Тест

Книги, на яких дорослішають: Топ-50

Хтось виріс на "Гаррі Поттері", а хтось – із хвилюванням слідкуючи за пригодами Гекльберрі Фінна. Кожен підліток, чия душа буремна та неспокійна, має знати – обов’язково був або є письменник, котрий розумів його заплутані почуття, і виклав їх на папері.

50 книжок, що увійшли до списку Mashable, допомагають дорослішати. У них робили позначки, над ними плакали, сміялися, міркували та перечитували ще раз і ще раз.

"Таємничий сад", Френсіс Бернетт – це історія дівчинки-сироти Мері, котра знаходить порятунок від самотності в занедбаному садочку та здобуває друзів.

"Загадкове нічне вбивство собаки", Марк Хеддон – розповідь ведеться від імені 15-річного хлопця-аутиста Крістофера. Розслідування ним справи про загибель сусідчиного пуделя матиме несподіваний результат.

"Сокира", Гері Полсон – 13-річний Брайан летить до свого батька, але його літак зазнає катастрофи. Парубок лишається сам один у лісовій гущавині, маючи при собі сокиру, яку подарувала йому мати, і таємницю, що його мучить.

"Давач" Лоїс Лоурі – історія 12-річного Джонаса, котрий живе у, здається, ідеальному світі, аж поки його не обирають наступником Хранителя пам'яті. Тоді перед хлопчиком починають розкриватися непрості, темні таємниці, на яких тримається існування крихкої людської спільноти.

"Ромео та Джульєтта", Вільям Шекспір – класична любовна історія про те, як призначені одне одному долею закохані намагаються подолати перешкоди.

"Норвезький ліс", Харукі Муракамі – оповідь про стосунки юнака Тоору та Наоко, дівчини його померлого друга. Обоє тяжко переживають втрату, і лише одному з них вдасться повернутися до реального світу.

"Крім апельсинів є й інші фрукти", Джанет Вінтерсон – автобіографічна повість про непростий шлях до прийняття своєї гомосексуальності.

"Будь ласка, не повертайтеся з Місяця", Дін Бакопулос – у те літо, коли головному героєві, Майклу, виповнюється 16, його батько зникає. Один за одним, зникають й інші чоловіки передмістя Детройта. Один із них лишає записку, що вирушає на Місяць.

Жінки намагаються впоратися відразу з обома ролями, і потроху приводять життя до ладу. Тим часом Майкл та його друзі теж починають відчувати батьківський неспокій, що загрожує відірвати їх від Землі.[L]

"Світло, якого ми не бачимо", Ентоні Доер – герої – це сліпа французька дівчинка та німецький солдат, чиї долі перетинаються під час Другої світової.

"Лев, чаклунка та платтяна шафа", Клайв Льюїс – відчинивши дверцята, здавалося б, звичайної шафи, Пітер, Сьюзен, Едмунд та Люсі опиняються в чарівній Нарнії, де їм доведеться боротися зі злою чаклункою, щоби повернути трон законному правителю.

"Портет митця замолоду", Джеймс Джойс – історія юнака на ім'я Стефан Дедалус, котрий кидає виклик родині та суспільству, вирішивши присвятити себе літературі.

"Синій – найтепліший колір", Жюлі Маро – молода жінка, Клементина, відкриває саму себе та магію любові, коли знайомиться з дівчиною, що має ім'я Емма та коси синього кольору.

"Дерево росте в Брукліні", Бетті Сміт – історія про дитинство та родинні зв'язки. Вона переносить читача в 1900-ті роки, в Бруклін, де дівчинка Френсі дивиться зі свого вікна на дерево, що тягнеться до неба.

"Пригоди Гекльберрі Фінна", Марк Твен – бажаючи допомогти втікачеві Джиму дістатися до штатів, де немає рабства, Гек пускається в подорож вниз по Міссісіпі.

"Енн із Зелених дахів", Люсі Мод Монтгомері – рудоволоса Енн, ставши сиротою, потрапляє на ферму, де починає навчатися в місцевій школі, заводить друзів та читає неймовірну кількість книжок.

"Коні, коні…", Кормак МакКарті – оповідь про 16-річного ковбоя Джона Грейді Хоула, котрий, через продаж сімейного ранчо, лишається позбавленим тієї єдиної долі, котру він для себе уявляв. Парубок вирушає у подорож до Мексики, місця, де за мрії треба платити кров'ю.

"Дивовижне коротке життя Оскара Вао", Хуно Діаз – історія милого, але катастрофічно товстого хлопчика Оскара, котрий мріє стати домініканським Толкієном та колись знайти своє кохання.

"Місто Ембер", Джин Дюпро – фантастичний цикл про підземне місто, зведене як останній прилисток для людської раси.

"Кульбабове вино", Рей Бредбері – розповідь про чарівне та нескінченне літо, з зеленими яблунями, збиранням кульбаб, бабусиними частуваннями, дзижчанням бджіл, дивами та смутком.

"Ловець у житі", Джером Девід Селінджер – оповідач – 16-річний уродженець Нью-Йорка Холден Колфілд, залишає закриту школу в Пенсільванії й проводить три дні сам у "Великому яблуці".

Про всі п’ятдесят книжок можна прочитати на сайті Mashable.