Світові новинки вересня. З новим роком!

Я постійно розказую, що в інших країнах література живе циклічно – від вересня до вересня. Саме у вересні (з середини серпня до жовтня) починається новий літературний рік. Саме у вересні провідні видавці показують свої новинки і видають топові тексти ключових авторів.

В Україні, на відміну від Франції, не існує окремого слова "la rentrée" на позначення початку нового літературного року. Зате в Україні початок осені дуже насичений. Це марафон від "Meridian Czernowitz" і "Форуму видавців" у вересні до "Книжкового Арсеналу" на початку жовтня.

Що нового станеться в книжковому світі протягом вересня? "Українська правда. Життя" радить тільки найсвіжіше.

Мемуари Салмана Рушді

Салман Рушді написав мемуари. Книжка називається "Джозеф Антон" і вийде 18 вересня.

Джозеф Антон – це псевдонім Салмана Рушді. Він користувався ним протягом 10 років після засудження до смертної кари 14 лютого 1989 року за "Сатнинські вірші".

Джезеф Антон є компіляцією імен двох улюблених письменників Салмана Рушді – Джозефа Конрада та Антона Чехова.

Рушді пояснює, чому не захотів називати книжку мемуарів власним іменем: "Я завжди дивно почувався, коли мене просили назватися, тому саме такий заголовок дозволить читачу так само відчути весь дискомфорт і дивність цих років".

Це книжка про пережиття 10 років страху. Салман Рушді згадує, як жив сам і його родина. Річ у тім, що після оголошення іранським лідером Ayatollah Khomeini заклику про вбивство письменника, Рушді жив під постійною охороною представників правопорядку.

Письменник працював у архівах, аби зібрати низку потрібних документів і згадати забуті епізоди. Видавець "Random House" наголошує на винятковій чесності та відвертості цієї книжки.

Час читати і вчитися писати чесно.

Ґонкур: довгий список

30 жовтня журі (Ґонкурівські академіки) вручать Ґонкурівську премію. Це найбільш престижна літературна нагорода Франції. Її переможець отримує символічні 10 євро та честь і шану – в комплекті з помітним покращенням продажів.

Цього року відбулися помітні перестановки в складі журі премії. До числа академіків увійшло аж двоє (!) нових.

Померлого Хорхе Семпруна замінив Філіп Клодель, а П’єр Асулін прийшов на заміну Франсуазі Малле-Жорі, котра відмовилися від участі в роботі журі.

Інша новина – цього року переможця оголосять 30 жовтня в Бейруті в рамках книжкового ярмарку Salon du livre francophone de Beyrouth.

4 вересня журі премії оголосило список книжок, які увійшли до довгого списку. Туди не потрапив роман Олів’є Адама "Краї" (Olivier Adam, "Les Lisières"). Цей текст вважали фаворитом ґонкурівських літературних перегонів.

Натомість до довгого списку увійшли такі тексти:

Vassilis Alexakis. L'enfant grec (Stock)

Gwenaëlle Aubry. Partages (Mercure de France)

Thierry Beinstingel. Ils désertent (Fayard)

Serge Bramly. Orchidée fixe (JC Lattes)

Patrick Deville. Peste et choléra (Seuil)

Joël Dicker. La vérité sur l'affaire Harry Québert (Fallois)

Mathias Enard. Rue des voleurs (Actes Sud)

Jérôme Ferrari. Le sermon sur la chute de Rome (Actes Sud)

Gaspard-Marie Janvier. Quel Trésor! (Fayard)

Linda Lê. Lame de fond (Bourgois)

Tierno Monenembo. Le terroriste noir (Seuil)

Joy Sorman. Comme une bête (Gallimard)

Вважається, що премію традиційно отримає котрийсь із авторів видавництва "Gallimard", але в довгому списку книжок цього видавця всього одна. Тобто боротьба виглядає ще більш цікаво.

Мене особисто дуже зацікавив роман "Peste et choléra" ("Чума і холера") Патріка Девілля. Це біографічний роман про всесвітньо відомого лікаря Александра Єрсена (Alexandre Yersin), котрий відкрив бацилу чуми та був одним із головних дослідників холери.

Крім цікавого матеріалу для романної оповіді, Патрік Девіль знайшов цікаву оптику для оповіді про історію колонізації Індокитаю.

Фрагменти деяких із текстів довгого списку Ґонкурівської премії, а також інших свіжих французьких романів можна прочитати цілком легально.

Книжкова премія "The Guardian First Book Award"

30 серпня на сторінках "The Guardian" опублікував довгий список книжок, які номінуються на "The Guardian First Book Award".

Фіналісти виглядають так:

Художня література

Mary Costello. The China Factory (Stinging Fly Press)

Patrick Flanery. Absolution (Atlantic)

Chad Harbach. The Art of Fielding (Fourth Estate)

Kerry Hudson. Tony Hogan Bought Me an Ice-cream Float Before He Stole My Ma (Chatto & Windus)

Kevin Powers. The Yellow Birds (Sceptre)

Charlotte Rogan. The Lifeboat (Virago)

Нехудожня література

Katherine Boo. Behind the Beautiful Forevers (Portobello)

Susan Cain. Quiet: The Power of Introverts in a World that Can't Stop Talking (Viking)

Faramerz Dabhoiwala. The Origins of Sex (Allen Lane)

Lindsey Hilsum. Sandstorm: Libya in the Time of Revolution (Faber)

Вибір читачів

Sarah Jackson. Pelt (Bloodaxe)

"Українська правда. Життя" вже писала про одного з фіналістів – "Quiet: The Power of Introverts in a World that Can't Stop Talking" від Сьюзан Кейн.

Ця книжка спричинила бурхливу хвилю обговорення на тему переосмислення рис "лідера" та "лідерських якостей".

Мені як перекладачу книжки "Оргазм і Захід" Робера Мюшамбле та поціновувачу перекладу Вікторією Наріжною книжки "Світанок сексу" також цікавим видається інший фіналіст. Тобто книжка "The Origins of Sex" від Faramerz Dabhoiwala.

У ній ідеться про історію "Першої сексуальної революції". Зокрема автор наголосив на контрасті між Англією 17 і 18 століття.

17 століття визначалося надзвичайно суворим ставленням до адюльтеру та позашлюбних дітей. У 18 столітті, разом із розвитком великих міст, світогляд англійців став набагато більш відкритим до сексу та позашлюбної сексуальності.

Власне, ідеться про давно і багаторазове ствердження подвійної моралі, в межах якої дискримінувалася жінка як природно "фригідна" істота, а чоловіки мали неписане право на активну сексуальність.

Одним словом, всіх фіналістів можна починати читати. Скажімо, в алфавітному порядку. Хто із них отримає 10 тисяч фунтів стерлінгів 29 листопада. Запасаємося поп-корном і чекаємо – таки не щодня з’являється нова літературна премія

В статті використано матеріали www.guardian.co.uk, www.lexpress.fr, http://www.nytimes.com/

Фото thelearnedfangirl.com, myelefant.com, ibnlive.in.com

Реклама:

Головне сьогодні