Тест

Мінкульт спростовує ліквідацію Музею історичних коштовностей України, ICOM заперечує

Сьогодні, 9 листопада, на сайті Міністерства культури з’явилося "роз’яснення", щодо ситуації довкола МІКУ.

Зокрема, в роз’ясненні йдеться про те, що "Наказом Міністерства культури України від 27.10.2015 № 844 затверджено структуру Національного музею історії України (далі НМІУ) та введено її в дію.

"Вказаною структурою, зокрема, передбачається і подальше функціонування "Музею історичних коштовностей України" в якості філіалу Національного музею історії України – без зміни статусу."

УП.Культура повідомляла про реакцію музейників на вищезгаданий наказ.

Український національний комітет Міжнародної ради музеїв (ІСОМ) та колектив Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків опублікували відкритий лист на порталі "Музейний простір". А колектив МІКУ - відкритий лист, де висловив свою незгоду з наказом Мінкульту і назвав дії мінкульту помилковими.

В той же час представники Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ) заявляють протилежне тому, що повідомляє Мінкультури. Президент ІСОМ України Сергій Лаєвський в коментарі УП.Культура каже:

"Реструктуризація Національного музею історії України – серед іншого привід для того, щоб розвалити структуру МІКУ. Хоча Музей історичних коштовностей України не володіє статусом юридичної особи, втім є абсолютно самодостатньою філією зі своїми власними підрозділами.

В результаті переформатування структури буде порушено усталену ефективну роботу МІКУ, оскільки МІКУ втратить єдину музейну структуру відділів. В результаті чого буде порушено баланс роботи МІКУ.

А тому ІСОМ вимагає від Президента України рішучих дій та ухвалення відповідних рішень, включно з наданням МІКУ статусу юридичної особи та статусу національного музею".

На 10 листопада запланована прес-конференція, що матиме на меті поширити інформацію стосовно ситуації, що склалася довкола МІКУ та Мінкульту.

Міжнародна рада музеїв (англ. International Concil of Museums; ICOM) є міжнародним об'єднанням музеїв та професійних музейних працівників, які займаються збереженням, охороною та популяризацією світової природничої і культурної спадщини, матеріальної і нематеріальної.

ICOM є недержавною організацією, яка має офіційні стосунки з ЮНЕСКО та консультативний статус в Економічній та соціальній раді ООН. ICOM виконує частину музейної програми ЮНЕСКО. Вона об'єднує музеї з понад 80-ти країн світу, де створені національні комітети.