільки Халаджі з’явився у гримі, стало зрозуміло, що він дуже схожий на молодого Івана Фірцака, каже Віктор Андрієнко. Сам спортсмен вважає, що подібний до свого героя не лише зовні.

"Долі атлетів часто бувають схожі. Я виконую у цирку ті ж силові трюки, що й він. Також він, так само як і я, досить пізно потрапив до цирку. Можна просто брати сценарій і перераховувати, які епізоди зі мною теж траплялися", – каже Дмитро Халаджі.

Продюсером фільму став Володимир Філіппов. Він вже працював над стрічкою "Той, Хто Пройшов Крізь Вогонь" і вважає, що фільм "Іван Сила" продовжить творення українського героя в сучасному українському кіно. Стрічка про циркового силача, за його словами, також покликана відродити дитячий кінематограф в Україні.

"У нас дуже давно не знімали дитячого кіно, але ми сподіваємось, що наш фільм змінить ситуацію на краще", – зауважує продюсер.

Фільм "Іван Сила" має з’явитися у прокаті на початку березня наступного року.

Реклама:

Головне сьогодні