80% українських музеїв потребують ремонту чи реставрації - експерт

— 19 липня 2013, 12:03

Про це заявив Владислав Піоро, голова правління Українського центру розвитку музейної справи у коментарі Тиждень.ua.

"За даними 2007-2008 років, коли Міністерство культури України, спільно з науково-дослідницьким реставраційним центром вивчали стан українських музеїв, у понад 80% приміщень виявили, що температурно-вологісний режим не відповідає стандартам для збереження музейних цінностей. Ситуація не змінилась і до сьогодні, адже понад 80% музеїв потребують ремонту чи реставрації", – зауважив він.

За статистикою Національного дослідного реставраційного центру у музейних фондах України – 20 мільйонів предметів.

"70% усіх пам’яток потребує реставрації і консервації, а термінового втручання – третина від цих 70%", - наголосив Піоро.

Як повідомив експерт, стан музейних колекцій дуже сильно залежить від тих приміщень, де вони зберігаються.

"В Україні практично немає музею, який би перебував у спеціально побудованому для нього приміщенні, багато музеїв перебувають в історичних будинках, які є непристосованими для зберігання. Виняток становить хіба колишній музей Леніна, а теперішній "Український дім"", – наголошує музеєзнавець.

За його словами, 2012 року Міністерство культури спільно з Інститутом стратегічних досліджень та Українським центром культурних досліджень проводили дослідження стану музеїв та історичних пам'яток України, однак ці дані ще не опрацьовані.

Журналісти також зазначають, що у порівнянні з даними 1990 року кількість українців, які відвідували театри, концерти й музеї у 2012 році, скоротилась.

Реклама:

Головне сьогодні