Український комітет Міжнародної ради музеїв просить захистити культуру від Кириленка

— 25 березня 2015, 10:01

Звернення опубліковано з проханням "терміново зупинити руйнівні процеси, спровоковані діями нинішнього керівництва Мінкульту, ігноруванням системних проблем сфери культури та нагальної потреби докорінних реформ і впровадження нових стандартів управління".

Зокрема, у заяві йдеться, що після призначення на пост міністра культури пана Кириленка і нового керівного складу Мінкульту склалася критична, з огляду на системні наслідки, ситуація.

В листі також перераховані "загрозливі тенденції", серед яких:

- згортання конструктивних ініціатив, відсутність реформ в царині культури у переліку ключових реформ, оприлюднених Національною радою реформ в лютому 2015 році,

- непрозорість прийняття рішень та ключових кадрових призначень,

- замовчування на рівні керівництва МКУ проблем, пов’язаних з культурною спадщиною у прикордонних із зоною АТО районах та на територіях, що нещодавно були визнані тимчасово окупованими,

публічні заяви першої особи МКУ стосовно "переведення музеїв країни на самоокупність" та інші, які "демонструють безвідповідальність та нерозуміння елементарних засад функціонування музеїв і охорони культурної спадщини".

У звернення сказано, що "дії нинішнього керівного складу Міністерства культури поглиблюють системну кризу в царині культури, зокрема, управління культурною спадщиною, віддалюють у часі входження України в європейський культурний простір, негативно впливають на імідж України в світі та ставлять під сумнів спроможність владної команди виконати ті завдання по відродженню держави, що задекларувала Революція Гідності".

"За останні місяці фахова спільнота втратила надію на конструктивний діалог, якісні зміни та виважені, професійні дії очільників Міністерства культури. Розглядаючи це відкрите звернення як вимушений крок, закликаємо Вас вжити всіх можливих заходів для нормалізації ситуації в царині культури, аж до зміни керівного складу Міністерства культури", - кажуть музейники.

Як відомо, нещодавно перший заступник Міністра культури України Ігор Ліховий представив колективу національного заповідника "Софія Київська" нову виконуючу обов'язків гендиректора Нелю Куковальську. Колектив виступив проти такого рішення - повернено попереднього керівника, звільненого у 2012 р., проти якого за результатами діяльності на посаді порушено три кримінальні справи (ведеться досудове слідство), у зв’язку з чим заповідник звернувся до Комітетів ВР з питань протидії корупції, з питань культури і духовності та Генеральної прокуратури України.

Крім того, без будь-якої прозорої процедури за останні місяці було замінено керівництво Національного музею народної архітектури та побуту "Пирогово", Національного музею історії України.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні