Мода літа: строкаті сукні, неонові кольори і солом’яні капелюхи

До календарного літа і відпусток залишаються лічені дні. А в гонитві за яскравими і легкими, як фруктове морозиво, нарядами цей відлік іде на години. Поради щодо зовнішнього вигляду у "пляжно-легковажний" сезон, як і пропозиції магазинів, відповідні: яскраві барвисті костюми, білі сукні і кольорові купальники, натуральні тканини і практичні фасони.

Наш традиційний огляд розпочинаємо все ж таки з ділових та офісних костюмів. Дівчатам терміново доведеться змінити звичний дрес-код на світлі кольорові костюми ніжних пастельних і карамельних відтінків. Серед фаворитів рожеві, персикові, бузкові та лілові відтінки, ніжний м’ятний та світлий небесний.

Фасони – класичні. Діловий стиль не передбачає експериментів з екстравагантним кроєм, тому одного лише сміливого кольорового рішення буде достатньо, щоб справити враження офісної богині.

На роботу влітку тільки у світлому кольоровому костюмі

Допустимий повністю монохромний вигляд, або ж блуза чи топ може бути на тон світлішою за костюм. Та найкраще обрати звичну білу блузу, тим паче на літній сезон рекомендовано прикупити одразу декілька шалено популярних білих бавовняних топів: з рукавами і без, народного крою реглан з горловиною на резинці і мережками, топ з мереживними вставками, простору ситцеву туніку (вона ж згодиться і у відпустці), гіпюровий блузу на білій або тілесній підкладці, а також топ, плетений гачком, макраме чи широкими спицями.

Новий елемент літнього гардеробу – корсаж з джинси або цупкої бавовняної тканини, комплектний зі спідницею по талії. Такі були в моді у 90-х роках, а викрійки принадних топів можна було зустріти в кожному випуску журналу Бурда. Вечірні корсажі оздоблюють стразами, вишивкою, грубим мереживом.

Короткі корсажі добре пасують до строгих спідниць

Хітом літнього сезону стануть сукні і сарафани. Чим більше їх в гардеробі, тим краще. А кількість брюк зі стрілками, цупких джинсів і штанів усіляких фасонів в літньому гардеробі стилісти пропонують, навпаки, звести до мінімуму.

Найперше ж вам знадобиться біла сукня або сарафан. Вона ідеальна для літніх коктейлів з подругами та прогулянок курортними набережними. Як і блузи, сукні для літа мають бути неодмінно з натуральної тканини, а в стильовому рішенні превалює народна тематика.

Це довгі плаття-туніки з мережками, ручною вишивкою, з аплікаціями плетивом. Особливо пікантні сукні з верхнім шаром мережива, в’язані літні сукенки, плетені макраме наряди з бахромою.

Білий стрій – обов’язковий модний образ кожного літа

Довгі спідниці до долу і сарафани шиють здебільшого із бавовняного ситцю, шифону і напівпрозорого шовку. Строката тканина стане чудовим "полотном" для найдивовижніших колористичних експериментів.

Популярні цього сезону акварельні розписи на тканині; різноманітні пістряві батики; "мокрі" смуги і кольорові розтяжки; квіткові малюнки на білому тлі: різнокольорові або в синьо-блакитних кольорах, схожі на російські розписи гжеллю; тропічні сюжетні малюнки і анімалістичні забарвлення; а також печворк із полотен в дрібні візерунки; чорно-білий живопис "сухим пензлем"; графічні орнаменти; color-blocking і актуальний донині чорний горошок на кольоровому тлі: нові варіанти славнозвісної polka dot. Морські смужки також не відміняються!

На літніх сарафанах розпустилися цілі квітники і тропічні оранжереї

Окремо варто згадати довгі широкі сукні на запáх і туніки з великими мальованими квітами – подоби східних кімоно. Для вечірніх і коктейльних суконь допустиме використання оксамиту і паноксамиту з флористичним орнаментом. Зловили нову хвилю популярності цього літа облягаючі короткі трикотажні сукні родом із 90-х.

Зображення котиків та інших "кошачих" ще й досі актуальні. Вони перекочували зі світшотів та светрів на майки і топи, тому навіть у відпустку вам випаде шанс прихопити з собою хатнього улюбленця, який так невимушено вмостився на грудях чи навіть на "трикутничку" купальника.

