Прем’єри тижня: полювання на відьом та кохання за друкарською машинкою

Від 31 січня на українські екрани виходять: містичний бойовик "Мисливці за відьмами" Томмі Віркола, романтична комедія "Кохання на кінчиках пальців" Режи Ройнсара, бойовик "Обладунки бога 3: Місія Зодіак" Джекі Чана, романтична зомбі-комедія "Тепло наших тіл" Джонатана Левіна та анімаційна родинна стрічка "Діномама 3D" Юн-сок Чхве та Джона Кафки.

Мисливці за відьмами/Hansel and Gretel: Witch Hunters

Режисер: Томмі Віркола
У ролях: Джеремі Реннер, Джемма Атертон, Фамке Янссен
Жанр: жахи, містика, бойовик
Країна: США, Німеччина

Норвежець Томі Віркола, який уславився своїм горором про зомбі-нацистів "Операція "Мертвий сніг", перебрався до Голлівуду і знову взявся за німецьку тематику, екранізувавши класичну казку братів Грімм про Гензеля та Ґретель.

У цій доволі жорстокій оповідці йдеться про брата і сестру, що їх за наказом злої мачухи, покинув у лісі рідний батько. Блукаючи хащами, діти знаходять будиночок, зроблений із солодощів, та потрапляють до рук кровожерної відьми. Вона збирається з’їсти своїх бранців, проте винахідлива Ґретель перемагає чаклунку та спалює її у печі. Власне, ця казка слугує лише передісторією фільму "Мисливці за відьмами", далі ж розгортається оповідь про пригоди вже дорослих героїв, які після першої перемоги над відьмою продовжили свою боротьбу із нечистою силою.

Казка "Гензель та Ґретель" була опублікована братами Ґрімм на початку ХІХ століття, а її витоки сягають ще Середніх Віків, проте фільм не дотримується жодних часових меж, і створює доволі еклектичну картинку, де середньовічний побут співіснує із сучасними костюмами та химерною механічною зброєю. Віркола, який був ще й автором сценарію "Мисливців за відьмами", знімав свій фільм за принципом "менше слів, більше діла", тож зосередився в основному на дії та бойових сценах.

Струнка чорнявка Ґретель (Джемма Атертон) і її суворий брат Гензель (Джеремі Реннер) винищують огидних відьом та рятують дітей маленького містечка від сумної долі жертв на відьомському шабаші. Це справжні "круті хлопці", які ефектно з’являються, промовляють красиві фрази та приймають картинні пози перед тим, як убити наступну чаклунку. У свою чергу, відьми не менш жорстоко мстяться людям, тож кров, мізки та інші частини тіла розлітаються у фільмі на всі боки, і навіть "вилітають" на глядачів з екрану, завдяки магічному ефекту 3D. Стрічку не назвеш глибокодумною, проте вона приносить задоволення від якісного гран-гіньйольного видовища.

Втім, знамените першоджерело все ж привносить у "Мисливців на відьом" певний підтекст. За часів нацистської Німеччини казка отримала виразне антисемітське тлумачення, а відьом ототожнювали із євреями. Наразі роль небезпечного Іншого для західного суспільства зайняли мусульмани, яких заведено ділити на "хороших" і "поганих", себто мирних обивателів та страшних терористів. Подібне розділення на "чорних" та "білих" відьом зустрічаємо також у фільмі Вірколи. Чорні відьми, як справжні терористи, навіть влаштовують "авіаналіт" на містечко, знищуючи один із будинків.

Нещодавній фільм Кетрін Біґелоу "Ворог номер один" підняв хвилю дебатів стосовно виправданості тортур в ім’я національної безпеки. І доки інтелектуали дискутують, жанрове кіно дає просту і однозначну відповідь. Гензель та Ґретель як правдиві спецназівці, спокійно катують полонену чаклунку, щоби вибити з неї інформацію. Етичні питання не мучать героїв, навіть коли залучена до боротьби "хороша відьма" стає безневинною жертвою темних сил. Зрештою, ця історія нагадує, що попри всю гуманістичну риторику переконливішого аргументу в суперечках, ніж кулемет, людство ще не придумало.

