Номінанти на Оскар-2013

В ніч на понеділок, 25-го лютого відбудеться довгоочікувана церемонія вручення найпрестижнішої кінопремії Оскар.

Найкращі фільми

Так, на премію "Оскар" у номінації "Найкращий фільм" претендуватимуть десять ігрових повнометражних стрічок.

Одним із претендентів є стрічка Бена Зайтліна "Звірі дикого Півдня".

Головною героїнею картини є п’ятирічна дівчинка Хашпаппі, яка живе у трейлері разом із своїм батьком. Мати покинула родину, тож батько і дочка самі дбають про себе – ловлять рибу в Міссісіпі та доглядають невелике господарство.

Їхнє селище Бастуб налічує кілька десятків халупок, населених алкоголіками та просто ненависниками цивілізації. Вони відмовляються покидати свої домівки навіть під загрозою буревію та повного затоплення. Тим часом батько Хашпаппі важко захворює, і їй доводиться самотужки боротися за виживання.

Ще один номінант - стрічка Девіда Рассела "Мій хлопець - псих".

За сюжетом, хворий на біполярний розлад Пет, виписується із психлікарні і повертається до батьківського дому. По приїзді Пет дізнається, що дружина покинула його, а справи батьків йдуть дуже кепсько.

Хлопець відчайдушно намагається повернутися до нормального життя, аж тут зустрічається із Тіффані – дівчиною, в якою теж чимало проблем із психікою.

Ще один номінант - стрічка Стівена Спілберга "Лінкольн".

Біографічна стрічка про Авраама Лінкольна, 16-го президента США, що зробив неоціненний внесок у перемогу півночі під час громадянської війни.

Стрічка Тома Хупера "Знедолені" - ще один номінант на здобуття статуетки.

Дія розвивається на початку XIX сторіччя. Каторжник Жан Вальжан, засуджений до тюремного ув'язнення, змушений довгі роки ховатися від жорстокого правосуддя. Інспектор паризької поліції Жавер вважає його затримання справою всього свого життя.

Після смерті Фантіни - жінки, за долю якої Жан Вальжан вважав себе відповідальним, - єдиною близькою йому людиною залишається його дочка Козетта. Заради щастя дівчини Жан готовий на все.

Стрічка "Мета номер один" Кетрін Бігелоу також цього року потрапила до списку номінантів.

Історія однієї з операцій спецслужб США з упіймання "терориста N1" Усами Бен Ладена.


Ще один номінант - "Операція "Арго" Бена Аффлека.

4 листопада 1979 революція в Ірані досягає свого апогею, ісламісти штурмують посольство США в Тегерані і беруть в заручники 52 американця. Але в цьому хаосі шістьом вдається вислизнути і знайти притулок у будинку канадського посла...

Французька стрічка "Кохання" Міхаеля Ханеке.

Історію про подружню пару, яка прожила разом все свої життя. Однак Анна починає хворіти і її життя згасає. Між тим, чоловік продовжує піклуватися про неї, розуміючи що медсестри та будинок для літніх зовсім не підходять для його коханої.

"Життя Пі" Енга Лі. Історія про хлопця, яккий опиняється на шлюпці посеред океану в компанії несподіваного попутника - грізного бенгальського тигра.

Не дивно, що фільм Квентіна Тарантіно "Джанго звільнений" також потрапив до списку номінантів цьогорічної церемонії.

У своїй новій стрічці "Джанго вільний" Квентін Тарантіно продовжує досліджувати суперечливі сторінки людської історії: почавши із гітлерівської окупації та Голокосту в "Безславних виротках", він тепер звернувся до теми рабства і расизму в США.

Цього разу його натхненником став знаменитий спагеті-вестерн Серджіо Корбуччі 1966 року "Джанго", звідки Тарантіно й запозичив назву для свого фільму.

