Українсько-польський фестиваль відмінили через "яєчний" скандал - ЗМІ

— 17 липня 2013, 21:10

Вуйт польського села Мірче, яке знаходиться біля кордону з Україною, відкликає польсько-український фестиваль у рамках Дня добросусідства, що відбувається вже кілька років.

Про це повідомляє Люблінське відділення польського інтернет-порталу Gazeta.pl, цитує "Інтерфакс-Україна".

Як пояснило видання, приводом для цього став напад на президента Польщі Броніслава Коморовського під час його візиту до Луцька 14 липня, а також засудження Волинською обласною радою постанови польського парламенту щодо волинського злочину.

Серед причин такого рішення вуйт Мірче Лех Шопинський називає "яєчний" інцидент у Луцьку.

"Було порушено священний принцип гостинності... Незважаючи на те, що президент просить про те, щоб інциденту в Луцьку не надавати особливого значення, я вважаю, що не можна пройти повз нього", - зазначив він.

У заяві, розміщеній на сайті гміни, вуйт також нагадує про рішення Волинської облради, яка засудила постанову польського парламенту про події на Волині у 1943 році й заявила, що українці "вели боротьбу на своїй етнічній території за власну незалежність проти різних окупантів".

За словами вуйта, в атмосфері, де окупантами називають "по-звірячому закатованих жінок, дітей і старих", спільне святкування було б лицемірством.

Він також стверджує, що рішення про відкликання фестивалю є його і тільки його особистим рішенням. Водночас вуйт не приховує, що раніше його вже критикували за зайве ангажування польсько-українського діалогу.

За даними Gazeta.pl, гміна Мірче п'ять років поспіль спільно з українськими смт Іваничі, Луцьком (Волинська область), а також Фондом духовної культури пограниччя організовують Європейські дні добросусідства. Два береги Бугу, польський і український, з'єднує понтонний міст так, щоб гості фестивалю могли вільно перетинати кордон.

Торік у фестивалі брали участь 1,5 тис людей. Цього року він мав відбутися 10-11 серпня під гаслом "Жодних кордонів".

За словами Шопинського, з усіх планованих концертів цього року відбудеться тільки один - у польському Крилові, а понтонний міст не зводитимуть.

Як повідомлялося, глава польської держави 14 липня прибув до Луцька, де разом із представниками української влади взяв участь у заходах у зв’язку з 70-ми роковинами Волинської трагедії.

Після меси в костьолі святих Петра і Павла в Луцьку 14 липня юнак підійшов до Коморовського й поплескав його по плечі, після чого на піджаку польського президента залишилося розчавлене яйце. Міліція одразу затримала підозрюваного, яким виявився 21-річний житель Запорізької області.

Коморовський відмовився коментувати подію.

Водночас Міністерство внутрішніх справ Польщі заявляє, що під час візиту Коморовського до Луцька 14 липня не було реалізовано всі заходи безпеки щодо високопосадовців.

Реклама:

Головне сьогодні