"Херсонес Таврійський" отримав нового тимчасового керівника

— 6 серпня 2015, 16:30

Про це повідомив міністр культури РФ Володимир Мединський, якого цитує ТАСС.

"Вона досвідчений науковець. Ми вже провели нараду з отцем Сергієм, колишнім директором Кулагіним. Уже все зрозуміло, що буде далі", - сказав Мединський.

Міністр не відповів на питання, чи буде призначений новий директор Херсонеса після передачі заповідника на федеральний рівень. "Ми з листопада сформуємо кадровий резерв. У нас буде до 50-ти кандидатів на кожну посаду ", - сказав Мединський.

Тим часом раніше член президії Ради Російського історичного товариства (РІО), академік РАН, директор Інституту археології РАН Микола Макаров зазначив, що екс-директор "Херсонеса Таврійського" Андрій Кулагін міг би очолити національний заповідник на час перехідного періоду в якості компромісної фігури.

Нагадаємо, 6 срепня новопризначений директор заповідника "Херсонес Таврійський" протоієрей отець Сергій (Халюта) офіційно склав свої повноваження.

"З урахуванням тієї ситуації, яка склалася, отець Сергій, як людина абсолютно неамбіційна, далека від честолюбних змагань, прийняв рішення - як би правильно сказати - це навіть не можна сказати "склав повноваження". Вирішив зробити крок убік, щоб ми мали можливість запропонувати губернатору нейтральну третю кандидатуру для забезпечення ефективного перехідного періоду передачі музею в федеральне підпорядкування. Цей перехід займе декілька місяців "- сказав на зустрічі міністр культури Володимир Мединський.

Як відомо, раніше гендиректором археологічного музею "Херсонес Таврійський" було призначено представника Московського патріархату протоієрея Сергія Халюту.

Колектив Національного заповідника "Херсонес Таврійський" ще тоді висловив нерозуміння і обурення кадровою політикою керівництва Севастополя. Колектив висловив довіру і підтримку колишньому директору заповідника Андрія Кулагіна і просить переглянути рішення про його звільнення.

Пізніше колектив національного заповідника "Херсонес Таврійський" прийняв резолюцію, в якій заявив, що відмовляється працювати під керівництвом нового директора - протоієрея Сергія Халюти.

"Враховуючи некомпетентність у питаннях музейної діяльності благочинного Севастопольського округу УПЦ МП протоієрея Сергія (Халюти), висловлюємо недовіру, абсолютний протест його призначенням на посаду керівника нашого заповідника і відмову від роботи під його керівництвом аж до призначення нового гідного керівника міністерством культури РФ, розглянувши можливість повернення на колишню посаду директора ГБУК м.Севастополя національний заповідник "Херсонес Таврійський" А.В. Куланіна ", - йдеться в резолюції, текст якої має "Українська правда. Життя".

В попередні списки всесвітньої спадщини ЮНЕСКО археологічний заповідник "Херсонес Таврійський" увійшов в 1989 році, а остаточно був включений тільки в червні 2013 року. Причому в список потрапив не весь заповідник, а тільки його частина - 259 гектарів з 400 гектарів.

Реклама:

Головне сьогодні