Сповіді у ліжку та спадок Борна

Від 30 серпня на українських екранах демонструються: драма "Їхня перша ніч" Енн Емон, бойовик "Спадок Борна" Тоні Ґілроя, мелодрама "Молоді серця" Денні Муні, пригодницький анімаційний фільм "Воруши ластами 2" Бена Стассена та комедія "Вождь різношкірих" Єґора Анашкіна.

Життя після сексу

Свою дебютну стрічку "Їхня перша ніч" (Nuit #1) молода канадська режисерка та сценаристка Енн Емон присвятила актуальній для кожного молодого покоління темі відрази до оточуючої дійсності. Герої фільму багато говорять про свій життєвий досвід та душевний біль. Вони звертаються насамперед до глядача, якому доведеться уважно слухати усі ці теревені і мізкувати над почутим після закінчення фільму.

У стрічці йдеться про вчительку молодших класів Клару та безробітного художника Ніколая, які познайомилися на дискотеці і згодом опинилися в одному ліжку. Після швидкого сексу та похапливих гігієнічних процедур, Клара намагається непомітно втекти з квартири нового знайомого, проте хлопець її зупиняє. Решту ночі випадкові коханці сповідаються один одному, і, схоже, доходять у фіналі до катарсису.

Дія стрічки замкнута у тісних стінах квартири Ніколая, і кожен вихід героїв назовні обертається для них невеликою драмою. Зрештою, у фільмі йдеться про втечу від зовнішнього світу, відтак кожен із героїв обирає найзручнішу для нього форму екскапізму – Клара віддається чуттєвим насолодам, а Ніколай майже не виходить зі свого помешкання, читаючи Вікіпедію. Та попри ці відмінності, хлопець та дівчина насправді мало відрізняються одне від одного.

Їхнє спілкування – це, по суті, монолог, і жоден із персонажів не розраховує на відповідь. Вони говорять про відсутність сенсу життя, про розчарування від буденного існування, про огиду до оточуючого світу. І хоча йдеться про доволі банальні речі, Катрін де Леан та Дімітрі Сторож, які втілили Клару та Ніколая, грають настільки натхненно та щиро, що у якийсь момент викликають співчуття до своїх розгублених та дезорієнтованих героїв.

Український емігрант Ніколай заявляє, що не цікавиться ані політичним життям колишньої батьківщини, ані проблемами Квебеку, який дав йому притулок. Натомість Клара марно намагається привернути увагу нового знайомого до улюблених творів місцевих авторів. Чужина не відкрила українцеві шлях до кращого життя, а канадка не отримала від нового співвітчизника сподіваного співчуття та підтримки.

Стрічка "Їхня перші ніч" цілковито позбавлена динаміки, а її мізансцени статичні та театральні. Фільм знято на середніх та близьких планах. Навіть першу сцену сексу зафільмовано максимально безбарвно. Безперечний плюс фільму у його неприглядній реалістичності, проте інколи здається, що герої занадто драматизують свої страждання.

Оцінка фільму 3,5 з 5

Достойні спадкоємці

Фільм "Спадок Борна" (The Bourne Legacy) задумувався як четверта частина франшизи про Джейсона Борна, проте режисер двох останніх частин Пол Ґрінґрасс та зірка Метт Деймон відмовилися брати участь у проекті, тож концепцію майбутньої картини довелося переробляти. У результаті, стрічка стала відгалуженням трилогії, а за її постановку взявся Тоні Ґілрой – незмінний сценарист усіх фільмів про Джейсона Борна.

Картина стала першою у "борніані", де сам Борн не з’являється, до того ж, це поки що єдиний фільм франшизи, знятий не за мотивами літературного першоджерела, а за оригінальним сценарієм. Разом із Борном із картини зникла центральна лінія пошуків власної ідентичності, натомість з’явилася тема генетичного переконструювання людського організму та відповідальності за наслідки подібних експериментів. Дія фільму відбувається паралельно із подіями "Ультиматуму Борна", тож про самого супершпигуна там згадують чимало.

