Музичний тиждень: "Ляпіси" востаннє в Києві, безкоштовні музичні лекції в Closer та інше

Також у випуску музичних новин: потужний дебютний альбом Royal Blood, Луї Франк іде зі сцени, найкрутіший гітарний рифф в історії рок-н-роллу, танцювальний трек лідера Bloc Party, нові кліпи Coldplay, Poets Of The Fall та інших, обрані виступи з Reading Festival, найближчі великі концерти в Києві.

"Ляпіси" попрощались із Києвом

26 серпня білоруські провісники свободи "Ляпис Трубецкой" відіграли останній український концерт. Того вечора на стадіоні "Динамо" зібралось понад 20.000 людей. Співали "Воины света" (двічі) та інші бойові гімни, піднімали українські та білоруські прапори, запалювали фаєри.

Кульмінацією стали слова лідера гурту Сергія Михалка перед піснею "Убей раба": "Пускай же тот, кто возжелает землю ближнего своего, получит по лисьему хитрому еб...лу. Пускай же тот, кто возьмет чужое, поперхнется и подавится лакомым кусочком. Пускай же тот, кто захочет развязать войну, сдохнет прежде, чем прольется хоть капля невинной крови". Дякуємо Сергію за підтримку і Жыве Беларусь!

Більше вражень, фото і відео – в інтернет-журналі Comma.

Безкоштовні музичні лекції

Щовівторка починаючи з 2 вересня в арт-центрі Closer (вул. Нижньоюрківська, 31) проходитиме другий сезон лекторію "Звук". Відвідувачі зможуть познайомитись із творчістю видатних музикантів. Основний акцент буде зроблено на дослідження їхньої ідеології. Вхід на всі лекції безкоштовний за попередньою рєстрацією.

Перший сезон відбувався навесні, допитлива молода аудиторія залюбки слухала захопливі та емоційні розповіді про нео-класиків, джазменів та електронщиків – від Стравінського і Дюка Еллінгтона до Aphex Twin і Muslimgauze. Тож радимо для відвідування.

Повний розклад майбутнього лекторію:

02.09 – Луї Андріссен
09.09 – Лучано Беріо
16.09 – Чарльз Мінгус
23.09 – Орнетт Коулман
30.09 – Макс Роуч
07.10 – Людвіг ван Бетховен
14.10 – Дмитро Шостакович
21.10 – Бернд Алоіс Циммерман
28.10 – Луїджі Ноно
04.11 – Art Ensemble Of Chicago
11.11 – Джеймс Браун
18.11 – Африка Бамбата
25.11 – Coldcut
02.12 – Peaches
09.12 – Underground Resistance
16.12 – Брайан Ферніхоу

Також щопонеділка проходитиме безкоштовний лекторій про кіно "Світло" (реєстрація), а щосереди – лекторій про мистецтво "Образ" (реєстрація).

Royal Blood – нові рок-герої

Цього року найбільш обговорюваний рок-гурт серед меломанів та критиків – Royal Blood.

Два хлопці з Брайтона вперше "засвітились" лише в листопаді 2013-го, але вже підкорили публіку мега-фестивалів Glastonbury і Reading, отримали схвальні відгуки від гітариста Led Zeppelin Джиммі Пейджа, а їхній дебютний альбом, який щойно вийшов, продається на ура і впевнено йде до лідерства в чартах.

Не пропустіть, адже за кілька років вони, можливо, змагатимуться за хедлайнерські місця з головними рок-гуртами сучасності. Більше про альбом – у рецензії на Comma.

Луї Франк іде зі сцени

Лідер культових Esthetic Education Луї Франк, який останніми роками лиш періодично виринав із сольними проектами, припиняє концертну діяльність. Про це він повідомив на своїй Facebook-сторінці.

"Цей рік став роком випробовувань, важким переламним моментом для багатьох, і я не виняток. У моєму житті відбулись деякі зміни", – пояснює музикант своє рішення. Концерт 20 вересня у Києві також скасовано. Причини лишаються туманними, тож сподіваємось, що у Луї все гаразд. Хай там як, він обіцяє не припиняти займатись музикою.

