Львів подав заявку на отримання статусу літературного міста ЮНЕСКО

— 29 квітня 2014, 13:44

Як повідомляє Galinfo.com.ua, щоб отримати можливість взяти участь у конкурсі, заявку міста-претендента повинні підтримати міста, які вже отримали титул "Місто літератури ЮНЕСКО". Подання Львова схвалили Дублін, Единбург, Норвіч, Мельбурн та Краків.

Підтримала місто також низка українських організацій: Національна спілка письменників України, Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів, Українська бібліотечна асоціація, ГО "Культурний формат", Українська асоціація культурологів та Державне науково-виробниче підприємство "Картографія".

За словами керівника робочої групи з питань формування заявки щодо набуття Львовом статусу "Міста літератури ЮНЕСКО" Олександра Кобзарева, Львів – відомий центр спадщини ЮНЕСКО в Україні, коли йдеться про архітектуру.

"Цього року ми вирішили подати заявку на звання "Львів – місто літератури ЮНЕСКО", щоб підкреслити особливе його ставлення до книговидання. Перш за все – це надзвичайно важливий культурний аспект розвитку міста. Вже багато років у місті відбувається Форум видавців і ми хочемо ще більше розвивати українське книгодрукування. Заявка передбачає проведення в місті заходів для популяризації літератури та культурного розвитку міста", – зазначив він.

Як пояснює Олександра Коваль, президент ГО "Форум видавців", ставши "Містом літератури", Львів буде включений до літературних туристичних маршрутів мережі. Мешканці багатьох країн, що цікавляться літературою, будуть поінформовані про появу нового цікавого об’єкту на карті їх зацікавлень і зможуть відкрити для себе понад 100 цікавих письменників, чиї життя і творчість пов'язані зі Львовом.

Відповідно, Львів має до цього підготуватися: нові туристичні маршрути, інформація різними мовами, відповідно підготовані об'єкти, які захочуть відвідати гості.

"Роботи багато і тому потрібно негайно складати плани і братися за їх виконання. Дуже сподіваюся, що буде реформовано роботу бібліотек, буде більше літературної тематики в громадському просторі. Читання стане актуальним, модним, необхідним. А економічний ефект від цього не забариться", – розповіла вона.

Місто літератури ЮНЕСКО – це частина мережі Креативних міст, яка почала працювати у 2004 році. У попередні роки містом літератури ставали Краків (2013), Норвіч (2012), Рейк’явік (2011), Дублін (2010) та інші. В рамках цієї мережі кожного року визначаються також міста кіно, музики, дизайну, гастрономії та інші.

Реклама:

Головне сьогодні