Виходець з України створює химерний світ у світлинах. Фото

— 26 вересня 2013, 17:34

"Дуже хотів робити фотографії на весіллі мого дядька. Після того, як зробив безліч фотографій, виявилось що в фотоапараті не було плівки", - згадує автор, якого цитує "Німецька хвиля".

Відтоді змінилися і технології, і предмети інтересу. Уродженець Золочева на Львівщині спочатку думав про кар'єру фізика і навіть поступив до Віденського технічного університету.

Та згодом пристрасть до фотографії взяла гору. Він закінчив навчання у віденському коледжі "die Graphische" і починає експериментувати з сюрреалізмом.

"В пошуках реальності випливають деталі, яких ніхто не помічає", - пояснює Гнатенко своє захоплення цим жанром.

Основоположником сюрреалізму у фото вважають Філіппа Галсмана з його класичною серією "Стрибок". У його фотографіях літають предмети і тварини, розливається вода, за допомогою людських тіл створено оптичні ілюзії.

Сучасний сюрреалізм у фото - це свого роду наступність жанру, де й надалі головним елементом залишається ілюзійна гра з предметами та людьми, лініями, тлом і світлом, пояснює Гнатенко.

"Ті роботи, які я називаю сюрреалістичними, створюють ілюзію іншої, цікавішої реальності", - каже фотограф.

Гнатенко часто фотографує людей у нетиповому для них місці, як от офісні працівники по коліна в озері, балерина в закинутій будівлі, міські мешканці посеред поля.

Гнатенко називає свою фотокамеру "частиною тіла" і запевняє, що завжди бере її з собою, куди б не йшов. Саме так можна зловити спонтанні й неочікувані моменти.

"Цікавих ідей і проектів – безкінечно багато. Тоді стає важче вибирати. Робити свідомий вибір – це і є професійний ріст", - каже він.

"Творити щось з нічого" - особисте гасло фотографа, якого можна побачити з камерою десь випадково на вулицях Франкфурта-на-Майні, Відня чи якогось українського села.

Торік фотомитець перебрався з Австрії до Німеччини. Переїзд він називає новим етапом свого життя і впевнений, що якби залишився жити в Україні, був би іншою людиною.

"Переїзди та зміни в житті сильно впливають на людину, особливо на творчу. Переїзд до Німеччини розширив мій культурний погляд на 100 відсотків", - каже він. Окрім змін, надихають на творчість і подорожі, запевняє фотограф.

Цього року він побував у Нью-Йорку та Лондоні, проте також часто відвідує Україну.

"Я маю іноді потребу відчути контраст між чистим і організованим життям тут і українським урбаністичним хаосом. Це мене надихає. Тому Україна залишається для мене улюбленим місцем для фотосесій".

Сюрреалістичні фотороботи Олександра Гнатенка вже демонструвались в Австрії, Великобританії, Україні та Росії та були надруковані у профільних виданнях Німеччини, Португалії та Туреччини.

Реклама:

Головне сьогодні