Азаров хоче 272 млн гривень на популяризацію книжок

— 23 квітня 2013, 12:08

Про це йдеться у розпорядженні Кабміну № 257 від 10 квітня, повідомляє Інтерфакс.

Ці кошти Кабмін має намір виділити на реалізацію концепції державної національно-культурної програми популяризації вітчизняної видавничої продукції та читання на 2014-2018 роки.

Замовником концепції визначено Державний комітет телебачення та радіомовлення.

Орієнтовний обсяг коштів, які уряд планує витратити протягом 5 років на реалізацію концепції з бюджету, становить 272 035 000 гривень. За рахунок місцевих бюджетів - 78,2 млн гривень, інших джерел – 200 325 000 гривень.

У концепції наголошується, що протягом останніх десятиліть у зв'язку з об'єктивними і суб'єктивними причинами політичного, соціального та економічного характеру книга в Україні значною мірою втратила свою роль.

Внаслідок цього стрімко знижується рівень освіченості, культури, духовності суспільства.

За даними Державної наукової установи "Книжкова палата імені Івана Федорова" протягом останніх 5 років випуск вітчизняної видавничої продукції становить близько 1 книжки на рік на людину 1.

За даними Державної служби статистики, питома вага домогосподарств на задоволення культурних потреб, у тому числі придбання книг та відпочинок, за останні роки становить 2,4%.

Уряд зазначає, що метою програми є відродження соціальної ролі книги і читання як процесу культурного, духовного, професійного та інтелектуального збагачення людини.

За розрахунками Кабміну, реалізація заходів програми дозволить збільшити кількість друкованих одиниць вітчизняної видавничої продукції до 2 книг на 1 людину в рік, а також збільшить сукупний тираж вітчизняної видавничої продукції.

Уряд також розраховує на збільшення попиту населення на послуги бібліотек.

Реклама:

Головне сьогодні