Прем’єри тижня: безмежні можливості мозку та сила справжньої дружби

Від 21 серпня на українських екранах демонструються: фантастичний трилер "Люсі" Люка Бессона, пригодницький анімаційний фільм "Літачки: Рятувальний загін" Робертса Ґаннавея та кримінальний трилер "Місто гріхів 2: Жінка, заради якої варто вбивати" Френка Міллера та Роберта Родріґеза.

Люсі/Lucy

У ролях: Скарлетт Йоганссон, Морґан Фрімен, Мін-Сік Чой, Амр Вакед

Країна: США, Франція

Люк Бессон знову повернувся до свого улюбленого сюжету про скривджену дівчину, що волею випадку перетворюється на холоднокровного та безстрашного воїна, готового помститися усім ворогам. Та цього разу його героїня вирушає у бій із негідниками, озброєною не лише ножами й пістолетами, але й надпотужною силою людського мозку.

Тут і далі фото kino-teatr.ua

Білявку Люсі не назвеш найрозумнішою дівчиною в світі. Друг-наркокур’єр легко заманює її у пастку та змушує передати китайському мафіозі загадковий кейс. Невинне завдання закінчується кривавою бійнею, а сама Люсі потрапляє у полон до злочинців. Там вона випадково отримує величезну дозу нового синтетичного наркотику, який здатен підвищувати інтелект.

Дівчина починає використовувати усі приховані ресурси свого мозку, і перетворюється на досконалу людину та непереможну машину для вбивства.

У основні стрічки лежить міська легенда, яка стверджує, що людина використовує лише 10% можливостей свого мозку. Бессон вирішив уявити, що за таких умов дасть людині 100% мозкової потужності. І так як наука не здатна описати цей процес, режисер цілком поклався на власну уяву.

Втім, Бессон прагнув зробити свій фільм якомога більше наукоподібним. Численні "пізнавальні" вставки пояснюють глядачам теорію еволюції та проводять паралелі між людським соціумом і тваринним світом. Цей режисерський хід робить "Люсі" схожою на передачу каналу "Дискавері", і поява у фільмі Морґана Фрімена, відомого наратора науково-популярних передач про живу природу, лише посилює це відчуття.

Бессон слідує популярному уявленню наукової фантастики – ідеальний розум передбачає відсутність емоції, а потім і перетворення на чистий безсмертний та всеосяжний інтелект. Сюрреалістичні сцени трансформації Люсі він поєднує зі звичними бойовими епізодами, проте рефлексивність у фільмі явно перевершує дію.

Тож "Люсі" варто розглядати насамперед як драму про розширення свідомості та, як би це банально не звучало, сенс життя. Любителі кіно зможуть побачити у стрічці чимало кіноцитат, зрештою, сюжет "Люсі" нагадує і "Матрицю", і психоделічні картини Аронофського. Це не найлегше кіно, але любителі Бессона безперечно знайдуть у ньому щось цікаве для себе.

Оцінка фільму 4 з 5

Літачки: Рятувальний загін/Planes: Fire & Rescue

Країна: США

"Літачки: Рятувальний загін" - це вже друга картина-відгалуження популярної піксарівської франшизи "Тачки". З самого початку "Літачки" були ніби "молодшим братом" знаменитого мультфільму. Виробництвом стрічки займалася студія Disney Toon, і за початковим планом вона мав вийти одразу на відео, оминаючи кінотеатри.

Тож "Літачки", хоч і мають із "Тачками" одного "батька" Джона Лассетера, однак не можуть похвалитися такою ж проробленою історією та персонажами. Втім, ця простота має свою перевагу, адже фільм можна дивитися навіть із найменшими дітьми. Героєм мультфільму є "кукурузник" Дасті, який у першій частині відкрив у собі дар повітряного гонщика. У "Рятувальному загоні" йому доведеться відмовитися від амбіцій заради спільної справи.

Під час одного із вильотів Дасті втрачає керування. Діагноз механіків невтішний – у нього проблеми із коробкою передач, але необхідних деталей вже давно немає у продажу, тож про кар’єру пілота на авіа-шоу варто забути. Розчарований Дасті вирішує хоч якось прислужитися рідному аеродрому та вирушає на тренувальну пожежну авіабазу, щоби і самому стати вогнеборцем.

База знаходиться у самому серці заповідника, і рятувальний загін, що складається із кількох бульдозерів, літаків та гелікоптерів, слідкують за його безпекою. Чимало клопоту пожежникам приносить жадібний власник готелю, розташованого неподалік – у погоні за наживою він нехтує правилами безпеки. Дасті доведеться пройти не лише складні тренування, але й довести новим товаришам, що він здатен впоратися із найбурхливішими проявами стихії.

Стрічка "Літачки: Рятувальний загін" експлуатує простий та невигадливий сюжет, проте крім звичної моралі про важливість дружби та взаємодопомоги, вона дає дітям знання про роботу пожежних бригад та про гасіння лісових пожеж. А цього вже достатньо, щоби провести свій час у кінотеатрі з користю, тим паче, що візуальна сторона картини як завжди на висоті. Чого варті захоплюючі польоти літачка серед круч, дерев та водоспадів прекрасного гірського заповідника.

Оцінка фільму 4 з 5

Місто гріхів: Жінка, заради якої варто померти/Sin City: A Dame to kill for

У ролях: Джош Бролін, Джессіка Альба, Брюс Вілліс, Міккі Рурк, Єва Ґрін, Джозеф Ґордон-Левітт, Розаріо Доусон, Джуно Темпл, Рей Ліотта, Леді Ґаґа, Крістофер Ллойд

Країна: США

Творчий тандем Френка Міллера та Роберта Родріґеза повернувся із новою історією про "Місто гріхів". Стрічка розкаже про старих та кількох нових героїв, це одразу і приквел, і сиквел першого фільму. З огляду на те, що не всі актори з попередньої частини змогли повернутися у проект, ми побачимо деяких персонажів із новими обличчями.

Приватний детектив Двайт (Джош Бролін) знову шукатиме допомоги дівчат зі Старого міста, щоби подолати звабливу, але підступну й небезпечну "чорну вдову" Аву (Єва Ґрін). До них долучиться і здоровань Марв (Міккі Рурк).

Юний денді Джонні (Джозеф Ґордон-Левітт) приїде у прокляте Бейсін-сіті, щоби кинути виклик самому сенаторові Рорку у грі в покер. Проте Рорк нещадно карає усіх зухвальців, що встають у нього на шляху.

На зловісного політика полюватиме і стриптизерка Ненсі (Джессіка Альба), яка так і не змирилася зі смертю свого коханого детектива Хартіґана (Брюс Вілліс). У цій війні їй також допоможе Марв, завжди готовий убити кількох нових поганців.

Реклама:

Головне сьогодні