Щирі. Костюм початку ХХ століття Тернопільської області

До презентації благодійного проекту "Щирі", присвяченому традиційному українському костюму, "Українська правда. Життя" публікує статті, у яких колекціонери старовинного одягу розповідають про його походження.

Розповідає колекціонер Ігор Перевертнюк:

Санта Дімопулос вдягнена у вбрання Борщівського району (сучасної Тернопільської області), що на Західному Поділлі. Костюм початку ХХ століття.

Сорочка розшита орлами, які оберігали жінку від злих сил, і оздоблена бісером. Шию Санти прикрашає гердан — прикраса з бісеру зі срібними монетами-дукачами. Вартість такого намиста на сьогоднішній день становить до 5000 євро.

Також герданами прикрашали волосся перед весіллям, вкладаючи кожну стрічку з бісеру окремо. Іноді доводилося прокидатися о 3 ночі, аби на ранок заплести нареченій голову. Стрічки на вінку, які мали закривати потилицю молодої, зазвичай купували. Вони були французькі і чеські, мануфактурного виробництва, ткані шовком. На Західному Поділлі їх вживали дуже широко, окрім цього регіону вони майже ніде не збереглися.

Характерна для Поділля вишивка чорним, за легендою, з’явилася після того, як татаро-монголи знищували або забирали у полон українських чоловіків. На знак трауру жінки пообіцяли сто років вишивати сорочки чорними нитками. Цікаво, що у Борщівському районі вишивали рукави навіть чоловічих сорочок. Такого звичаю більше немає ніде в Україні.

Крайка складної роботи, вона ткана вручну. Серед теперішніх майстрів мало хто може виткати подібну.

Запаска вишита різноманітними візерунками, кожен з яких мав свою назву. Восьмипелюсткова квітка у квадраті – це сорочка, шита "кулями". Якщо сорочка розшита дрібними зірочками – то кажуть, що сорочка шита "метеним".

[L]Варто додати, що якщо дівчину заміж не брали, то вона повинна була носити дівочу одежу.

Ні в якому разі вона не могла вдягнути очіпок.

Її основним заняттям ставало няньчити дітей у родині, допомагати хазяйці по господарству.

Одяг і прикраси з колекції Віри Матковської.

Проект "Щирі" — присвята українському костюму — ставить за мету показати багатство та колорит традиційного одягу. Понад два місяці організатори готувались до зйомки і зібрали 30 колекційних костюмів з 10 регіонів України. Результати проекту з 19 грудня 2014 року до 19 січня 2015 року можна побачити на виставці в ТЦ "Домосфера".

Також усім небайдужим пропонують купити "щирий" календар на 2015 рік. Усі гроші, які будуть зібрані з його продажу, будуть спрямовані на допомогу нашим пораненим солдатам, які знаходяться на лікуванні у Головному клінічному військовому госпіталі м.Києва. Сторінка проекту в фейсбуці.

Реклама:

Головне сьогодні