"Сім психопатів" та "Мисливці на гангстерів": кров та чоловіча дружба

Від 24 січня на українських екранах демонструються: кримінальний бойовик "Сім психопатів" Мартіна МакДонафа, кримінальний бойовик "Мисливці на гангстерів" Рубена Флейшера, бойовик "Паркер" Тайлера Гекфорда, комедія "Я нормально супер гуд" Олівера Зіґенбальґа та комедія "Квиток у Vegas" Гора Кіракосяна.

Сім психопатів/Seven Psychopaths
Режисер: Мартіна МакДонафа
У ролях: Колін Фаррел, Вуді Гаррельсон, Еббі Корніш, Сем Роквелл, Крістофер Вокен
Жанр: кримінальний бойовик
Країна: Велика Британія

Стрічка ірландського режисера та сценариста Мартіна МакДонафа "Сім психопатів" із несподіваною легкістю повертає нас у минуле на ціле десятиліття, а той й два, коли у моді були криваві фільми із купою непристойних жартів, оголеними тілами, божевільними героями та цитатами із кінокартин різної художньої якості.

Окрім згаданих вище принад, "Сім психопатів" ще й має доволі складну обрамлену структуру, яка робить його просто взірцевим постмодерністським кіно, майже як у ранніх роботах Родріґеза й Тарантіно.

Стрічка повністю відповідає своїй назві – у ній йдеться про сімох психопатів із нахилами до вбивства, садизму або ж просто неконтрольованих учинків. Йдеться також про однойменний сценарій, який пише для Голлівуду письменник-невдаха Марті (Колін Фаррел). Він хоче поєднати в одному рукописі повчальні історії семи маніяків, проте далі цієї блискучої ідеї в нього справа не йде, головним чином через залежність від алкоголю.

Найкращий друг Марті – Біллі (Сем Роквелл) дуже хоче йому допомогти і дає оголошення в газету, у якому запрошує психопатів приходити і ділитися своїми історіями. Ідея спрацьовує, проте дуже скоро друзі стикаються зі справжнім божевіллям – Біллі краде собаку в бандита, і той розпочинає пошуки своєї улюблениці, висіюючи свій шлях трупами.

Історії про сімох психопатів тісно переплітаються із головною фабулою і незабаром стає важко відрізнити правду від вигадки. Закохана парочка, яка знищує маніяків, божевільний убивця, переслідуваний ще більш неадекватним батьком своєї жертви, бандит, що він убиває заради свого ши-цу, колишній в’єтконгівець, одержимий помстою американцям – усі ці люди стають героями сценарію Марті, і починають безпосередньо впливати на його життя.

Та й самого Марті, депресивного алкоголіка, нормальним не назвеш. Тут МакДонаф робить іще одну "рамку" для свого фільму, адже називає героя своїм іменем і примушує його писати сценарій, який поставив сам.

"Сім психопатів" - як коробочка із секретом, розкривається поступово, із кожним новим поворотом сюжету, і щоразу розповідає про своїх героїв якусь нову таємницю. Часом дії персонажів виглядають абсурдно, але чого ще очікувати від психопатів?

Цей легкий флер всезагального божевілля, який супроводжує картину, виправдовує й безконтрольне насилля, яке точиться довкола. Втім, МакДонаф не зраджує головному правилу постмодернізму і вкладає у свою історію значно більше сенсу, ніж здається на перший погляд. Чого вартує одна історія про убивцю та квакера, в якій злочин та кара представлені у найбільш зловісному та фаталістичному обрамленні.

Стрічка МакДонафа приваблює також своїм акторським ансамблем: природженими для ролей психопатів Вуді Гаррельсоном та Семом Роквелом, неймовірно елегантним у своєму "краваті" Крістофером Вокеном та викапаним ірландським алкоголіком Коліном Фаррелом. Епізодичні, але незабутні ролі дісталися також Тому Вейтсу та Майклу Пітту, а невеликій ролі коханки Біллі з’явиться ще й Ольга Куриленко.

Оцінка фільму 4,8 з 5

Мисливці на гангстерів/Gangster Squad
Режисер: Рубен Флейшер
У ролях: Джош Бролін, Раян Ґослінґ, Джованні Рібізі, Шонн Пенн, Емма Стоун, Майкл Пенья
Жанр: кримінальний бойовик
Країна: США

Стрічка Рубена Флейшера "Мисливці на гангстерів" не менш кривава, ніж "Сім психопатів", і її дія теж розгортається у Лос-Анджелесі. Фільм є екранізацією роману Пола Лібермана, проте джерелом кінематографічного натхнення тут вочевидь став знаменитий фільм "Недоторкані" Браяна ДеПальми.

