Світові новинки листопада: Брітні Спірз напише роман?

У Франції вручили дві найбільш престижні літературні нагороди. Крім того, за тиждень один з українських романі отримає у Франції "Приз читачів".

В очікуванні на ці новини "Українська правда. Життя" традиційно кинула оком на новинки зарубіжної літератури.

США

В США почався сезон різноманітних конференцій і круглих столів. Про це можна почитати цікаві матеріали, статті і навіть книжки.

Наприклад, видання "The New York Times" розмістило цікаву дискусію про переклад гумористичної літератури. Тут є над чим подумати і українським перекладам.

В цей самий час Брітні Спірз веде переговори з видавництвом "Harper Collins". Можливо, співачка видасть у них роман.

За задумом це має бути "roman à clef", тобто "роман з ключем". Це означає, грубо кажучи, романізовану автобіографію. Події реального життя будуть обгорнуті та стилізовані під художній текст. Слово "ключ" тут позначає зв'язок між художнім текстом і реальністю.

Цей жанр народився в 17 столітті. З тих пір творіння Мадлен де Скюдері продовжували Гюго, Хемінгвей та інші.

В США "романи з ключем" - не рідкість. Останній гучний успіх – Лорен Конрад із романом "Цукерочка з Лос-Анджелесу" ("LA Candy").

Наприклад, у Великій Британії найбільш успішним "романом з ключем" останнього часу став роман Роберта Харріса "The Ghost". За його мотивами було знято фільм "The Ghost Writer" про роботу біографа прем’єр-міністра.

Франція

Титулований Ґонкуром Жером Феррарі прокоментував своє нагородження.

В цей самий час вручено ще одну престижну літературну нагороду – премію Медичі (Prix Medicis).

Цього року премія за найкращий художній текст дісталася Емманюель Пірейр за роман "Загальна феєрія" ("Féerie générale").

Премію за найкращий іноземний роман присудили Абрааму Ієшуа за "Рутроспективу" ("Rétrospective"). Цікаво, що премію за найкращий іноземний роман не отримав Салман Рушді за автобіографічний роман "Джозеф Антон", якого вважали фаворитом.

Нагороду за найкращу нехудожню книжку отримав Давід Ван Рейбрук за працю "Конго. Історія" ("Congo, une histoire").

Нагороджений роман – про дітей. Вони самотні, замкнені в собі… і люблять говорити на теми газет на кшталт "Financial Time". Ця нагорода здивувала критиків. Одним словом, краще вирішуйте самі – читайте фрагмент роману.

За матеріалами The Guardian, The New York Times, Lire (L’Express).

Реклама:

Головне сьогодні