Кінопрем’єри тижня: Джеймс Бонд і казки для Рити

Від 1 листопада на українських екранах демонструються: трилер "007: Координати "Скайфолл" Сема Мендеса, альманах короткометражок "Україно, гудбай!", анімаційна комедія "Ральф - руйнівник" Річа Мура, драма "Остання казка Рити" Рєнати Літвінової, драма "Зрада" Кірілла Сєрєбрєннікова та пригодницький історичний фільм "Уланська балада" Олєґа Фєсєнка.

007: Координати "Скайфолл"/Skyfall

Режисер: Сем Мендес

У ролях: Деніел Крейґ, Джуді Денч, Хав’єр Бардем, Рейф Файнс

Країна: США, Велика Британія

Дуже схоже, що нова серія бондіани "007: Координати "Скайфолл" ("Skyfall") потрапила під вплив ноланівського "Темного лицаря" - дії у фільмі стало менше, зате більше часу припало на рефлексії про власне призначення та нещасливе дитинство. У Бонда навіть з’явився свій "Альфред" - не такий витончений, як у Брюса Вейна, але теж наділений своєрідною життєвою мудрістю.

Режисером картини став Сем Мендес, відомий завдяки своїй драмі про кризу середнього віку "Краса по-американськи". Цілком можливо, що вибір впав саме на Мендеса через те, що бондіані цьогоріч виповнюється п’ятдесят, і знаменитий агент 007 нарешті відчув втому від свого способу життя.

За сюжетом стрічки, Джеймс Бонд дивом залишається живим після чергового небезпечного завдання. Він намагався спинити викрадача чіпа, на якому були записані імена усіх таємних агентів МІ6. Проте злочинцю вдається втекти, і через кілька тижнів він розпочинає найсправжнісінький терор проти англійської розвідки.

Аґент 007 знову приходить на допомогу рідній спецслужбі, і дізнається, що невідомий терорист мріє звести рахунки із самою М. Багато років тому зловмисник працював із нею, але тепер хоче помститися їй за давню помилку.

Парадоксально, але цього разу Джеймс Бонд не рятуватиме ані світ, ані свою рідну Британію. Стрічка зосереджується насамперед на його переживаннях і мотивації продовжувати свою роботу. Аґент 007 вперше відчує наближення старості й переживатиме щось на кшталт кризи середнього віку. Цей ювілейний для бондіани рік привніс у стрічку і ностальгію за "старими-добрими" часами. Не обійшлося без роздумів про майбутнє франшизи, адже час чіткого поділу світу на друзів та ворогів минув, а оперативників легко замінити комп’ютерними геніями. І якщо раніше супермодерні гаджети були прерогативою лише секретних агентів, то тепер ними володіють усі.

Втім, картина дає на це запитання досить чітку відповідь – ботан і бюрократ ніколи не стануть цікавішими за сильного і вправного героя-одинака. Більше того, у бондіану повернулися елементи із давніх частин франшизи, які, здається, вже відійшли у минуле після "Казино Рояль". Цей крок назад виглядає дивно, бо саме нововведення, такі як реалістичність, жорсткість, динамічність та відвертість видовища і принесли успіх оновленій бондіані. "Бонд" Мендеса - поважний, статечний, аж надто естетизований, і зовсім не схожий на хулігана з околиць, яким агент 007 поставав у останніх двох стрічках.

Театрал Мендес, схоже, надто захопився, викроюючи із Джеймса Бонда англійського аристократа. Усі ці крос-культурні посилання, цитування віршів, гомоеротичні натяки, душевні терзання та рефлексії, може, й захоплюють естетів та у цьому фільмі виглядають штучно й недоречно.

Колись Серджіо Леоне оновив жанр вестерну, позбавивши ковбоїв та бандитів традиційного для них лоску, вкривши їх у прямому сенсі потом та кров’ю. Щось подібне трапилося і з агентом 007 у двотисячних. Та, схоже, що Бонд стане гламурнішим, і все знову перетвориться на казку про спецслужби, як це сталося із франшизою за часів Пірса Броснана.

Оцінка фільму 4 з 5

Автор дякує кінотеатру "Київ" за допомогу в підготовці матеріалу

Новий, а також добре забутий Бонд

Ральф – руйнівник/Wreck-It Ralph

Режисер: Річ Мур

Країна: США

Жанр: пригоди, анімація, родинний

Щодня Ральф поводиться як поганий хлопець, хоча й залишається у душі добрим здорованем. Він дуже хоче стати хорошим, але він нього мало що залежить, адже Ральф – персонаж 8-бітної комп’ютерної гри, який повинен постійно програвати хорошому героєві.

Та якось Ральфу набридає таке життя,і він вирушає у подорож світами аркадних ігор, аби там нарешті здійснити своє призначення і здобути довгоочікувану перемогу.

Измена/Зрада

Режисер: Кірілл Сєрєбрєнніков

У ролях: Франциска Петрі, Деян Ліліч, Альбіна Джанабаєва, Андрєй Щєтінін

Країна: Росія

Жанр: драма

Двоє випадкових знайомих дізнаються про те, що їхні половинки завели між собою роман. Що зроблять зраджені закохані і на які вчинки їх штовхнуть ревнощі?

Остання казка Рити/Последняя сказка Риты (рецензія на фільм була раніше опублікована: Похоже на сон, но правда)

Режисер: Рєната Літвінова

У ролях: Рєната Літвінова, Ніколай Хомєрікі, Татьяна Друбіч, Ольга Кузіна

Країна: Росія

Жанр: фентезі, драма

У стрічці йдеться про смертельно хвору жінку Риту. Їй залишилося жити всього кілька тижнів, і у цей час її підтримують найближчі люди – коханий Коля, подружка-лікарка Надя та сама Смерть, яка на короткий час прикинулася медсестрою Танею Неубивко. Проте після смерті жінки історія не закінчується…

1812: Уланська балада/1812: Уланская баллада

Режисер: Олєґ Фєсєнко

У ролях: Антон Соколов. Валєрій Ніколаєв, Сєрґєй Бєзруков, Ольга Кабо

Країна: Росія

Жарн: пригоди, історичний

1812 рік. Таємний агент Наполеона викрадає план битви під Бородіно. Кутузов споряджає найкращих уланів, щоби перехопити послання. Їхній шлях лежить у Польщу, де в цей час у французького імператора розгортається роман із графинею Валевською.

Усі фото http://www.kinopoisk.ru/

Реклама:

Головне сьогодні