У центрі сюжету - підпільний поліцейський загін, створений для знешкодження нахабного гангстера Мікі Коена (Шонн Пенн), який захопив владу у Лос-Анджелесі та прагне панувати над усім Західним узбережжям.

У ньому зібралися дуже різні законники: серйозний та відданий служака, молодий денді, найвлучніший мисливець на злочинців зі своїм помічником, чорношкірий патрульний і тихий ботан-зв’язківець, який долучається до групи, бо хоче забезпечити своєму синові майбутнє без злочинності. Дія стрічки відбувається 1949 року, тож йдеться про крутих чоловіків, які носять плащі та капелюхи, їздять на важких машинах, курять, п’ють віскі, повсякчас хапаються за пістолет і не бояться застрелити кількох поганців.

Головний негідник стрічки Мікі Коен прибув із Нью-Йорка і представляє цілком новий для міста тип злочинця, для якого не існує жодного кодексу честі, окрім інтересів власної наживи та задоволення. Він сам називає себе "прогресом", тож швидко винищує конкурентів та створює велетенську букмекерську мережу. Люди Мікі не переймаються кількістю своїх жертв та практикують різні екзотичні способи тортур та страти. Загін невідомих месників-поліцейських стикається і з хитрістю Коена, і з його безпринципністю та жорстокістю.

Флейшер знімає "Мисливців на гангстерів" із тією є стилістичною невимушеністю та легкістю, що й свій знаменитий "Зомбіленд", поєднуючи епізоди насилля, стрілянини та бійок із комічними вставками, і зовсім не боячись збити зі своїх героїв трохи "крутизни".

Втім, деякі кінематографічні умовності в цьому фільмі аж занадто очевидні, як скажімо, куленепробивні машини, будинки та вазони із квітами, чи гранати, які розриваються тоді, коли це потрібно позитивним персонажам. Та й самих хороших хлопців майже не беруть кулі, водночас люди Мікі (та й він сам) страждають на "синдром штурмовика".

У цьому фільмі Флейшер знову звернувся до своєї улюбленої теми "створення родини", яка уповні проявилася ще у "Зомбіленді". І якщо героям цієї зомбі-комедії вдавалося створити квазі-сім’ю всупереч (а може й завдяки) навалі живих мерців, то персонажам "Мисливців на гангстерів" доводиться боротися за своє патріархальне щастя із персонажем, який і справді втілює "нові часи" та відхід від будь-яких родинних цінностей.

У цьому фільмі чоловіча "родина" мисливців на гангстерів створюється лише для збереження традиційної сім’ї, тож сама стрічка, окрім видовищних сцен зі стріляниною та вибухами, також сповнена цілком очевидної моралі.

Оцінка фільму 4,5 з 5

Паркер/Parker
Режисер: Тайлор Гекфорд
У ролях: Джейсон Стетгем, Дженніфер Лопес
Жанр: кримінальний бойовик
Країна: США

Екранізація роману майстра "крутих" детективів Дональда Вестлайка. Паркер – професіональний злодій, який має власний моральний кодекс. Він ніколи не краде у бідних та невинних. Та якось його підставляють власні поплічники, і він вирушає їхнім слідом, щоби помститися зрадникам. У цьому йому допомагає чарівна аґент з нерухомості Леслі.

Я нормально супер гуд/Russendisko
Режисер: Олівер Зіґенбальґ
У ролях: Матіас Швайґгефер, Фрідріх Мюке, Крістіан Фрідель, Пері Баумейстер
Жанр: комедія
Країна: Німеччина

Екранізація автобіографічної книги Влідіміра Камінера "Russendisko". Історія трьох російських хлопців Владіміра, Андрєя та Міші, які одразу після падіння Берлінської стіни прибувають до Берліну в пошуках кращого життя. Один мріє стати бізнесменом, інший – музикантом, а третій друг ще не визначився із життєвими пріоритетами. Поява дівчини Ольги дає йому ціль у житті, але починає загрожувати чоловічій дружбі.

Квиток у Vegas/Билет на Vegas
Режисер: Ґор Кіракосян
У ролях: Міхаіл Галустян, Іван Стебунов, Олег Тактаров, Денні Трехо
Жанр: комедія
Країна: Росія

Молода пара – Макс та Ліза – несподівано виграють п’ять мільйонів доларів, але отримати гроші можна лише на урочистій церемонії у Лас-Веґасі. Щасливі, вони вирушають до Штатів, навіть не знаючи, що на виграш є ще й інші претенденти. Прибувши до Веґасу, пара потрапляє на гачок шахрая Ґаріка - двійника Елвіса Преслі.

Фото kinopoisk.ru

Реклама:

Головне сьогодні