Тест

Україна попросила оскароносного режисера зняти фільми про Крим

Про це він заявив, виступаючи на розширеному засіданні колегії Міністерства культури в п'ятницю в Києві, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Ми почали проводити переговори з одним із світових режисерів, у якого три "Оскара", для того, щоб зняти український фільм про Крим. Це буде на всіх мовах. Я сподіваюся, що до кінця поточного року у нас буде правдивий фільм про те, що відбувалося в Криму", – сказав він.

Яценюк також зазначив, що Міністерство юстиції разом з Міністерством культури в даний час ведуть судовий спір за "скіфське золото".

"Очікуємо, що цей спір буде завершено в нашу користь. Принаймні, жодного аргументу проти України немає. Всі аргументи тільки за Україну, і наша історична культурна спадщина має бути повернута на батьківщину", – підкреслив він.

Як відомо, раніше на каналі "Росія 1" вийшов пропагандистський фільм "Крим. Шлях на батьківщину". У ньому анексія була описана як "приєднання" півострова до Росії, необхідна для порятунку людей від українських націоналістів і втілення їх багаторічних прагнень.

Під час анексії Криму Росією експонати скіфського золота перебували на виставці в Нідерландах. Зараз окупаційна влада Криму вимагає повернути їх їй, але Нідерланди відмовляються, мотивуючи це тим, що отримувала експонати від України. Однак Києву золото поки також не повернули.

Мін'юст готує судовий позов у нідерландський суд з цього приводу.