Оцінка фільму 4,5 з 5

Кохання на кінчиках пальців/Populaire

Режисер: Режи Ройнсар
У ролях: Ромен Дюріс, Дебора Франсуа, Береніс Бежо
Жанр: романтична комедія
Країна: Франція

Стрічка "Кохання на кінчиках пальців" продовжує ретро-тему, яку популяризував минулорічний гіт "Артист". До того ж у другоплановій ролі там знялася зірка "Артиста" - Береніс Бежо. Дія фільму відбувається десь у Нормандії в 1959 року і розповідає про часи, коли жінки носили красиві плаття та взуття на підборах навіть удома та повністю залежали від своїх чоловіків – статних володарів життя у костюмах і краватках.

Згідно сюжету картини, єдиною можливістю для дівчини влаштувати своє життя поза родинними колом, була кар’єра секретарки, яка вважалася престижною та прогресивною. Розпочинається "Кохання на кінчиках пальців" як історія самоствердження молодої провінціалки в чоловічому світі, а закінчується, звісно, палким поцілунком новоствореної пари, тож тема емансипації жінок у цьому фільмі лише тло, але тло надзвичайно привабливе та красиве.

Йдеться про юну дівчину Роз, яка працює з батьком в родинному магазині, проте мріє побачити світ та досягти чогось більшого у житті. Одного дня вона влаштовується секретаркою до страхового агента, який відкриває у ній надзвичайний талант стенографістки. Луї, колишній спортсмен-невдаха, мріє зробити із Розі чемпіонку змагань зі швидкісного друкування. Він привозить дівчину у свою садибу та розпочинає виснажливі тренування. Незабаром між "тренером" та його ученицею зав’язуються романтичні стосунки.

Головна принада фільму – це його ностальгійний стиль та фетишистське замилування побутовими предметами і одягом тієї епохи. Головний герой – скупий на емоції красень, а героїня – мила та наївна простачка: саме таким хочеться бачити минуле своїх дідусів та бабусь.

Між Роз та Луї будуть суперечки, але не принципові, сварка, але не надовго, і навіть коли Луї дивитиметься у сторону іншої жінки – все одно це буде несерйозно. Під час перегляду одразу згадується мюзикл "Шербурзькі парасольки", що його дія теж відбувалася у Нормандії, наприкінці 1950-х. Та на відміну від картини Демі, "Кохання на кінчиках пальців" не просто "забуває" про Алжирську війну, але взагалі викреслює її з історичного контексту.

"Кохання на кінчиках пальців" - симпатична, мила та поверхова картина про кохання, яка прикривається соціальною тематикою, подібно до нещодавньої британської стрічки "Істерія", що нібито розповідала про винайдення вібратора і відкриття жіночого оргазму, а закінчувалася банальним весіллям. Втім, французи в черговий раз довели свою винахідливість у любовних справах, сконденсувавши усе сексуальне бажання своїх героїв на такому здавалося б прозаїчному предметі, як друкарська машинка.

Оцінка фільму 4 з 5

Автор дякує кінотеатру "Київ" за допомогу в підготовці матеріалу

Обладунки Бога 3: Місія Зодіак/Chinese Zodiac

Режисер: Джекі Чан
У ролях: Джекі Чан, Олівер Платт, Лаура Вейсбеккер
Жанр: пригоди, бойовик
Країна: Гонконг, Китай

Продовження знаменитої франшизи. Легендарний крадій на призвістко "Яструб" збирається викрасти дванадцять бронзових статуеток, виконаних у формі голів тварин – символів знаків Зодіаку. На шляху до меті він готовий об’їздити весь світ: Шанхай, Пекін, Сідней, Париж, і не тільки…

Тепло наших тіл/Warm Bodies

Режисер: Джонатан Левін
У ролях: Ніколас Голт, Тереза Палмер, Роб Коддрі, Джон Малкович
Жанр: комедія, романтика, жахи
Країна: США

Зомбі заводить дружбу із дівчиною однієї зі своїх жертв. Ці стосунки не віщують нічого доброго для обох ворогуючих сторін, та, можливо, у них криється шанс на порятунок світу.

Діномама/Dino Time

Режисери: Юн-сок Чхве, Джон Кафка
Жанр: родинний, пригоди, фантастика
Країна: США, Південна Корея

Трійко дітей випадково находять машину часу і потрапляють у Юрський період, прямісінько у гніздо самки тиранозавра. Динозавриха приймає юних мандрівників у часі за власних малюків, проте навіть її турбота не здатна захистити друзів від інших хижаків. Дітям час додому, але що робити, коли важлива деталь від машини зникла?

Реклама:

Головне сьогодні