"Ukrainian Best Book Award" - результати та коментарі

На II Міжнародному фестивалі "Книжковий Арсенал-2012" відбувся Міжнародний Конкурс "Ukrainian Best Book Award" (UBBA) започаткований за ініціативи Фамільної Друкарні "HUSS" при партнерській підтримці НКММК "Мистецький Арсенал", PR-компанії "ВАВІЛОН", концерну ARCTIC PAPER та журналу "ART UKRAINE".

Підсумки Конкурсу вражають своєю кількістю та якістю. У Конкурсі взяли участь 48 видавництв, що представили 114 книжок-претендентів. Журі Конкурсу обрало 10 найкращих книг (ТОР-10). Окрім Журі до визначення переможців (шляхом відкритого експертного голосування) були залучені видавництва-учасники Книжкового Арсеналу (в голосуванні взяли участь 81 учасник – абсолютна більшість видавництв представлених на Книжковому Арсеналі).

Переможцями Конкурсу стали:

1 місце, Гран-прі – "Хотинська битва 1621. Битва за центральну Європу". Автори Петро Сас, Генуте Кіркене. Видавництво Балтія-Друк

2 місце – "Казки дідуся Гурама". Автор Гурам Петріашвілі. Видавництво Старого Лева

3 місце – "Мистецтво народне, наївне, високе?" Автор Катерина Білокур. Видавництво Родовід

4 місце – "Харківський модернізм 1915-1931." Автор Борис Косарев. Видавництво Родовід

5 місце – "Книжкова графіка митців Культур-ліги". Автор Гілель Казовський. Видавництво Дух і літера

6 місце – "Театральні строї та декорації". Автор Анатоль Петрицький. Видавництво Майстер Книг

7 місце – "Нарис сучасної української літературної мови та інші лінгвістичні студії (1947 -1953)". Автор Юрій Шевельов. Видавництво Темпора

8 місце – Ліна. Триста поезій. Українська поетична антологія. Видавництво А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА

9 місце – "Відкритий райдер. Вірші". Автор Олена Гусейнова. Видавництво Ярославів Вал

10 місце – "100 ненужных советов молодым дирижерам". Автор Роман Кофман. Видавництво Laurus

Усі 10 найкращих книжок у якості призу отримали річну передплату на журнал "ART UKRAINE" та подарунки від Спонсорів. Володарі 2-го та 3-го місць здобули від Мистецького Арсеналу звання почесного учасника Книжкового Арсеналу у 2013 році. Переможець Конкурсу, видавництво "Балтія-Друк", отримав Подарунковий Сертифікат на право безоплатного виробництва нової книги у Фамільній друкарні HUSS на папері MUNKEN виробництва концерну ARCTIC PAPER.

Підводячи підсумки, ініціатор Конкурсу директор Фамільної Друкарні HUSS Костянтин Кожемяка зазначив: Головною метою Конкурсу була консолідація професійної спільноти книговиробників. Дуже радий, що нам це вдалося. Ми і надалі будемо розвивати Конкурс "Ukrainian Best Book Award" з максимальним залученням усіх активних учасників ринку книговиробництва України. Місія Конкурсу повністю поєднується з місією нашої друкарні – впровадження в Україні найякісніших світових стандартів виробництва поліграфічної продукції.

Наталія Заболотна, Генеральний директор НКММК "Мистецький Арсенал": Наші почесні гості зазначили, що Книжковий Арсенал є одним із найцікавіших та найперспективніших у світі, що такого "інтелектуального натовпу" вони не зустрічали на жодній з книжкових ярмарок світу. Ми радо підтримуємо ініціативи, які сприяють популяризації читання, книговидавництву, інтеграції літератури та мистецтва. Міжнародний Конкурс "Ukrainian Best Book Award", одна із таких прекрасних ініціатив, запропонованих Фамільною Друкарнею HUSS, поліграфічного партнера Мистецького Арсеналу. Книга – безсумнівно, це витвір мистецтва і Конкурс покликаний відзначити книги, які заслуговують на таке звання.

Строля Віргініюс Йонович, головний редактор видавництва "Балтія-Друк" Переможець Конкурсу: Конкурс став загальним надбанням книжкового ринку і професіоналів видавничої справи. Портрет винахідника книгодрукування Йогана Гутенберга на дипломах лауреатів та переможців зобов'язує кожного учасника Конкурсу прагнути до досконалості, щоб зробити книгу предметом мистецтва.

Євген Карась, галерист, арт-експерт, член Журі Конкурсу: Виникнення Міжнародного Конкурсу "Ukrainian Best Book Award" в рамках Книжкового Арсеналу є природним і очікуваним. Я думаю, сам Конкурс, рівень його опрацювання, моніторинг книжкової індустрії у поєднанні з високим рівнем експертної оцінки стане підсумковою інформаційною подією "Книжкового Арсеналу.

Костянтин Родик, Президент рейтингу Книжка Року: Добір ТОР-10 та відкрите експертне опитування Конкурсу у більшості позиціях співпав з лідерами літа 2012 року рейтингу Книжка Року. "Балтія-Друк" отримала Гран-прі закономірно, це видавництво є одним із лідерів у напрямку науково-популярної історичної літератури. Ексклюзивність Конкурсу, його унікальність та важливість полягає в оцінюванні найкращої книги в контексті поєднання змістовної частини та якості виробництва як довершеного поліграфічного продукту, книжки як подарунку, як цінності.

Мар'яна Савка, засновник видавництва Старого Лева, II-місце Конкурсу:

Дуже правильною і своєчасною була ідея проведення Конкурсу "Ukrainian Best Book Award" на Книжковому Арсеналі. По-перше, правильно, що крім самого Мистецького Арсеналу, засновниками конкурсу виступили давні професійні партнери українських видавців - родинна друкарня HUSS і представництво виробника паперу ARCTIC PAPER в Україні. Дуже точним рішенням було голосування проведене поміж видавцями, експонентами Книжкового Арсеналу, які насправді є конкурентами на ринку, що відкинуло будь-які ймовірні закиди про прийняття не цілком чесних рішень.

Мачей Кадзішевскі, Голова представництва ARCTIC PAPER: Ми маємо тривалий досвід в організації книжкових конкурсів. Але, незважаючи на великий досвід, я був позитивно здивований популярністю Конкурсу серед учасників Книжкового Арсеналу (більше 100 найменувань від більш 40 видавництв - гарний показник). Ми зацікавлені продовжувати цей Конкурс і надалі, аби він став доброю традицією Книжкового Арсеналу.

Андрій Різоль організатор Конкурсу, директор PR-компанії "ВАВІЛОН": Важливо було знайти такий формат та механізм Конкурсу, який би заохотив фахівців до активної участі. Конкурс був зрозумілий, прозорий і фаховий, він став ефективним засобом комунікації і, як наслідок, стимулює книговиробництво в Україні до розвитку.

Реклама:

Головне сьогодні