Незвичні афіші: українців запросили на неіснуючі події. Фото

— 19 листопада 2015, 12:31

Наприклад, один з плакатів повідомляє, що в клуб Бучача приїде діджей світового класу.

Інший – що в оперний театр Жмеринки завітає європейський світовий балет, а у Добропіллі відбудеться грандіозний рок-концерт.

Ще одна афіша запрошує переглянути у Кременчуці найкращі рекламні ролики, а в Краматорську нібито пройде міжнародний фестиваль короткометражних фільмів.

Крім амбіційних планів, афіші об’єднує ще дещо: жодна з анонсованих подій не відбудеться насправді.

На всіх плакатах можна прочитати таке: "Звичайно, відомий діджей міг би приїхати в Бучач, а сучасний балет ― у Жмеринку, але події такого масштабу, на жаль, не проходять у віддалених від столиці містах. Вирішити цю проблему допоможе культурна децентралізація".

Ініціатором проекту став німецький Гете-Інститут. У такий спосіб організатори постаралися привернути увагу українців до проблем культурного життя на периферії.

Реакція мешканців на афіші була неоднозначною: хтось був здивований, хтось розчарований, а когось це змусило інакше подивитися на культурну ситуацію в рідному місті.

"У людей, які живуть у маленьких містечках, такий дефіцит культурних продуктів, що вони відчайдушно хапаються за будь-яку можливість. У Жмеринці, коли люди побачили афіші, вони одразу стали запитувати, де придбати квиток, навіть не усвідомивши, що це фейк, ― розповідає Ярослав Мінкін, учасник проекту Культурно-освітня академія.

"Але такі експерименти завжди доречні ― вони змушують спитати себе: що я можу зробити, щоб цей балет до нас усе ж таки приїхав? А, можливо, для когось це стане стимулом відкрити балетний гурток чи створити любительську трупу в місцевому театрі", - додає він.

Проект пройшов у рамках Культурно-освітньої академії ― програми Гете-Інституту, спрямованої на децентралізацію культури.

"Ситуація, коли культурне життя сконцентроване у двох-трьох мегаполісах, є типовою для східноєвропейських країн. Сьогодні актуальна світова тенденція полягає у децентралізації культури, тобто у переносі ініціатив, подій і заходів у регіони. Цей процес дозволяє суттєво підвищити культурний рівень країни в цілому і вплинути безпосередньо на розвиток маленьких містечок", ― говорить Фрідеріке Мьошель, головний референт культурних проектів Гете-Інституту в Україні.

Проект Культурно-освітньої академії, заснований Гете-Інститутом, спрямований на підтримку визнання і професіоналізації українських культурних установ та ініціатив, а також на об’єднання за допомогою спільних освітніх програм, візитів і дискусійних майданчиків активних діячів із державних і недержавних структур і на створення у такий спосіб можливостей для розробки надійних перспектив розвитку культурно-освітньої галузі.

куда пойти в киеве

Реклама:

Головне сьогодні