У Франції вручено дві найбільш престижні літературні премії

7 листопада в Парижі назвали лауреата Ґонкурівської премії. Ним став Жером Феррарі з романом "Проповідь на падіння Риму" (Jérôme Ferrari Le sermon sur la chute de Rome).

Жером Феррарі отримав символічні 10 євро премії. Варто зазначити, що рішення членів журі зовсім не було одноголосним. переможець отримав 5 з 9 голосів журі. Решту 4 голосів отримав роман-фаворит критиків "Чума і холера" Патріка Девілля.

Роман-переможець оперує складними зіставленнями різних світів. Дія відбувається в корсиканському містечку, куди повертаються після навчання на філософському факультеті двоє, що вірять у "найкращий зі світів". Їхні ідеї та ідеали стикаються з жорсткими фактами реальності. Головною чеснотою роману критики називають багатий і "темний" стиль.

Зрештою, яким іще може бути роман, де персонажі, за словами самого Жерома Феррарі, "відкривають, що світи теж помирають".

Одразу після вручення Ґонкурівської премії літературні критики вручили анти-ґонкур - премію Ренодо. Її лауреат завжди відрізняється від улюбленця "Ґонкурівської академії". Саме тому часто, про всяк випадок, журі вибирає двох гіпотетичних лауреатів.

7 листопада премію Ренодо отримала письменниця руандійського походження (з племені тутсі) Сколастік Мукасонга за роман "Нільський Нотр-Дам" (Scholastique Mukasonga "Notre-Dame du Nil" ).Головна інтрига полягає в тому, що цього роману не було в короткому списку фіналістів премії.

Тобто нагородження, можливо, стало справжньою несподіванкою і для критиків, і для письменниці, і для видавця.Переможиця отримала 6 з 10 голосів членів журі.Роман "Нільський Нотр-Дам" важко назвати фаворитом читачів.

На даний момент він продався накладом всього 4 тисячі примірників. Це мізерно мало для французького книговидавничого ринку.

Звісно, після отримання Ренодо наклади письменниці суттєво зростуть.Роман "Нільський Нотр-Дам" присвячений становленню влади хуту в Руанді.

Варто згадати, що сама письменниця - з племені тутсі. Вся її родина загинула під час геноциду 1994 року. В своєму романі Сколастік Мукасонга наново переживає складний історичний момент, але в мікрокосмі.

Таким мікрокосмом стає художній світ школи-інтернату для дівчат "Нільський Нотр-Дам", куди крапля за краплею проникають дискримінаційні ідеї. Це історія-прелюдія до початку геноциду в Руанді.

Найближчим часом у Франції буде вручено ще декілька важливих літературних нагород - премія Медічі, Феміна, а також "Ґонкур ліцеїстів" і "Ренодо ліцеїстів

Українська правда. Життя

Фото youmag.com, amazon.fr

Реклама:

Головне сьогодні