Дві життєві драми про свободу, яку важко здобути, проте легко втратити

Від 13 грудня на українських екранах демонструються: кримінальна драма "Найп’янкіший округ у світі" Джона Гіллкоута, психологічна драма "Експеримент "Покора" Крейга Зобеля, драма "Саме час" Ола Паркера, комедія "Історія оптиміста. Мій хлопець псих!" Девіда О. Рассела, романтична комедія "10 років потому" Джеймі Ліндена та кримінальний бойовик "Бригада: Спадкоємець" Дєніса Алєксєєва.

Найп'янкіший округ у світі /Lawless

Режисер: Джон Гіллкоут
У ролях: Том Гарді, Шайя ЛаБеф, Джессіка Честейн, Міа Васіковська, Ґай Пірс, Ґері Олдмен
Країна: США
Жанр: кримінальна драма

У стрічці "Найп’янкіший округ у світі" йдеться про часи американської Великої депресії та сухого закону, а також про тодішніх вуличних героїв – ґанґстерів та бутлеґґерів. Дія фільму розгортається у окрузі Франклін штату Вірджинія, де виготовлення, продаж та споживання самопального віскі було основним зайняттям тамтешніх громадян.

Найуспішнішими у цьому народному промислі виявилися три брати Бондюранти – старший Герберт (Джейсон Кларк), середній Форрест (Том Гарді) та молодший Джек (Шайя ЛаБеф). Спочатку справа братів процвітала під прикриттям місцевої поліції, проте незабаром в окрузі з’явився новий помічник прокурора Рейкс, для якого боротьба із бутлеґґерами є особистою справою, відтак між ними розпочалася справжні війна.

Ця історія базується на реальних подіях, описаних у біографічній книжці онука Джека Бондюранта – Метта. Вдячний нащадок оспівав протизаконну діяльність дідів із робін-гудівським розмахом, і попри усі свої криваві справи, вони постають перед аудиторією благородними бандитами із чистими серцями.

Наймолодший Бондюрант є оповідачем та головним героєм цієї стрічки. Ще з дитинства він поступався братам у силі та витривалості і через це мусив задовольнятися другорядними ролями у бутлеґґерській справі – вантажити віскі, стояти "на шухері" та мести підлогу в родинному кафе. Зіткнення із помічником прокурора стає для нього екзаменом на мужність – і якщо колись він не зміг застрелити свиню, то тепер повинен по-чоловічому розібратися із лихим законником.

Авторство картини належить творчому дуету режисера Джона Гіллкоута й музиканта Ніка Кейва, який написав сценарій "Найп’янкішого округу в світі". Ці два австралійця вже зверталися до міфологізованої минувшини своєї батьківщини у вестерні "Пропозиція", де також йшлося і про бандитів, і про братерство. І хоча дія "Найп’янкішого округу в світі" відбувається 1931 року, а герої фільму їздять на машинах, користуються фотоапаратами та носять сучасний одяг, картина видає захоплення авторів естетикою старих вестернів.

Персонажі стрічки у відповідальні моменти завжди знаходять і ефектну позу, і переконливі слова, аби красиво розібратися зі своїми ворогами. Вони не розмовляють, а виголошують промови, не влаштовують різанину, а встановлюють справедливість, не женуть самогон, а відстоюють своє право на свободу. Протистоїть простим селюкам Бондюрантам витончений денді-садист Рейкс, який приїхав у їхнє селище зі своїм фраком, штиблетами та бріоліном, тож маємо у фільмі ще й споконвічне протистояння морально здорового села та зіпсованого міста.

Вдалий підбір акторів робить цю цікаву, але доволі мляву історію, значно яскравішою. Усі головні герої фільму – індивідуалісти, і запрошені на їхні ролі зірки уповні змогли проявити свій драматичний талант. Помічника прокурора Рейкса успішно втілив Ґай Пірс, зобразивши іще одного еталонного екранного мерзотника із зализаним назад волоссям та незмінним виразом огиди на обличчі. Спілбергівський протеже Шайя ЛаБеф показав, що вже виріс із підліткового кіно і може грати серйозних та суперечливих персонажів, таких як легкодухий і водночас щиросердний Джейк.

У епізодичній ролі очільника ґанґстерів з’явився навіть Ґері Олдмен, подарувавши надію на свій ефектний вихід у фіналі, проте ця рушниця, на жаль, так і не вистрілила. Та найхаризматичнішою постаттю в картині є похмурий здоровань Форрест у виконанні Тома Гарді. Навіть після низки несимпатичних вчинків він викликає найбільше співчуття, можливо, через свою надлюдську здатність виживати після будь-яких поранень та катастроф.

Зрештою, в цьому фільмі красива картинка та ефектні акторські виходи відчутно превалюють над сюжетом та ідеєю. Проте "Найп’янкіший округ у світі" залишається непоганою хлопчачою історією про братерські стосунки, нелегке бандитське життя та скупе на емоції чоловіче кохання.

Оцінка фільму 4 з 5

Експеримент "Покора"/Compliance

Режисер: Крейґ Зобель
У ролях: Енн Давд, Дріма Вокер, Пат Гілі
Країна: США
Жанр: психологічна драма

Стрічка "Експеримент "Покора" жорстко та відверто демонструє глядачам невтішну сторону людської натури – здатність сліпо довіряти навіть примарним авторитетам, перекладаючи на них відповідальність за свої неприглядні вчинки.

