СБУ справді перевіряє, чи не замінили експонати у Лаврі фальшивками

— 24 липня 2013, 17:54

Про це у коментарі "Українській правді. Життя" повідомила речник СБУ Лада Сафонова

"Відповідно перевірка справді ініційована СБУ, але вона ще не завершена. Тому що не відбулась фахова експертиза предметів мистецтва", - сказала Сафонова.

Ця перевірка була не плановою: "Це було звернення. Кожну інформацію ми перевіряємо і ця перевірка (у заповіднику) – за фактом звернення".

Вона зауважила, що у СБУ немає ніяких перешкод у доступі до експонатів, як повідомлялось у ЗМІ.

Мова йде про лист заступника начальника головного управління СБУ по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю до заступника міністра культури, у якому правоохоронець вказує, що СБУ не може отримати доступ до експонатів.

"Такої проблеми немає. Це трохи наївно звучить, що СБУ не має доступу", - прокоментувала Сафонова.

"Ось цей документ, який вийшов назовні, вирваний з контексту службової переписки, його трактувати ніяк не варто, таких документів багато", - додала Сафонова.

Речник СБУ також повідомила, що зараз СБУ спільно з Мінкультом шукає можливості провести необхідні експертизи творів мистецтва Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, бо "це дуже вартісні роботи"

"Зараз є питання фінансування цих робіт, ми зараз шукаємо шляхів, аби ці експертизи відбулись і були отримані якісь висновки. Зараз ми не можемо нічого сказати, бо це буде несерйозно до завершення перевірки", - додала Лада Сафонова.

У вівторок з’явилась інформація, що частина предметів музейного фонду Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника могла зникнути чи могла бути підмінена фальшивками.

Зазначалось, що цю інформацію перевіряє СБУ, але співробітників Служби Безпеки до експонатів у Лаврі не пускають.

Водночас, головний зберігач фондів "Лаври" Григорій Полюшко це спростував і повідомив, що СБУ з грудня перевіряє фонди історико-культурного заповідника.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні