На "Берлінале" роздали ведмедів. Фото

Фільм румунського кінорежисера "Поза дитини" Калина Петера Нетцлера отримав "Золотого ведмедя" - головний приз 63-го Берлінського кінофестивалю.

Головна нагорода "Берлінале" вперше дісталася фільмові з Румунії. У гнітючій психологічній драмі йдеться про заможну жінку, яка всіма можливими способами, передусім грішми, намагається врятувати від правосуддя свого сина, котрий уночі переїхав дитину.

Калин Петер Нетцлер. Тут і далі фото з офіційного сайту премії

Режисер розповідає про особистісну трагедію в вищих верствах суспільства, де гроші та влада переважують людяність, повідомляє Deutsche Welle.

"Я хочу подякувати журі за цю прекрасну нагороду, цю чудесну нагороду", - звернувся Калин Петер Нетцер до журі, яке цього року очолював режисер Вонг Кар-Вай.

Сам Нетцер пізніше зізнався, що був дещо ошелешений звісткою про перемогу фільму.

"Це розповідь про стосунки, про патологічні відносини між матір'ю і сином. Решта, що показано у фільмі - корупція, робота судів і поліції - це всього лише тло", - розповів 37-річний румунський режисер.

Приз "Берлінале-2013" за кращу чоловічу роль отримав безробітний циган з Боснії та Герцеговини Назіф Мужич, який зіграв самого себе у фільмі "Епізод з життя збирача заліза".

Назіф Мужич

У фільмі йдеться про родину ромів, котрі продають старий металобрухт, мало заробляють та не мають медичного страхування. Остання деталь виявляється дуже важливою: коли в утробі головної героїні помирає дитя, життя жінки можна врятувати тільки за допомогою брехні...

Фільм також здобув Великий приз журі.

Кращим режисером став американець Девід Гордон Грін за комедійний фільм "Володар лавин".

Девід Гордон Грін

Нагороду за кращий сценарій заочно отримав іранець Джафар Панахі, два роки тому засуджений на шість років домашнього арешту. Йому також заборонено протягом 20-ти років займатися кінорежисурою.

Разом із колегою – Камбоджією Партові – він зняв стрічку "Запнута завіса" ("Pardé"), показавши, що означає для митця заборона творити. Виняткова ситуація, в якій опинився іранський режисер, привабила до нього велику увагу. Сам Панахі на фестиваль приїхати не міг.

Приз за кращу жіночу роль дістався Пауліні Гарсіа з Чилі.

Пауліна Гарсіа

Ще одну нагороду вручили оригінальній франко-канадійській стрічці "Вік + Фло бачили ведмедя" режисера Деніса Коте.

За найкращу режисуру віншували американця Девіда Ґордона Ґріна ("Принц лавин"), а спеціальний приз і п'ять тисяч євро від організації Amnesty International вручили стрічці "Ракета" ("The Rocket") австралійського режисера Кіма Морданта, в якій ідеться про долю малого хлопчика з Лаосу. Ця робота отримала і "Скляного ведмедя" від дитячого журі фестивалю.

В основній програмі на "Берлінале-2013" брали участь 19 картин.

За матеріалами Бі-бі-сі, Deutsche Welle.

Реклама:

Головне сьогодні