У Чернівцях відкрили резиденцію для поетів і оголосили про стипендію

— 28 лютого 2013, 11:52

У березні 2013 року до Чернівців завітає Рон Вінклер – перший стипендіат з Німеччини, який протягом місяця житиме і творитиме у столиці Буковини.

За словами письменника Юрія Андруховича, таке поняття як "резиденція" давно відоме в Європі.

"Вічними стипендіатами, були такі особи, як Моцарт або Гьоте. Люди, які більшу частину свого життя проводили в дорозі, переселяючись із однієї резиденції до іншої. Саме слово вже викликає у нас асоціації зі світом аристократів, які в своїх замках передбачали студії, де могли працювати творчі люди. Коли після Другої світової війни у німецькомовному просторі почали з’являтися резиденції в сучасній формі, то в їхньому світі це нікого не здивувало", - каже Андрухович.

Натомість для України така стипендія стане першою.

За словами директора Міжнародної літературної корпорації MERIDIAN CZERNOWITZ Ірина Вікирчак, організатори сподіваються, що резиденція стане інструментом піару як Чернівців, так і України у світі.

"Ми будемо пропонувати стипендіатам спілкуватися і з журналістами, і зі студентами. При бажанні вони будуть їздити з читаннями в інші міста, презентувати там свої твори, – запевнила Ірина. – Від резидентів очікуємо згадки в опублікованих творах про перебування у Чернівцях".

Реклама:

Головне сьогодні