Як же влітку без котиків?

Не відмовляйте собі у задоволенні прикупити щось справді яскраве – дискотечно-неонового кольору. Популярним буде одяг з поєднанням декількох неонових кольорів одночасно. Досі подібний прийом використовували переважно в спортивному одязі та як декоративні елементи в пляжній моді.

Неонові барви не перший сезон серед пропозицій магазинів, але покупці здебільшого з обережністю ставляться до ультра яскравих плям у своєму образі. І правильно! Не варто використовувати багато неону одразу. Нехай це буде лише один аксесуар або оздоблення, і подалі від обличчя – яскраві фарби надто рефлексують.

Ідеальним рішенням стане неонове взуття, сумочка чи ремінь при відносно спокійному кольоровому вирішенні костюму.

Неоновий жовтий, рожевий чи салатовий добре поєднується з анімалістичним принтом, квітковими візерунками і суцільно білим строєм навіть при використанні одразу декількох "маркерних" кольорів.

Міді довжина актуальна в трапецивидних спідницях і сарафанах a la russe

Літні спідниці у переважній більшості короткі. Це обтягуючі міні-спідниці, коротенькі плісовані спіднички, подібні до вбрання тенісисток, міні-годе. Але не виключені варіанти довгої гіпюрової спідниці з коротким нижнім непрозорим чохлом – це і коротка, і довга спідниця водночас.

Неабияк популярні цупкі спідниці-олівець за коліно. Елемент ділового стилю прийнятно вдягати з легким топом, або носити з корсажем, тим самим зайвий раз підкреслюючи власну сексуальність. Міді довжина актуальна в трапецивидних спідницях і сарафанах a la russe.

Логічно, що ближче до літа з’являється широкий вибір шортиків. Популярні нині короткі вузенькі шорти з високою талією в комплекті з корсажами і заправленими в них блузами, крихітні джинсові шортики з підкоченими краями, і мініатюрні бермуди-спіднички з тонкого шовкового полотна.

Блузи і топи варто заправляти у високі шортики

Не забуто комбінезони: це може бути щось типу роби з джинсових шортів з нагрудником на лямках, або просторий комбінезон "топ-брюки" з тонкого бавовняного чи шовкового полотна – ідеальний в літню спеку.

На прохолодну погоду пропонують джинсові куртки, сорочки з довгим рукавом, які нині носять заправленими у коротку спідницю з аналогічного деніму. Актуальні матеріали: блакитний, небесний, білий денім для верхнього одягу і джинсів, тонкі бавовняні виварені полотна, з яких шиють джинсові сукні, сарафани, сорочки.

Кольорові брючки і джинси з тонкого деніму мають бути вузькими і короткими, відкривати щиколотки. Короткі джинси носять з босоніжками, взуттям на танкетці або пласкими балетками – головне, залишити смужку голих ніжок.

Брючні костюми стануть популярними не лише на роботі. Дизайнери цього сезону пропонують для повсякденного вжитку костюми з полегшеного жакету без підкладки чи куртки на блискавці і вільного крою штанів, часто на резинці. Інтрига в тому, що подібні модні костюми мусять бути комплектними.

Пістряві костюми з візерунками на білому тлі, як і сарафани, покликані зробити літній гардероб модним і яскравим

Строкаті брючні костюми шиються із тих самих принтованих тканин, що і пляжні сарафани. Насамперед, це рослинні мотиви, квіткові візерунки букетами чи навіть садовими клумбами, колористичні акварелі, екзотичні малюнки з пальмами і тропічними квітами, дивні птахи і метелики.

Купальники з кольоровими принтами, хоч і активно популяризуються відомими виробниками, але справжнього піку популярності досягнуть лише в другій половині літа, ближче до осені. Цільні купальники та монокіні не надто популярні цього літа, не в моді і плетені купальники, купальні костюми з надлишком металевих елементів і каміння.

Наразі ж актуальні купальники строгих форм, схожі на спідню білизну ретро-стилю з рельєфними кісточками; лаконічні спортивні купальники; а також улюблені багатьма купальники бандо, що дозволяють максимально рівно засмагати; молодіжні купальники з трикутничками і бахромою, чудово поєднувані з шортами; однотонні купальники з драпіровками, поверх яких носять прозорі шовкові туніки і пеньюари. Поки універсальні парео "стоять у тіні", строкаті хустини використовують цього літа саме за призначенням – зав’язуючи на голові.

