Музичний тиждень: новий міні-альбом Джамали, український кліп захоплює світові медіа та інше

Також у випуску найцікавіших музичних новин: сольник Тома Йорка став бестселлером, Земфіра заспівала "Відпусти", інтерв'ю з соратницею Tricky Франческою Бельмонте, топ-20 голосистих британців, фінальний альбом Röyksopp, Флі з Red Hot Chili Peppers у кіно про джаз, новий Брайан Феррі, кліп Майкла Джексона у 3D, концерт-присвята Бобу Ділану, нові пісні та кліпи від Pianoбоя, Singleton, Bonobo, Kele, Clean Bandit, Erlend Øye, Lorde та Нільса Фрама.

Нова Джамала

Українська гордість, найбільша незалежна співачка країни Джамала видала новий міні-альбом "Дякую".

До EP увійшли шість пісень про любов, сумніви, розчарування, зраду, надії, вдячність та віру. Щирі тексти, красиві мелодії, емоційна подача, сучасні електронні аранжування, створені за участі Євгена Філатова (The Maneken) – це реліз справді вартий уваги.

Джамала: "Це відверті музичні листи, які я надсилаю людям, не залежно від того, де вони живуть і якою мовою говорять. Це Джамала, така, якою вона є сьогодні, восени 2014-го".

Сьогодні нові пісні пролунають наживо на великому відкритті другого сезону Радіо "Аристократи", найбільшого і найкращого інтернет-радіо країни (19:00, Sentrum, вул. Шота Руставелі 16-а).

Український кліп захоплює світові медіа

Головний кліп останніх тижнів – робота українського гурту Brunette Shoot Blondes. З 17 вересня відео набрало уже понад 4 млн переглядів. Про нього написали на головній сторінці ключові світові видання, зокрема головне музичне медіа США – Billboard.

Кліп відзняли на 14 пристроїв Apple: 6 айфонів, 4 айпеди, 3 макбуки і 1 айпод. Пісня стане першою в дебютному міні-альбомі хлопців. Вітаємо і пишаємось!

На цій хвилі гурт випустив ще одну нову пісню "Tomorrow":

Новий Том Йорк

Лідер Radiohead несподівано випустив новий сольний альбом "Tomorrow's Modern Boxes" і виклав його на BitTorrent за $6. Основна мета Тома Йорка – перевірити, чи готові люди качати музику з торрентів за гроші. Успіх означав би новий етап у легальному розповсюдженні будь-якої інтелектуальної власності без посередників.

За тиждень альбом вже став одним із бестселлерів року, його скачали понад 1 мільйон (!) разів, тож можна впевнено казати, що експеримент вдався.

Детальніше про альбом та нову схему розповсюдження – у рецензії Comma.

Thom Yorke - A Brain In A Bottle VIDEO from Kaa Zyan on Vimeo.

Земфіра "Відпусти"

19 вересня Земфіра дала концерт у Москві, в ході якого виконала пісню "Океану Ельзи" "Відпусти", черговий раз показавши свою любов до України.

Співачка виконує цю пісню вдруге – перший раз був у далекому 2008 році на сольному концерті в київському Палаці Спорту. Дякуємо, Земфіро!

Чарівна соратниця Tricky

Минулої п'ятниці в київському Зеленому Театрі виступив легендарний музикант Tricky зі своїм гуртом. А перед концертом ми поспілкувались із талановитою вокалісткою та співавторкою Tricky, Франческою Бельмонте. Інтерв'ю про Київ, поезію, співчуття до Трікі, сольний альбом, виживання в інді-музиці і не тільки читайте на Comma.

Фінальний альбом Röyksopp

Тим часом, Röyksopp вирішили, що формат альбомів вичерпав себе, тож норвезький електронний дует анонсував останній у кар'єрі повноцінний альбом "The Inevitable End", що вийде 11 листопада на Cherrytree / Interscope. Надалі гурт не припинить випускати музику, але вже в інших форматах.

Це їхній перший студійник з часів "Senior" 2010-го, якщо не рахувати міні-альбом "Do It Again" з Robyn на початку 2014-го. Між іншим, один з треків того міні-альбому, "Momentum", отримав нове аранжування і увійде в "The Inevitable End":

Топ-20 голосистих британців

Журналісти газети The Mirror склали список британських рок/поп вокалістів з найширшим вокальним діапазоном. Для цього вони програмно проаналізували 260,000 творів у нотній базі сайту musicnotes.com. Результат вийшов несподіваний:

20. Джон Леннон (The Beatles) – 2.83 октави
19. Марк Нопфлер (Dire Straits) – 2.83 октави
18. Шеріл Коул – 2.83 октави
17. Лора Марлінг – 2.83 октави
16. Роджер Долтрі (The Who) – 2.83 октави
15. Фредді Мерк'юрі (Queen) – 2.92 октави
14. Ед Ширан – 3.00 октави
13. Гай Гарві (Elbow) – 3.00 октави
12. Мік Джаггер (The Rolling Stones) – 3.00 октави
11. Елтон Джон – 3.00 октави
10. Боно (U2) – 3.08 октави
9. Кріс Мартін (Coldplay) – 3.17 октави
8. Кейт Буш – 3.17 октави
7. Мет Белламі (Muse) – 3.25 октави
6. Джон Фрателлі (The Fratellis) – 3.25 октави
5. Пол Веллер – 3.33 октави
4. Девід Боуї – 3.58 октави
3. Роберт Плант (Led Zeppelin) – 3.92 октави
2. Брюс Дікінсон (Iron Maiden) – 4.25 октави
1. Том Сміт (Editors) – 4.75 октави

Звичний тембр Тома Сміта – баритон, але часом лідер Editors запросто переходить на фальцет.

