Вчені знайшли останки жінки, яка позувала Леонардо да Вінчі? Фото

— 25 вересня 2015, 12:52

Працюючи над роскопками протягом 4-ох років у багатовіковому монастирі у Флоренції, вчені знайшли невелику кількість кісток, які, на їхню думку, могли належати Лізі Джерардіні, дружині флорентійського торговця шовком, яка вважається моделлю шедевра Леонардо, пише Telegraph.co.uk.

Дослідницька група виявила, що жінка ймовірно, померла у липні 1542-го року, у віці 63-ох років. Історичні записи свідчать, що Джерардіні, яка провела свої останні роки у затвірництві в одному із монастирів у Флоренції, була там і похована.

"Я переконаний, що це вона", - каже Сільвано Вінченті, мистецтвознавець, який очолює дослідницьку групу. "Є потужна сумісність між результатами нашого археологічного та історичного дослідження і історичних дат. Цілком імовірно, що останки належать Лізі Джерардіні", - каже він.

Але до остаточних результатів все ще далеко.

Наступним етапом мало б стати взяття зразків ДНК із кісткових фрагментів і порівняти його з ДНК рештків двох з п'яти дітей Джерардіні та її чоловіка, Франческо дел Джокондо.

Але останки дітей, виявлені у гробниці у Базиліці Пресвятої Діви у Флоренції, були сильно пошкоджені через повінь річки Арно.

"Сирість сильно пошкодила рештки і вони не зможуть забезпечити достатньо ДНК для порівняння", - кже професор Джорджіо Группьйоні, голова антропологічної лабораторії Болонського університету.

Наразі дослідження призупинене та оточене загадками. Такими самими, як і посмішка Мони Лізи.

Реклама:

Головне сьогодні