Тест

Топ-10 українських книжок року від двох книгарень

У світі є звичка підбивати літературні підсумки саме на початку нового періоду. Українська література теж має свій новий літературний рік.

Видавці вже вихваляються один перед одним продажами минулого року, накладами і видатними іменами року нинішнього. Картина, звісно, не статична. Все ще поміняється – вручать літературні нагороди, стануться літературні скандали.

[L]Щойно почався Форум видавців – почався новий літературний рік. З цього приводу "Українська правда. Життя" вже втретє збирає інформацію про топ-10 продажів українських книжок.

В Україні час від часу робляться спроби порахувати, хто є успішним письменником. Зробити це вкрай важко. Річ у тім, що видавці не розкривають цифри продажів, накладів і гонорарів. Фінансовий аспект українського книговидання переважно покритий темрявою. Інформація рідко виходить за межі стереотипу про відсутність грошей у цій сфері.

Книгарні могли би допомогти, але не допомагають. Комерційна таємниця вкриває всі запитання про порядок продажів книжок українських книжок.

Відмінність цьогорічного списку – відсутність рейтингування в десятці від книгарні "Є". В їхньому списку є імена письменників та книжки, що найкраще продавалися протягом року. Зрештою, це не так і страшно. В кожному разі, жодних точних цифр немає.

Книгарня "Є"

(список по алфавіту)

Письменник

Книжки

Видавець

Люко Дашвар

Трилогія "Биті є…"

КСД

Любко Дереш

"Голова Якова"

КСД

Іван Дзюба

"Є поети для епох"

Либідь

Мирослав Дочинець

"Вічник"

Карпатська вежа

Оксана Забужко

"Музей покинутих секретів"

Факт

Володимир Лис

Іван і Чорна Пантера

КСД

Марія Матіос

"Нація"

Піраміда

Володимир В’ятрович

Історія з грифом "секретно". Таємниці українського минулого з архівів КГБ

Наш формат Центр досліджень визвольного руху

Ліна Костенко

Записки українського самашедшого

А-ба-ба-га-ла-ма-га

Ірен Роздобудько

"Якби…"

КСД

Василь Шкляр

"Залишенець", "Ключ"

КСД

Книгарня "Читайка"

Письменник

Книжки

Видавець

1

Василь Шкляр

"Залишенець", "Ключ"

КСД

2

Люко Дашвар

"Село не люди"

КСД

3

Ліна Костенко

Записки українського самашедшего

А-ба-ба-га-ла-ма-га

4

Люко Дашвар

"Биті є… Макар"

КСД

5

Люко Дашвар

"Биті є… Макс"

КСД

6

Оксана Забужко

"Музей покинутих секретів"

Факт

7

Люко Дашвар

"Биті є… Гоцик"

КСД

8

Любко Дереш

"Голова Якова"

КСД

9

Люко Дашвар

"Мати все"

КСД

10

Макс Кідрук

"Мексиканські хроніки"

Нора-Друк

Як і в попередні роки, лідером обох списків є Люко Дашвар. Це не дивно, адже письменниця створює романи на теми життєвих історій.

Крім того, протягом 2011-2012 року Люко Дашвар використала ідею "серіального" роману. Сюжет трилогії "Биті є…" розвивається в трьох книжках, кожна з яких присвячена життєвому шляху хлопців Макара, Макса і Гоцика. Це ніби три сезони одного серіалу, де є спільні персонажі, що переходять з роману в роман.

Загалом вражає майже повна відсутність нових імен у колі лідерів. Книжки Ліни Костенко, Оксани Забужко, Василя Шкляра, Люко Дашвар, Марії Матіос добре продаються вже не перший і навіть не другий рік.

Роман Ліни Костенко "Записки українського самашедшего" взагалі став чи не першою книжкою, що за рік продалася накладом у 100 тисяч примірників. Це бестселер 2012 року – навіть за європейськими параметрами.

Інші успішні книжки: "Залишенець" (тримається серед лідерів з 2009 року) і "Музей покинутих секретів" (тримається серед лідерів з 2010).

Варто звернути увагу на нові позиції списків.

Іван Дзюба написав книжку "Є поети для епох". Вона присвячена Ліні Костенко, котра лишається, здається, найбільш популярною українською письменницею протягом останніх 50 років.

Іван Дзюба та Ліна Костенко – справді популярні автори. Крім того, сучасне українське суспільство відчуває неабиякий брак авторитетів. З огляду на всі ці фактори, успіх "Записок" і "Є поети для епох" виглядає цілком закономірно.

Успіх Любка Дереша легко пояснити, адже роман "Голова Якова" вийшов після 5-річного мовчання письменника. Крім того, видавець влаштував презентації роману по всій Україні. Важливою частиною презентування став також перформенс Дереша з Утою Кільтер в Шоколадному домі.

Інше нове ім’я – Мирослав Дочинець. Його книжки - це ніби не дуже художня література. Я би це назвала таким собі фен-шуєм по-українськи.

Але продається сумарним накладом під мільйон примірників. Зрештою, чому б і ні – книжки з порадами про "правильне життя" роблять касу в усьому світі. Україна просто ніби з запізненням долучилася до цього тренду.

Так само закономірним виглядає успіх книжки Володимира В’ятровича "Історія з грифом "секретно". Володимир В’ятрович – медіатизований історик. Він багато виступає на круглих столах, а також регулярно говорить з телеекранів.

Крім того, тема розсекречення архівів зараз як ніколи актуальна. Наприклад, на Форумі видавців 14 вересня відбудеться дискусія Володимира В’ятровича та Оксани Забужко "Музей відкритих секретів". Здається, вона збере чимало слухачів у Львові.

Натомість Макс Кідрук продовжує тренд української прози та есеїстики про подорожі. Він видав у "Норі-Друк" історії про подорожі в Мексику та на острів Пасхи, а також створив дві романні спроби серії "Навіжені" в КСД. Власне в лідери потрапила найперша його книжка "Мексиканські хроніки".

З огляду на останні книговидавничі тренди, зменшення накладів україномовного книговидання та суттєве збільшення накладів книжок російською мовою, я не бачу підстав для оптимізму.

Не варто плекати ілюзії супер-успішних продажів. Книгарня "Читайка" повідомила, що літери топ-10 стали книжки, яких було продано більше 100 примірників. Наскільки більше 100? Невідомо.