Новий фільм Мішеля Ґондрі та мультик про швидкісного равлика

Від 18 липня на українських екранах демонструються: сюрреалістична драма "Піна днів" Мішеля Ґондрі, анімаційна комедія "Турбо" Девіда Сорена, драма "Гра в правду" Віктора Шамірова, бойовик "Штурм Білого дому" Роланда Емеріха, драма "Одного разу цей біль принесе тобі користь" Роберто Фаенци та горрор-комедія "Незаймані, бережіться" Енді Де Еммоні.

Піна днів/L'écume des jours

Режисер: Мішель Ґондрі

У ролях: Ромен Дюріс, Одрі Тоту, Омар Сай, Мішель Ґондрі

Жанр: драма

Країна: Франція

Французький візіонер Мішель Ґондрі взявся за екранізацію одного із найбільш химерних романів ХХ століття "Піна днів". Його цікавість до цього твору передбачувана, адже режисер відомий своєю любов’ю до фантазійних сюжетів та джазу – двох основних складових роману Бориса Віана. Ґондрі підійшов до нього любов’ю та повагою, створивши картину цілком у дусі першоджерела.

Загалом, книга "Піна днів" здається малопридатною для перенесення на екран. Мабуть тому стрічка Ґондрі виявилася лише її третьою екранізацією, починаючи з дати публікації 1947 року. Йдеться про фантазійну та викривлену реальність, в якій можна впізнати повоєнний Париж. Головний герой – багатий юнак Колен – може дозволити собі не працювати, тримати дорогого кухаря та ще й годувати свого вбогого друга.

Втім, заощадження починають танути, коли Колен одружується із прекрасною Хлоєю і намагається забезпечити їй "гідне життя". Незабаром у дівчини виявляють серйозну недугу – в її легенях виростає латаття. Зарадити цьому можуть лише букети дорогих квітів, тож Колен витрачає на них решту грошей.

Ця "квіткова" хвороба не єдина дивна річ у світі "Піни днів". Скажімо, Колен тримає вдома фортепіано, яке під час гри замішує коктейлі. Також він має за помічницю чорну мишу, вирощує теплом свого тіла гвинтівки і потерпає від того, що його будинок постійно зменшується.

Ґондрі підходить до візуалізації численних химерій книги із неабиякою фантазією, від якої насправді не знаєш, що чекати. Він перетворює хмаринку, яка ховала Колена та Хлою від натовпу під час першого побачення у оглядову кабінку, на роль вченої миші ставить актора у відповідному костюмі, а сцену вінчання представляє як шалені перегони на церковних сходах.

Стрічка "Піна днів" – це не лише ексцентричний відтиск епохи кінця 1940-х, але й трагічна історія кохання, яку переконливо втілили Одрі Тоту та Ромен Дюріс. Актори може й значно старші за своїх героїв, проте чудово відтворюють юнацьку легковажність і розгубленість перед життєвими негараздами.

Фото kinogallery.com

Зрештою, можна довго сперечатися про адекватність екранізації роману Бориса Віана, але безперечно одне – невтомний фантазер Ґондрі зміг зняти цікаву картину, яка захоплює під час перегляду і довго не зникає з думок після виходу з кінозалу.

Оцінка фільму 4,8 з 5

Турбо/Turbo

Режисер: Девід Сорен

Жанр: пригоди, анімація, родинний

Країна: США

Фото veryaware.com

Здається, що мультики про гонки та машинки ще довго не зійдуть з екранів. Наступного місяця на екрани виходить спін-офф знаменитих "Тачок" – мультфільм "Літачки", знятий однією із виробничих компаній студії Дизнея. Не менш потужна студія DreamWorks тим часом зняла власну анімаційну картину про гонки під назвою "Турбо". Щоправда гонщиком там виявляється не авто, і навіть не літак, а найзвичайнісінький садовий равлик.