У стрічці Корбуччі йшлося про самотнього бандита Джанго, який приїжджає у спустошене міжетнічною різаниною містечко на кордоні Мексики та США, аби поквитатися із жорстоким американським генералом, який колись убив його кохану. У Тарантіно расизм стає головним рушієм сюжету, дія стрічки переноситься на рабовласницький Південь, а Джанго перетворюється на колишнього раба, який разом із мисливцем за головами доктором Шульцем вирушає рятувати з неволі кохану дружину.

Тарантіно невимушено та елегантно висміює расистські штампи, роблячи німецького дантиста Шульца ненависником рабовласництва та його наукоподібних виправдань на кшталт френології. Блакитноокий красень-блондин Джанго із фільму Корбуччі стає у нього чорношкірим, а дружина головного героя отримує "вагнерівське" ім’я Брунгільда.

Найкраща актриса

Найкращу актрису оберуть з-поміж таких номінанток: Емманюель Ріва ("Кохання").

Дженніфер Лоуренс ("Мій хлопець - псих").

Квензане Уолліс ("Звірі дикого Півдня").

Джессіка Честейн ("Мета номер один").

Наомі Уоттс ("Неможливе").

Наймолодшою з номінанток стала 9-річна Уолліс, найстаршою – 85-річна Ріва.

Найкращий актор

Претендентами на звання найкращого актора стали:

Хоакін Фенікс ("Майстер").

Дензел Вашингтон ("Екіпаж").

Деніел Дей-Льюїс ("Лінкольн").

Х'ю Джекмен ("Знедолені").

Хоакін Фенікс ("Майстер").

Найкращий режисер

На здобуття премії у номінації "Найкращий режисер" претендують: Стівен Спілберг ("Лінкольн"), Енг Лі ("Життя Пі"), Бен Зайтлін ("Звірі дикого півдня"), Девід О.Рассел ("Мій хлопець - псих") та Міхаель Ханеке ("Кохання").

Найкращий саундтрек

За статуетку у номінації "Найкращий саундтрек", замагатимуться:

Джон Вільямс ("Лінкольн"), Томас Н'юман ("007: Координати Скайфолл"), Майкл Денна ("Життя Пі"), Даріо Маріанеллі ("Анна Кареніна") та Олександр Деспла ("Знедолені").

Серед анімаційних стрічок, у номінації "Найкращий анімаційний фільм" представлені:

"Паранорман чи як приборкати зомбі"

"Пірати! Банда невдах"

"Ральф"

"Франкевіні"

"Хоробра серцем"

Найкраща жіноча роль другого плану:
Енн Хетеуей ("Знедолені"), Хелент Хант ("Сурогат"), Саллі Філд ("Лінкольн"), Емі Адамс ("Майстер") та Джекі Уівер ("Мій хлопець - псих")

Найкраща чоловіча роль другого плану:

Томмі Лі Джонс ("Лікольн"), Роберт Де Ніро ("Мій хлопець - псих"), Кристоф Вальц ("Джанго вільний"), Філіп Сеймур Хоффман ("Майстер"), Алан Аркін ("Арго").

Лідером за кількістю номінацій – 12 – стала стрічка Стівена Спілберга "Лінкольн". Фільм претендує на перемогу в категоріях "Кращий актор у головній ролі" (Деніел Дей-Льюїс), "Кращий актор другого плану" (Томмі Лі Джонс), "Краща актриса другого плану" (Селлі Філд), "Кращий оператор", "Кращий художник по костюмах", "Кращий режисер", "Кращий редактор", "Краща музика", "Кращий художник", "Кращий звукорежисер", "Кращий адаптований сценарій".

До одинадцяти номінацій потрапила картина Енга Лі "Життя Пі", до восьми - "Знедолені" та "Мій хлопець - псих". Сім номінацій має фільм "Операція "Арго", по п’ять – у стрічок "Джанго звільнений" та "Кохання".

Лауреати премії "Оскар" стануть відомі 25-го лютого.

Реклама:

Головне сьогодні