Тест

"Джанго вільний" та "Муві 43": бойовик з мораллю та аморальна комедія

Від 17 січня на українських екранах демонструються: бойовик "Джанго вільний" Квентіна Тарантіно, комедія "Муві 43" низки американських режисерів, містичний трилер "Мама" Андреса Мускетті, кримінальний трилер "Чорний дрізд" Штефана Руцовіцкі, біографічний документальний фільм "Самозванець" Барта Лейтона, комедія "Обережно! Предки в хаті" Енді Фікмена, комедія "Не бійся, я поруч" Маргарити Майорової, комедія "Найстрашніший фільм 3D" Ейпріл Маллен та драма "Венеція і секс" Міро Білбро.

Джанго вільний/Django Unchained

Режисер: Квентін Тарантіно

У ролях: Джеймі Фокс, Крістоф Вальц, Леонардо ДіКапріо, Семюель Л. Джексонї

Жанр: бойовик, вестерн

Країна: США

У своїй новій стрічці "Джанго вільний" Квентін Тарантіно продовжує досліджувати суперечливі сторінки людської історії: почавши із гітлерівської окупації та Голокосту в "Безславних виротках", він тепер звернувся до теми рабства і расизму в США. І як завше, розмірковуючи над особливостями людської природи та людської свободи, режисер звертається до улюбленої естетики дешевого жанрового кіно.

Цього разу його натхненником став знаменитий спагеті-вестерн Серджіо Корбуччі 1966 року "Джанго", звідки Тарантіно й запозичив назву для свого фільму.

У стрічці Корбуччі йшлося про самотнього бандита Джанго, який приїжджає у спустошене міжетнічною різаниною містечко на кордоні Мексики та США, аби поквитатися із жорстоким американським генералом, який колись убив його кохану. У Тарантіно расизм стає головним рушієм сюжету, дія стрічки переноситься на рабовласницький Південь, а Джанго перетворюється на колишнього раба, який разом із мисливцем за головами доктором Шульцем вирушає рятувати з неволі кохану дружину.

Тарантіно невимушено та елегантно висміює расистські штампи, роблячи німецького дантиста Шульца ненависником рабовласництва та його наукоподібних виправдань на кшталт френології. Блакитноокий красень-блондин Джанго із фільму Корбуччі стає у нього чорношкірим, а дружина головного героя отримує "вагнерівське" ім’я Брунгільда.

Утім, режисер не щадить своїх позитивних персонажів, іронізуючи над їхніми ідеями та примушуючи робити жахливі вчинки на шляху до начебто благородної мети.

Тарантіно завжди вмів створювати непересічних та переконливих героїв, яких хочеться згадувати і цитувати навіть через десятиліття після виходу картини. Зіркою "Останніх виротків" безперечно став інфернальний гітлерівець Ганс Ланда, втілений чудовий німецьким актором Крістофом Вольцем.

У "Джанго вільному" йому дісталася не менш знакова роль доктора Шульца – одного із найлюдяніших персонажів в картинах Тарантіно. Шульц – витончений європеєць, занадто цивілізований для примітивної та жорстокої Америки. Він холоднокровно убиває злочинців, але ні за що не потисне руку рабовласникові і не стане слухати Бетговена у виконанні рабовласникової сестри.

Звісно Шульц не єдиний яскравий образ у картині, із ним успішно конкурують збочений плантатор Кенді у виконанні Леонардо ДіКапріо, старий слуга-лизоблюд Стівен, що його блискуче й переконливо втілив Семюель Л. Джексон, та й сам Джанго, незабутній в своєму плюшевому костюмчику з жабо.

Тарантіно також віддав шану знаменитому першоджерелу, виділивши у фільмі епізод для Франко Неро - виконавця ролі Джанго у фільмі Корбуччі. Для себе режиссер також написав невелику роль і придумав для свого персонажа яскраву та видовищну смерть. "Джанго вільний" жорстокий як і інші фільми Тарантіно, у ньому він проливає просто літри гран-гіньойльної крові. А завершує стрічку справді вибуховий фінал.

Наразі "Джанго вільний" має п’ять номінацій на "Оскар", серед яких "найкращий сценарій" та "найкращий фільм року". А Крістоф Вальц, який 2010 року вже отримав статуетку як найкращий актор другого плану за роботу в "Безславних виротках", може отримати свій другий Оскар за роль добродушного убивці доктора Шульца.

Оцінка фільму 5 з 5

Муві 43/Movie 43

Режисери: Пітер Фареллі, Бред Раттнер, Стівен Брілл, Елізабет Бенкс, Боб Оденкірк, Джоннатан ван Тюллекен, Сів Карр, Расті Кандіфф, Джеймс Даффі, Ґріффін Данн, Патрік Форсберґ, Джеймс Ґанн

У ролях: Кейт Вінслет, Г’ю Джекман, Голлі Беррі, Хлое Моріц, Наомі Воттс, Лів Шрайбер, Джерерд Батлер, Шон Вільям Скотт, Емма Стоун, Елізабет Бенкс, Анна Феріс та інші

Жанр: комедія

Країна: США

Нова американська комедія із загадковою назвою "Муві 43" та серйозним віковим обмеженням "дітям до 18-ти", складається із коротких новел, сповнених непристойних жартів і туалетного гумору. Стрічка є наслідком співпраці аж дванадцятьох американських режисерів, серед яких - один із братів Фареллі Пітер та постановник комедії "Як обікрасти хмарочос" Бред Раттнер.