Найкрутіший рифф в історії рок-н-роллу

BBC Radio 2 спитали у своїх слухачів, яку гітарну партію вони вважають найвеличнішою. Перемогла – цілком логічно – класика Led Zeppelin 1969 року "Whole Lotta Love".

Топ-10 виглядає так:

  1. Led Zeppelin – "Whole Lotta Love"
  2. Guns N' Roses – "Sweet Child O' Mine"
  3. AC/DC – "Back In Black"
  4. Deep Purple – "Smoke On The Water"
  5. Derek And The Dominoes – "Layla"
  6. The Smiths – "How Soon Is Now?"
  7. Status Quo – "Down Down"
  8. Dire Straits – "Money For Nothing"
  9. The Kinks – "You Really Got Me"

10. Pink Floyd – "Money"

Зайвий привід переслухати легендарний трек.

Плани на наступний тиждень

2 вересня у Києві відбудеться концерт інструментальних пост-рокерів Maybeshewill. Хлопці випустили новий альбом і розпочнуть тур саме з Києва, де їхні виступи завжди проходили в особливій атмосфері. Буде бадьоро та енергійно. Зелений театр (Паркова дорога, 2), початок розігріву о 19:00. Купити квитки.

А 3 вересня до нас приїде гурт Darkside. Проект одного з найталановитіших і найособливіших електронщиків планети Ніколаса Джаара і не менш талановитого гітариста Дейва Харрінгтона. Буде космічно й шалено. Зал Sentrum (вул. Шота Руставелі 16а), початок о 21:00. Купити квитки.

Нові пісні та кліпи

Лідер крутого інді-рок гурту Bloc Party Келечукву Окереке, більш відомий як Kele, представляє пісню з майбутнього танцювального сольника.

Гурт Cold War Kids, який був популярний році в 2007-му, виринув з тихих вод. Нова пісня називається "First", новий альбом "Hold My Home" вийде 27 жовтня. Трохи раніше гурт представив сингл "All This Could Be Yours".

Екранізація найпопсовішого треку з весняного альбому Coldplay. І не дивно, адже барабани для треку "покращував" цар Мідас світу R'n'B – продюсер Timbaland. Вийшло мило.

Фінські рокери Poets Of The Fall завжди вирізнялись театральним підходом до творчості – трохи пафосу, широкі жести та реквізит на концертах – тож новий кліп продовжує традицію. Влаштувати маскарад під пісні "Поетів" можна буде на їхньому концерті в Києві.

Французькі мрійники M83 відзняли кліп на пісню 2005-го року. Так вони привертають увагу до перевидання перших трьох своїх альбомів. Нагадаємо, повноцінна європейська слава прийшла до них лише з п'ятим диском "Saturdays = Youth", а світова – ще пізніше, з хітом "Midnight City".

Вибрані виступи з Reading Festival

Минулими вихідними в Британії відбувся масштабний Reading Festival. Ділимось деякими лайвами.

The Kooks, які цього року переживають нове народження.

Гурт Jungle, чий дебютний альбом став одним з саундтреків цього літа.

Те саме можна сказати про бадьорих і світлих Clean Bandit. Подивіться лишень, як їх зустрічає публіка.

Наші старі знайомі Papa Roach, які двічі виступали в Києві і точно приїдуть ще. Пісня-саундтрек підліткових років багатьох, хто читає зараз ці рядки.

Цього літа Bombay Bicycle Club для багатьох стали фестивальним відкриттям, від Польщі до Британії. Це не той гурт, заради якого ти приходиш під сцену, але зрештою саме вони справляють одні з найприємніших вражень наживо.

Стильові Arctic Monkeys.

Згадані вище рок-герої Royal Blood.

Один з найпотужніших рок-гуртів сьогодення Queens Of The Stone Age.

Реклама:

Головне сьогодні