Купальний костюм з високою талією і бандо – простий і лаконічний варіант. Тут головне – строкатість

Захистити голову від спеки допоможе солом’яний капелюх. Натуральна соломка та плетені джутові аксесуари знайдуть своє місце в кожному гардеробі. Модні зараз солом’яні капелюхи, сумочки і корзинки, взуття з оздобленням соломкою, джутом чи ротангом – вже майже національний колорит з брилями і плетеними кошиками.

Взуттєвий хіт цього спекотного сезону – еспадрильї – плетене чи полотняне взуття, схоже на капці, на пласкому ходу або невеликій танкетці. Серед плаского взуття шкіряні сандалі з тонкими ремінцями і закритою п’ятою, шкіряні в’єтнамки для міста, гостроносі туфлі-лодочки до ділових строїв і, звичайно, балетки всіх кольорів райдуги.

Яскраве взуття на танкетці – must-have сезону

Для любительок "високої" моди взуття на підборах і платформі. Босоніжки з тонкими ремінцями знову носять зі шкарпетками або спущеними гольфами. До кольорових сарафанів, білих платтячок і джинсів взувають строкаті текстильні туфлі, сандалі з поєднанням декількох барв і чисто білі шпилясті босоніжки, надто досконалі на щодень.

"Стриптизерське" взуття на платформі з підбором, але менш витончене і еротичне, з грубим масивним верхом, що закриває майже всю ступню, не шокуватиме цього сезону. Популярне взуття класичних чорних, бежевих, коричневих кольорів, з "металевим" напиленням, а також різнокольорове. Мусить бути в шафі і одна пара класичних туфель на шпильці неонового кольору – пасуватиме хоч би і з джинсами.

Плетені солом’яні сумочки можна віднайти навіть у провідних світових дизайнерів

Сумки для літа: великі пляжні сумки-корзини, плетені з соломки або шнура, шоппери і торбини з цупкого текстилю, м’які безформенні сумки через плече і рюкзаки зі шкіри з бахромою, або зовсім їм протилежні мініатюрні клатчі з гладкої шкіри і сумочки-коробочки, що здатні вмістити лише телефон і кредитну картку.

Часто можна бачити, коли сумочку допасовують до оздоблення і кольору сукні, взуття ж підбирається лише до ременя або взагалі нейтральне. Якщо ж стрій однотонний, варто прихопити контрастну сумочку. Несподівано актуальні в діловій моді чорні шкіряні сумки різноманітних фасонів.

Чорні лаковані сумки також актуальні

В моді літа має місце тенденція до прозорих пластикових аксесуарів. Починаючи з сумок з кольорового пластику, взуття з прозорими деталями, ременів, пластмасових браслетів і масивних прозорих оправ окулярів, закінчуючи цілком самостійними елементами одягу, як то коміри, опліччя, баски, корсети і спідниці.

Крім новомодного пластику, стилісти дозволяють вдягати золоті прикраси, а також масивну біжутерію з камінням, намистинами, бісерним плетивом, бахромою, зокрема, масивні сережки, одночасно по декілька браслетів на обидві руки. В моду повертається добра традиція носити наручні годинники, і навіть декілька за раз. Універсальні у всіх відношеннях сучасні гаджети марно намагаються витіснити цей довершений елемент костюму.

На особливу увагу заслуговують аксесуари для волосся. З суворою прискіпливістю варто поставитись цього літа до вибору всіляких шпильок, обідків, резинок для волосся. А наймодніша зачіска сезону – зачесане набік довге пишне волосся з локонами.

Не на часі:

- похмурі сірі і темні офісні костюми

- чорні строї

- шкіряний одяг

- однотонні сукні

- довге плісе

- неварений джинс

- дрібні прикраси

- акцент на очі в макіяжі

В статті використано фотоматеріали з рекламних кампаній та каталогів Gucci, Marciano, Mango, Blumarine, Timothy Andrews, Marc Jacobs, H&M, Etro, Mara Hoffman, Aquazzura, Dolce & Gabbana, Miu Miu, Juicy Couture.

Реклама:

Головне сьогодні