"Муві 43" привертає увагу ще й великою кількістю запрошених кінозірок. Втім, кінематографічних одкровень чекати від неї не варто, адже режисерам картини вдалося побавитися із моральними нормами, не порушивши жодну з них.

Ця стрічка базується на правдивій кіноманській фантазії про існування фільму, настільки відвертого і жорстокого, що після його перегляду людська свідомість змінюється назавжди. За сюжетом стрічки, двоє американських підлітків вирішують розіграти третього і розповідають йому про існування фільму "Муві 43", який спонукає глядачів до неконтрольованої агресії і тому засекреченого спецслужбами. У пошуках "того самого фільму" на закритих сайтах, хлопці переглядають чимало непристойних короткометражок, доки не виявляють, що міфічне "Муві 43" існує насправді.

Серед контенту "закритих сайтів" знаходяться різні химерні фільми-скетчі: про чоловіка із яєчками на шиї, наречену-копрофілку, хлопців, які захопили в полон леприкона, ненормальних батьків та їхні намагання відтворити атмосферу шкільних буднів для сина, що він навчається вдома.

Ще буде скетч про несподівані місячні, музичний плеєр iBebe у вигляді голої дівчини, парочку, яка не знає міри в суперечках та пародія на старій серіал про Бетмена і Робіна.

Утім, попри усі начебто ризиковані жарти, стрічка не йде далі за "дозволених" в цнотливому американському кіно відвертостей. Скетчі "Муві 43" найбільше нагадують брудні, але в чомусь наївні анекдоти, що їх розповідають на перервах школярі, регочучи від одного слова "вагіна".

Найбільший шок, мабуть викликає те, що викличні слова та вчинки постають у виконанні благопристойних голлівудських кіноакторів. І якщо жарти про лайно – не така вже й рідкісна річ, то Джерард Батлер у гримі леприкона чи Голлі Беррі в образі силіконової "красуні" безперечно радують око.

Оцінка фільму 3,5 з 5

Мама/Mama

Режисер: Андрес Мускетті

У ролях: Джессіка Честейн, Ніколай Костер-Вальдау, Деніел Кеш

Жанр: містика, трилер, жахи

Країна: Канада, Іспанія

Для Лукаса та Анабель залишається загадкою, як вижили у лісі їхні маленькі небоги, адже вони зникли ще п’ять років тому. Вони не знають, що мати дівчаток продовжувала захищати і піклуватися про них навіть після своєї смерті. І коли подружжя намагається замінити небогам родину, мстивий привид приходить за своїми дітьми.

Чорний дрізд/Deadfall

Режисер: Штефан Руцовіцкі

У ролях: Олівія Вайльд, Ерік Бана, Сісі Спейсек, Кріс Крістофферсон

Жанр: кримінальний трилер

Країна: США

Брат та сестра тікають від правосуддя після невдалого пограбування казино. Після автомобільної аварії вони розділяються, а їхнє возз’єднання не буде легким та приємним. У кримінально-сімейні справи буде втягнуто звичайну родину, яка зібралася для святкування Дня Подяки.

Самозванець/The Imposter

Режисер: Барт Лейтон

У ролях: Фредерік Бурден, Адам О’Браян, Кері Ґібсон

Жанр: біографічний, документальний

Країна: Велика Британія

Стрічка розповідає реальну історію життя Фредеріка Бурдена, якого називають "крадієм особистостей". Йому вдалося переконати американську родину, що він їхній син, зниклий безвісті 1994 року. "Самозванець" поєднує у собі як інтерв’ю, так і реконструкції подій. Стрічка має дві номінації на премію Британської кіноакадемії BAFTA.

Обережно! Предки в хаті/Parental Guidance

Режисер: Енді Фікмен

У ролях: Біллі Крістал, Бетт Мідлер, Маріса Томей, Бейлі Медісон

Жанр: комедія

Країна: США

Подружжя, яке виховує трьох дітей, нарешті вирушає в омріяну відпустку, залишивши нестерпних нащадків на тещу й тестя. Дідусь та бабуся швидко беруть виховання дітей під свій контроль, застосовуючи перевірені часом педагогічні методи.

Не бійся я поруч!

Режисер: Маргарита Майорова

У ролях: Олексій Аристович, Марина Софійчук, Костянтин Данилюк, Денис Демченко

Жанр: комедія

Країна: Україна

Покинутий хлопець хоче повернути свою дівчину. Для цього він одягає жіноче вбрання, і стає її суперницею - співачкою Люсею.

Найстрашніший фільм 3D/Dead Before Dawn 3D

Режисер: Ейпріл Маллен

У ролях: Крістофер Ллойд, Дейвон Босток, Тім Дойрон

Жанр: комедія, жахи

Країна: Канада

Пародія на зомбі-фільми. Група підлітків знаходить у антикварному магазині артефакт, який наділяє їх здатністю перетворювати людей на зомбі. Мимоволі тинейджери "зомбують" майже все місто. Тепер їм треба дізнатися як позбутися закляття.

Венеція і секс/Being Venice

Режисер: Міро Білбро

У ролях: Еліс МакКоннел, Гаррі Макдональд, Саймон Стоун, Генрі Ніксон

Жанр: драма

Країна: Австралія

Стрічка розповідає про молоду жительку Сіднею – поетку Венецію, яка розривається між колишнім хлопцем, коханцем та татусем-гіппі. Режисерка, сама у минулому поетка, називає свій фільм "зізнанням у коханні" Сіднею.

Фото Kinopoisk.ru