Равлик на ім’я Турбо живе із братом у рідній колонії в одному із передмість. Щодня він працює на невеличкому городі, збираючи помідори, а вечорами мріє про професійний автоспорт. Якось під час прогулянки містом, Турбо потрапляє під дію загадкової автомобільної рідини і отримує надзвичайні як на слимака здібності – шалену швидкість, вбудоване у мушлю авторадіо та очі-фари.

Потрапивши із братом до рук місцевого продавця тако і заодно фаната перегонів слимаків, Турбо підбурює свого господаря на участь у гонці в Індіанаполісі. Правила чемпіонату не забороняють равликам брати у них участь, тож наш герой виходить на трасу, аби позмагатися із швидкісними болідами та заздрісними гонщиками.

Цей фільм виглядає дуже дивно, особливо спантеличує хід із перетворенням равлика на супер-болід, тож глядачу доводиться прийняти не зовсім типову кінематографічну умовність. "Турбо" експлуатує класичну історію про невдаху, який врешті-решт досягає перемоги, проте головний герой стає успішним внаслідок щасливого збігу обставин, а не завдяки власним старанням, тож педагогічний ефект від мультика також сумнівний.

Втім, якщо не зважати на абсолютно божевільний сюжет, стрічка "Турбо" приваблює чудовою анімацією, цікавими, різнохарактерними героями та своїм гумором. Найбільш видовищною частиною фільму, звісно, є епізод перегонів у Індіанаполісі, де равлик показує правдиві "чудеса на віражах". А фінальна сутичка між равликом та болідом досягає рівня епічності дуелей у класичному вестерні.

Оцінка фільму 4 з 5

Гра в правду/Игра в правду

Режисер: Віктор Шаміров

У ролях: Гоша Куценко, Костянтин Юшкевич, Дмітрій Мар’янов, Іріна Апєксімова

Жанр: комедія

Країна: Росія

Кадр з фільму "Гра в правду". Фото kinopoisk.ru

Історія про трьох колишніх однокласників, які зібралися погомоніти за чаркою в одного з них на квартирі. Чоловікам вже за сорок, і їм є що розповісти один одному. Щоби розбавити чоловічу компанію, господар квартири запрошує жінку, в яку колись були закохані усі троє друзів. Її поява розпочинає гру в правду...

Штурм Білого дому/White House Down

Режисер: Роланд Емеріх

У ролях: Чаннінґ Татум, Джеймі Фокс, Меґґі Ґілленголл

Жанр: бойовик

Країна: США

Фото thecoast.ca

Молодого бійця Джона Кейла беруть на роботу в охорону Білого Дому. Готуючись до нових обов’язків, чоловік іде туди на екскурсію, прихопивши із собою дочку. За нещасливим збігом обставин, саме тоді на Білий Дім нападають терористи, щоби взяти у заручники президента США. Джону доводиться рятувати і американського гаранта, і свою дитину.

Одного разу цей біль принесе тобі користь/Someday This Pain Will Be Useful to You

Режисер: Роберто Фаенца

У ролях: Тобі Реґбо, Маріша Гей Гарден, Люсі Лью

Жанр: драма

Країна: США, Італія

Фото imdb.com

Це історія про юнака, який проводить канікули у своєї бабусі, готуючись до вступу в університет. Щоби пізнати себе, він починає ходити до психотерапевта. На цих зустрічах він згадує про численні життєві колізії, знайомі кожні людині. Розповідаючи про свій досвід, він знаходить відповіді на запитання, які турбують абсолютно усіх.

Незаймані, бережіться!/Love Bite

Режисер: Ентоні Де Еммоні

У ролях: Джессіка Зор, Ед Спелірс, Люк Паскуаліно

Жанр: жахи, комедія

Країна: Великобританія

Фото kinopoisk.ru

Четверо друзів доходять висновку, що у їхньому місті живе перевертень, який вбиває лише цнотливих дівчат. Добросердні хлопці вирішують порятувати цнотливиць і вибирають для цього доволі нестандартні методи.

Реклама:

Головне сьогодні