Участь України у найбільшому книжковому ярмарку у Франкфурті - на межі зриву

— 27 серпня 2015, 16:13

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив голова Української асоціації видавців та книгорозповсюджувачів Олександр Афонін.

УРЯДОМ ПРАКТИЧНО ЗІРВАНО УЧАСТЬ УКРАЇНИ НАЦІОНАЛЬНИМ СТЕНДОМ У ФРАНКФУРТСЬКОМУ КНИЖКОВОМУ ЯРМАРКУ! Декларації й наміри ...

Posted by Александр Афонин on 26 августа 2015 г.

За його словвами, 26 березня цього року на засіданні Міжвідомчої комісії з питань сприяння розвитку вітчизняного книговидання та книгорозповсюдження було прийнято рішення про участь України національним стендом у Франкфуртському книжковому ярмарку.

І хоча заявки на участь від країн-учасниць приймалися лише до кінця лютого, а оплату за експозиційні площі треба було здійснити до кінця травня, для України керівництво цього найбільшого світового книжкового форуму пішло на поступки, прийнявши заявку з запізненням і давши згоду на відстрочку платежу до кінця серпня та знизивши при цьому вартість замовлених виставкових площ на 20% від стандартної ціни.

Він також зазначає, що Українською асоціацією видавців та книгорозповсюджувачів (УАВК) було створено, а в подальшому затверджено наказом Держкомтелерадіо України робочу групу, до складу якої увійшли провідні фахівці видавничої галузі.

"Членами робочої групи було розроблено концепцію стенду, розпочато формування офіційної делегації, програми перебування та підготовку англомовного каталогу видавництв і представлених ними видань, які мали б дати учасникам та відвідувачам ярмарку максимально об’єктивне уявлення про Україну, її історію, культуру, як класичну, так і сучасну українську літературу", - додає він.

"За сприяння Книжкового Арсеналу на волонтерських засадах ще в червні було розроблено унікальний дизайн і креслення забудови національного виставкового майданчика. Однак вирішення питання участі України в цьому найпрестижнішому, знаковому всесвітньому заході виявилося непідйомним завданням для закомплексованого, зашкарублого та індиферентного державного апарату", - каже Афонін.

Він розповідає, що узгодження проекту урядової постанови в надрах Мінфіну, Мінекономрозвитку, Мінюсту тривало понад три місяці. "І лише 29 липня проект постанови було винесено на розгляд на засіданні Уряду й схвалено.

Та, як виявилося, навіть схвалення Урядом ще нічого не означає, оскільки станом на сьогодні, 26 серпня 2015 року, урядове рішення не підписано Прем’єр-міністром Яценюком, а отже, не має законної сили і не є дійсним!", - бідкається він.

За словами Афоніна, результат цього довгого процесу - фізична відсутність часу на закупівлю необхідних матеріалів для виготовлення конструкцій стенду, доставку і складання його вже безпосередньо на майданчику ярмарку у Франкфурті. "А ще навіть не проведено тендер щодо визначення забудовника", - каже він.

Франкфуртський книжковий ярмарок є одним з найбільших книжкових подій у світі, і в цьому році пройде 14-18 жовтня.

"Українська правда. Життя"

Реклама:

Головне сьогодні