Кабмін пропонує передати національні музеї в місцеве утримання. Експерти проти

— 12 серпня 2014, 14:35

Про це йдеться у відкритому листі колишніх міністрів культури, опублікованих на сайті Мінкульту у вівторок.

Раніше саме відомство теж виступало проти децентралізації, запропонованої Мінфіном у законопроекті "Про внесення змін до Бюджетного Кодексу України".

"Позиція Міністерства культури України однозначна – зберегти Національні колективи та Національні заклади культури. Це стратегічно важливо, адже вони культурно репрезентують не просто місто чи область, а цілу Україну", - зазначається у повідомленні Мінкульту.

На численних нарадах, пов’язаних з децентралізацією фінансів, Мінкультури наголошувало на неможливості передачі на місцевий рівень закладів культури, що мають статус "національних" і було підтримане.

В тім, у згаданому законопроекті пропозиції Міністерства культури були враховані.

"Враховуючи це, запропонована редакція проекту Закону України може, фактично, призвести до занепаду та, зрештою, зникнення унікальної мережі національних закладів культури", - зазначає Мінкультури.

Колишні очільники відомства у відкритому листі зауважують, що "одна з головних причин сьогоднішніх драматичних подій в Україні є незахищеність духовної сфери та культурно-інформаційної системи усієї держави".

"Саме на національні колективи та установи покладається велика місія. При передачі на місцевий рівень, професійний рівень національних установ зведеться нанівець і, потім буде майже неможливо повернути втрачений потенціал", - йдеться у відкритому листі.

Українська правда. Життя

Реклама:

Головне сьогодні