Тест

Міхеїл Саакашвілі: “Культура – це м’яка сила. Вона приносить порозуміння там, де політикам бракує інструментів”

На свою заявлену промову на відкритті Конгресу Культури Східного Партнерства у Львові губернатор Одещини, Міхеїл Саакашвілі, так і не приїхав.

Натомість 5 вересня він прочитав завершальну інспіраційну лекцію, котра зібрала в актовій залі Львівського національного університету ім. Івана Франка аншлаг. УП.Життя публікує текст лекції.

Шановні пані та панове,

Це особлива честь звертатись до вас у цій залі Університету імені Івана Франка – "вічного революціонера", одного з найвидатніших європейських постатей ХХ століття. Його "Каменярі" сьогодні актуальні як ніколи, заповідаючи:

"Лупайте сю скалу! Нехай ні жар, ні холод

Не спинить вас! Зносіть і труд, і спрагу й голод,

Бо вам призначено скалу сесю розбить!"

Міхеїл Саакашвілі. Всі фото надані прес-центром Конгресу культури, автор Ліза Кузнєцова

Проведення третього Конгресу культури Східного партнерства у Львові є вкрай символічним, адже це місто є багатовіковим прикладом співіснування і розквіту культур багатьох народів Європи.

Це яскравий доказ того, що дух свободи, міжетнічна толерантність, прагнення до досконалості в мистецтві і науці залишають надбання, якими пишаємось сьогодні, які спонукають до подальшої невтомної праці і здатні вражати ще багато наступних поколінь.

Для світу Львів – це перлина архітектури, для України – П’ємонт національно-визвольної боротьби, для країн ЄС та СП – місток до більшої взаємодії. Так само і цей захід повинен дати поштовх більш відкритому та активному культурному діалогу між країнами ЄС, всіма регіонами України, а також Грузією, Молдовою, Азербайджаном, Білоруссю та Вірменією.

Культура – це м’яка сила, яка здатна принести порозуміння там, де політикам бракує інструментів.

Культура здатна налагодити та зміцнити економічні зв’язки між народами, які прагнуть спілкуватися і дізнатися більше один про одного.

Проте для того, щоб ця сила була дієвішою, важлива підтримка держави, сприяння меценатів, ентузіазм громадянського суспільства.

Міхеїл Саакашвілі

Приміром, завдяки багаторічній фанатичній роботі видатного львів’янина, академіка Бориса Возницького світ побачив у Луврі дерев’яні скульптурні шедеври Йоанна Пінзеля. Того року Лувр прийняв понад дев’ять з половиною мільйонів відвідувачів, які також познайомились з роботами Пінзеля, що стало однією з найпотужніших реклам України та культури цього регіону.

Цими днями відбувається Венеційський кінофестиваль. Вперше серед його хедлайнерів український фільм "Зима у вогні" про події Євромайдану. Фільм показує стійкість і жагу українців до свободи, про те, як громадяни зі всіх регіонів, представники різних релігій і світоглядів повстали проти несправедливості з любов’ю до рідної землі. Надалі фільм буде показаний у Торонто і Вашингтоні, і, сподіваємось, претендуватиме на Оскара.

Такі культурні події є надзвичайно сильним поштовхом на шляху до сердець людей всього світу, вони здатні докластись до зусиль політиків та дипломатів задля міжнародної підтримки України в її боротьбі за свободу і незалежність.

Ця боротьба триває сьогодні не лише на Донбасі, але і по всій Україні, де народ прагне докорінних змін.

Міхеїл Саакашвілі

Одним із ключових фронтів у цій боротьбі сьогодні є Одещина, де я з командою однодумців щодня докладаємо зусиль, аби розгатити скелю, що відмежовує людей від достойнішого життя. Скелю, зведену старою корумпованою і неспроможною системою.

Наші зусилля спрямовані на те, щоб наблизити громадян до тих ідеалів, за які стояв Майдан, і за які віддають життя наші побратими на Донбасі.

На перший погляд такі далекі, Львів і Одеса мають дуже багато спільного.

Перетин торговельних шляхів, багатокультурна мозаїка, сформована під впливом єврейської, італійської, грецької та багатьох інших культур, в поєднанні з місцевою самобутністю є спільними рисами Львівщини та Одещини.

Сусідство з Європейським Союзом відкриває перед цими регіонами безліч можливостей розвитку, водночас накладає велику відповідальність рухатись в авангарді реформ.

Адже саме потрапивши на Львівщину і Одещину туристи та інвестори часто складають враження про всю Україну.

Міхеїл Саакашвілі

Завдяки європейській ідентичності і культурній спадщині Львів знаходиться в одній плеяді з Віднем, Будапештом, Прагою, Краковом. Минулого року Краків прийняв 10 мільйонів туристів, яких привабила чудова архітектура та культурна спадщина.

На моє переконання, такі міста як Львів та Одеса, здатні приваблювати навіть більшу кількість відвідувачів. Гостинність, різноманіття готельної та ресторанної індустрії – це те, чим ми вже можемо похвалитися і навіть здивувати.

Проте, інфраструктура, насамперед автошляхи, прозорість митниці, доступні і зручні перевезення – це те, що повинно стати пріоритетом для наших зусиль вже сьогодні.

Це те, що вже треба було зробити "на вчора", якщо ми прагнемо, щоб наша культура завтра отримувала більше визнання і розвиток.

Це життєво необхідно для нашої відкритості для світу, а відтак, для благополуччя нашого народу. Це запорука подальшого розвитку України і поштовх до стабільності і процвітання країн Східного партнерства.

Відео виступу Міхеїла Саакашвілі на Конгресі Культури Східного Партнерства

Дуже символічно, що напередодні нашого Конгресу цього тижня у Києві відбулася знакова культурна подія – мистецький марафон, присвячений тридцятій річниці від дня смерті видатного українського поета, дисидента Василя Стуса.

Закатований радянським режимом, донеччанин Василь Стус залишається інтелектуальним світочем в нашій боротьбі за вільну і цілісну Україну.

В резонанс Франковому "Каменяру" своїми віршами він закликав "змагати знеможеним життям":

Ніхто тебе з недолі не врятує,

ніхто не зіб’є з власної тропи.

На тій і стій, і стій – допоки скону,

Допоки світу й сонця – стій і стій.

Це послання сьогодні адресоване не лише Україні, але народам всіх країн Східного партнерства, а також Європейського Союзу. Ці рядки застерігають від зневіри і розчарувань, вони наповнюють силою до праці пліч-о-пліч і вірою в наше спільне краще майбутнє.