Головним героєм фільму стає колега Джейсона на ім’я Аарон Кросс (Джеремі Реннер), який бере участь у програмі з підготовки секретних агентів "Ауткам" - відгалуженні знайомої з попередніх частин програми "Третстоун". Вона має на меті змінити генетичний код піддослідних так, щоби вони стали розумнішими, сильнішими та витривалішими. Через витік інформації, Управління вирішує згорнути "Ауткам", а також ліквідувати усіх її учасників. Кросс дивом рятується і разом із колишньою науковою працівницею програми виступає проти свого злочинного керівництва.

На відміну від більш виточеного та рефлексивного Метта Деймона, міцний і м’язистий Джеремі Раннер має харизму романтичного хулігана – простого, прямолінійного, але доброго хлопця. Його амплуа позначилося й на самому фільмі – "Спадщина Борна" складається переважно зі видовищних сцен бійок та переслідувань, в яких герою Раннера доведеться не лише боротися за своє життя, але й прикривати від куль потенційну кохану (Рейчел Вайз). По-суті, таємниці, як у попередніх частинах тут немає, а секрети "Ауткаму" герої дізнаються без особливих зусиль.

Аарон Кросс долатиме гори Аляски, битиметься з вовками та утікатиме від поліції на мотоциклі вулицями Маніли. Зрештою, саме цей, технічно та монтажно складний епізод, є найбільшою удачею картини. До того ж, подруга Кросса не сидітиме склавши руки, очікуючи порятунок, а й сама візьме активну участь у боротьбі за своє життя та особисте щастя. Мушу сказати, що творцям картини вдалася як динамічна, так і романтична частина стрічки, тож на перегляд можна сміливо брати коханих дівчат та просто подруг.

"Спадщина Борна" має відкритий фінал, тож дає надію на продовження. Цілком можливо, що Ґрінґрасс, а з ним і Деймон таки повернуться у проект, і у наступній частині Джейсон Борн та Аарон Кросс виступлять у дуеті.

Оцінка фільму 4,5 з 5

Молоді серця/Love and Honor

Режисер: Денні Муні

У ролях: Лайям Гемсворт, Тереза Палмер, Емі Тіґарден

Жанр: мелодрама

Країна: США

Дія фільму розгортається під час війни у В’єтнамі. Молодий хлопець Далтон іде у самоволку, щоби навідатися до своєї дівчини Джейн. Разом із ним утікає і його друг Міккі. По приїзді, вони дізнаються, що Джейн долучилася до борців за мир та змінила ім’я. У компанії студентів Далтон знайомиться із звабливою та волелюбною Кендіс та намагається завоювати її прихильність. Хлопці вигадують "красиві" історії зі свого життя, проте скоро заплутуються у власній брехні. Тим часом їх починають шукати.

Воруши ластами 2 3D/Sammy's avonturen 2

Режисер: Бен Стассен

Жанр: анімаційний фільм, пригоди, родинний

Країна: Бельгія

Вірні друзі-черепахи Семмі та Рей живуть на березі океану та доглядають за малюками, які щойно вилупилися із яєць. Несподівано вони стають жертвами браконьєрів та потрапляють у Дубаї, де стають артистами морського шоу. Разом із іншими бранцями-артистами, серед яких морський котик, восьминіг та пінгвіни, черепахи готуються до втечі. Після низки карколомних пригод, Семмі зустрічається зі своїм першим та єдиним коханням.

Вождь різношкірих/Вождь разнокожих

Режисер: Єґор Анашкін

У ролях: Дмітрій Дюжев, Марія Міронова

Жанр: родинний, комедія

Країна: Росія

Стрічка знята за мотивами знаменитого оповідання О. Гері "Вождь червоношкірих", щоправда, її дія перенесена до сучасної Росії. Двоє дрібних злодюжок викрадають маленького сина якогось "багатого бізнесмена". Згодом виявляється, що багатій - насправді сувора бізнесвумен, яка не квапиться платити викуп за свого набридливого нащадка. Та й хлопчик зовсім не мріє повернутися додому.

Реклама:

Головне сьогодні