Діапазон, звісно, не є показником якості артиста, але в даному випадку маємо приємний прецедент, адже Editors – справді один з найкрутіших гуртів сучасної Британії.

Про те, як гурт звучить наживо, можна прочитати у нашому великому звіті з Berlin Festival.

Флі та Пітер Дінклейдж у кіно про джазмена

З'явився перший трейлер фільму "Low Down" ("Зовсім низько") про недооціненого джазового піаніста Джо Олбані очима його 11-літньої доньки. Це історія чоловіка, який розривався між музичними амбіціями, відданістю доньці та залежністю від героїну, у декораціях Голлівуду 70-их.

Олбані був затребуваним музикантом у 60-70-ті, грав з Майлзом Девісом, Чарльзом Мінгусом, Чарлі Паркером – ходили чутки, що він був улюбленим піаністом останнього. Фільм знято за мотивами мемуарів доньки Емі-Джо Олбані "Low Down: Junk, Jazz and Other Fairy Tales From Childhood".

Окрім інших, у стрічці задіяні басист Red Hot Chili Peppers Флі та актор Пітер Дінклейдж, відомий за серіалом "Гра Престолів". Коментар Флі: "Цей фільм багато для мене значить. Я віддав йому своє серце". Коли робота вийде в світовий прокат – поки невідомо.

Брайан Феррі та всі-всі-всі

Колись лідер Roxy Music, а нині естрадний класик Брайан Феррі анонсував новий альбом "Avonmore". Як і з минулим студійником, Феррі багато в чому виїзджає за рахунок запрошених гостей: тут відзначились гітарист The Smiths Джонні Марр, хітовий фанк-гітарист Найл Роджерс (востаннє відомий за участю в Daft Punk "Get Lucky"), джазмен Маркус Міллер, Марк Нопфлер з Dire Straits, знову басист Red Hot Chili Peppers Флі та інші. Платівка вийде 17 листопада. А поки – пісня.

"Триллер" у 3D

Посмертна слава Майкла Джексона продовжує приносити статки правовласникам та співавторам артиста. Ось і режисер кліпу іконічного кліпу "Thriller" 1983 року Джон Лендіс після кількох років судових справ переписав на себе усі права на відео і тепер готує його оцифровану 3D-версію. Лендіс планує показати тривимірного зомбі-Джексона у кінотеатрах у 2015 році.

Мільйонний, але все ж особливий концерт-присвята Бобу Ділану

Черговий музичний пам'ятник метру готують у Лос-Анджелесі. 6 лютого 2015 року, за два дні до церемонії "Греммі", тут відбудеться концерт, на якому пісні Боба Ділана виконають Джек Уайт, The Black Keys, Beck, Том Джонс, Нора Джонс, Ніл Янг, Віллі Нельсон, Едді Веддер з Pearl Jam, Бонні Райт, Джон Мелленкамп, Crosby, Stills & Nash, Los Lobos. Нечасто побачиш таку плеяду "заслужених артистів" на одній сцені.

Нові пісні та кліпи:

Автор проекту Pianoбой Дмитро Шуров зняв кадри для нового кліпу сам. Вийшло атмосферно. "Фактично, пісня – монолог пасажира вагону, що летить у прірву в режимі slow motion, у якого є п'ять хвилин, щоб розказати своє життя незнайомцю напроти", – коментує Шуров. У кінці осені артист вирушає в тур "Родина", поки підтверджено п'ять міст, розклад шукайте на його сторінці у Facebook.

Київський інді-рок гурт Singleton присвятив нову пісню "Harder" Маршу Миру в Москві.

6 жовтня вийде концертний альбом Bonobo "The North Borders Tour. Live", а поки що лейбл Ninja Tune поділився фрагментом лайву з Ховартії.

Kele, лідер інді-рок гурту Bloc Party, випускає другий електронний сольник "Trick" 13 жовтня, а поки представляє другий сингл. Модний саунд водночас і радує, і засмучує, бо ця якість означає, що до Bloc Party вокаліст повернеться нескоро.

Найцікавіший новий поп-гурт Британії Clean Bandit представив нову пісню з запрошеною вокалісткою Джесс Глінн. Саме попередній дует із нею "Rather Be" приніс Clean Bandit світову славу.

Наївний чотириокий хлопчина з Норвегії Erlend Øye, відомий багатьом за гуртом Kings Of Convinience, сьогодні випускає новий сольник "Legao". У кліпі на сингл "Rainman" використано 2000 картинок, розфарбованих вручну.

17-річна новозеландка Lorde, одна з улюблених молодих співачок Америки і найвпливовіша юна артистка 2014 за версією Billboard, святкує річницю дебютного альбому новою піснею до чергової частини фільму "Голодні Ігри".

Наостанок студійний лайв із двома новими композиціями нео-класика Нільса Фрама, одного з музичних геніїв сучасності. Будучи класичним піаністом та композитором, 32-річний німець досліджує синтезатори, драм-машини та ділеї, зіштовхуючи яскраві світи класики і електроніки, і відносячи слухачів у незвідані простори.

Реклама:

Головне сьогодні