Кіношники просять Януковича зупинити знищення українського кіно

— 30 листопада 2012, 17:40

Про це йдеться у відкритому листі кіноспільноти до Януковича.

Представники національної кіноіндустрії заявили, що Міністерство культури озвучило низку ініціатив, які, на їх думку, матимуть вкрай негативний відголос на відродженні українського кінематографу.

За словами представників кіногалузі, на сьогоднішній день є три ключових виклики з якими зіштовхнулася індустрія.

"По-перше, це недофінансування галузі: "Державним бюджетом України на 2012 рік за програмою "Створення та розповсюдження національних фільмів" передбачено видатки в сумі 163,7 млн. грн. Незважаючи на це, станом на 26 листопада 2012 року з них профінансовано лише 65,2 млн. грн", - сказано у заяві.

По-друге, за словами кінематографістів через дії міністра культури гальмується реалізація програми "Створення та розповсюдження національних фільмів".

Крім того, більшість кінематографістів обурена планами міністра Михайла Кулиняка перевести виробництво усіх стрічок, що створюються в рамках державної підтримки або замовлення на державні кіностудії.

"Враховуючи той факт, що в основі пропозиції міністра немає жодних економічних обґрунтувань, а керівниками більшості державних студій є випадкові в кіно люди, які не здатні співпрацювати з творчими колективами, є серйозна загроза того, що кінопроцес буде заморожено", - вважають представники кіноіндустрії.


У зв’язку з цими фактами українська кіноспільнота звернулися до Януковича з пропозицією "особисто втрутитися у справу та сприяти у вирішенні питань, що можуть зупинити розвиток українського кінемаграфу".

Відкритий лист підписали представники двох громадських організацій – "Української Кіно-Асоціації" і "Асоціації продюсерів України", а також більш, ніж двадцять кінематографістів, серед яких призери міжнародних фестивалів в Каннах, Берліні, Локарно, Роттердамі, Сан-Себастьяні, Касабланці, Ганновері, Клермон-Феррані, Турині та багатьох інших.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні