Кримські скарби поки що залишатимуться в Амстердамі

— 21 серпня 2014, 13:20

Як повідомили в музеї, консультації з нідерландськими юристами та урядом країни, на жаль, не допомогли музейникам прийняти рішення або щодо відправлення експонатів до представників української влади в Києві або до музеїв на Кримському півострові, який на даний момент анексований Росією.

Як повідомляє Deutsche Welle, через це було вирішено надійно зберігати об’єкти у музеї в Амстердамі певний час і після завершення виставки, що триває. Експонати залишатимуться в музеї до того часу, поки заклад не отримає вказівок від кваліфікованого судді чи арбітра або поки сторони не досягнуть якоїсь домовленості, ідеться у повідомленні на сайті інституції.

Поки що немає інформації про те, що якась зі сторін подала з цього приводу позов до суду.

Представники російської влади заявляли, що наполягатимуть на поверненні скарбів до музеїв на півострові, в тому числі, якщо дійде до судового процесу. Про це ще на початку липня сказав міністр культури Росії Володимир Мединський.

В українському міністерстві культури у той же час назвали претензії Росії на кримські скарби "ще одним доказом зазіхань" на культурне надбання України.

"Питання експонування є виключно взаємовідносинами української сторони, а точніше - міністерства культури України як органу, що опікується Музейним фондом України, Національним музеєм історії України як установою, що опікується оперативним управлінням предметами Фонду, та нідерландською стороною - міністерством закордонних справ Королівства Нідерланди та Музеєм Алларда Пірсона як тимчасовим зберігачем колекції", - йдеться у повідомленні на сайті українського мінкульту, оприлюдненому наприкінці червня.

Реклама:

Головне сьогодні