Група "Что делать" відмовилась від участі у "Маніфесті" в Росії

— 16 березня 2014, 16:12

"Маніфеста 10" має пройти у цьому році в Ермітажі. Раніше проти проведення бієнале "Маніфестаа" в Росії виступили художники з різних країн світу, учасниці групи Pussy Riot Марія Альохіна і Надія Толоконнікова, пише Colta.ru

Петербурзька художниця Ольга Тобрелутс запропонувала керівництву "Маніфести 10" змінити тему і запросити до участі в бієнале українських художників.

Фонд "Маніфести" і Ермітаж відповіли, що робота з підготовки бієнале буде продовжена, а куратор "Маніфести" Каспер Кеніг заявив, що не хоче "виставляти щось, що зводилося б до дешевої провокації", хоча, на його думку, бієнале в будь-якому випадку "буде не за призначенням використовуватися політичними активістами як платформа для висловлювань".

Учасники групи "Что делать", яка об’єднує російських художників, філософів, арт-критиків, письменників, спочатку не підтримали ідею бойкоту, але тепер їхня позиція змінилася.

"Своїм останнім зауваженням Каспар Кеніг знецінює будь-які спроби говорити про поточну ситуацію в Росії художніми засобами, принижуючи їх до "лицемірного самоствердження" і "дешевої провокації" і тим самим свідомо піддаючи їх цензурі", - йдеться в заяві групи "Что делать".

"З офіційної реакції "Маніфести" ми робимо висновок, що ні куратор, ні фонд не готові відповісти на драматичний розвиток подій, як в день початку військової ескалації вони не змогли скасувати світське святкування Масляної. Ми не можемо бути заручниками їх корпоративної політики, наскільки б вона не здавалася розсудливою за інших обставин. Тому ми прийняли для себе вкрай важке рішення відмовитися від участі у виставці в Ермітажі", - йдеться у заяві групи.

Реклама:

Головне сьогодні