Слово "експеримент", винесене в українську назву картини, натякає також і на відомий психологічний експеримент Стенлі Мілґрема, проведеного у 1960- роках, коли піддослідного змушували "бити струмом" невідому йому людину за склом. І хоча "жертва" кричала і благала припинити експеримент, більшість піддослідних продовжувала катування, оскільки ці дії були санкціоновані та підтримані "лікарем" - організатором екзекуції.

Особливість стрічки у тому, що вона базується на цілком реальних подіях, до болю схожих на експеримент Мілґрема. 2004 року телефонний жартівник подзвонив у провінційну американську забігайлівку та переконав менеджерку в тому, що він поліцейський, зайнятий розслідуванням крадіжки у її закладі. Удаваний законник заявив, що злочин вчинила одна зі працівниць ресторану і наказав менеджерці зачинити її у комірчині та влаштувати обшук. І хоча звинувачувана дівчина все заперечувала, її начальниця робила усе, що вимагав від неї незнайомець.

Власне, на цьому сюжеті й тримається картина "Експеримент "Покора", щоправда, режисер та сценарист Крейґ Зобель намагається трохи прояснити глядачеві можливу мотивацію героїв. Менеджерку Сандру (Енн Давд) він зобразив жінкою "бальзаківського віку", яка все плекає надію колись вийти заміж. Симпатична дев’ятнадцятирічна Бекі (Дріма Вокер) дратує її не лише своєю відвертою сексуальністю, але й юнацькою легковажністю, тож саме цю дівчину Сандра одразу ж признає за злодюжку після дзвінка "поліцейського". Автор фільму виводить на екрані й постать невідомого жартівника – такого собі поважного голови родини і люблячого дідуся для маленької онуки.

Прикметно, що жартівник на початку розмови не називає імені підозрюваної, дозволяючи начальниці "здогадатися" про все самій. Зобель змальовує у своїй картині звичайнісіньких людей, засліплених приємною довірою невидимого авторитета. Їхня впевненість у його словах виявляється настільки сильною, що ідея перевірити слова "поліціанта" з’являється у героїв картини лише через кілька годин знущань. Абсурдність усього, що відбувається на екрані очевидна, і тим травматичніше сприймається стрічка та приниження безневинної жертви.

Звісно, цей фільм важко назвати шедевром, але він належить до штибу тих правильних та повчальних картин, які після перегляду неодмінно примушують задуматися. "Експеримент "Покора" черговий раз нагадує глядачеві глядача про "банальність зла" і примарність моральних меж пересічної людини. Принаймні, після перевірки експерименту Мілґрема було встановлено, що піддослідні не були садистами чи психічно хворими, а просто сумлінно виконували вказівки згори.

Оцінка фільму 4 з 5

Історія оптиміста. Мій хлопець - псих!/Silver Linings Playbook

Режисер: Девід О. Рассел
У ролях: Дженніфер Лоуренс, Бредлі Купер, Роберт ДеНіро, Джекі Вівер
Країна: США
Жанр: комедія

Хворий на біполярний розлад Пет, виписується із психлікарні і повертається до батьківського дому. По приїзді Пет дізнається, що дружина покинула його, а справи батьків йдуть дуже кепсько. Хлопець відчайдушно намагається повернутися до нормального життя, аж тут зустрічається із Тіффані – дівчиною, в якою теж чимало проблем із психікою.

Саме час/Now Is Good

Режисер: Ол Паркер
У ролях: Дакота Феннінґ, Джеремі Ірвін, Кайя Скоделаріо, Олівія Вільямс
Країна: Велика Британія
Жанр: драма

Сімнадцятирічній Тессі діагностують невиліковну хворобу. І поки її сім’я намагається подолати шок, дівчина складає список речей, які необхідно зробити до смерті. Туди входять також перший секс та наркотики, проте єдине, чого Тесса не передбачила – це перше кохання.

10 років потому/10 Years

Режисер: Джеймі Лінден
У ролях: Чаннінґ Татум, Розаріо Довсон, Дженна Деван
Країна: США
Жанр: романтична комедія

Красунчик Джейк приїжджає на десятиріччя свого випускного зі школи. Разом із ним кохана дівчина, проте зустріч із давньою шкільною симпатією пробуджує вже давно забуті почуття…

Бригада: Спадкоємець/Бригада: Наследник

Режисер: Дєніс Алєксєєв
У ролях: Катєріна Ґусєва, Іван Макарєвіч, Валєрій Золотухін, Юрій Чурсін
Країна: Росія
Жанр: кримінальний бойовик

Ідейне продовження знаменитого серіалу "Бригада". У ній йдеться про вже дорослого сина Саші Бєлого – Івана, який виріс далеко за межами Росії. Якось він дізнається про гроші, залишені батьком на історичній батьківщині, тому вирушає забирати "своє". На нього чекає зустріч зі старими ворогами свого батька.

Усі фото www.kinopoisk.ru

Реклама:

Головне сьогодні