Тест

У докторській Катерини Кириленко знайшли псевдонауку про лептони

Про це йдеться у листі на ім’я міністра освіти і науки та його заступника, надісланому 21 січня і опублікованому старшим науковим співробітником Інституту фізики НАН України Антоном Сененком на своїй сторінці у Facebook.

Як пишуть вчені фізики у листі, в дисертації окрім плагіату, виявлено ще й "нісенітниці та безглуздий потік свідомості" про легкі та тонкі лептони.

Так, у дисертації Катерини Кириленко міститься такий текст:

"...Не торкаючись зараз питань про "емоції" "грубих" форм матерії у фізичному макросвіті, припустимо, що легкі та "тонкі" лептони, коли вони згортаються в конгломерації, отримують якісь "надзвичайні" властивості. Психіка у біологічному світі існує як наслідок розвитку природи. Вона має свого реального носія – фізичну часточку. Ця часточка ще невідома науці на сучасному рівні її розвитку. Відомо лише, що шукати її треба саме у світі субелементарних часточок лептонів. Хай навіть первісні часточки, з яких складається матерія у Всесвіті на ступені до Великого вибуху, ще не здатні до відчуття емоційних станів"

Відтак у листі за підписом академіка-секретаря відділення фізики та астрономії НАН України Вадима Локтєва, міститься прохання "переглянути ухвалу МОН щодо видачі диплому доктора педагогічних наук К.Кириленко".

"Справа в тому, що у даному випадку мова йде про просто неприпустимий рівень тверджень, якими наповнена дисертація згаданого т.з. науковця", - зазначається у листі.

Адже дисертантка робить твердження, які виходять за сферу питань її фаху.

"Причому це робиться без будь- яких доказів, голослівно, чим брутально порушується методологія наукових досліджень. Тим самим авторка демонструє, що не опанувала наукової методології, а отже не є може бути визнаною доктором наук. Чого лише варті откровення, що лептони – це носії психіки. Тоді носіями чого є адрони?" – запитують фізики.

При цьому виявляється, що цей фрагмент тексту без змін переписаний з іншої "наукової роботи".

"Тобто фактично ми маємо справу з деяким напрямом, який би я не побоявся назвати лженауковим", - підсумовують фізики.

"Звертаюсь до вас з проханням перевірити, на яких підставах звання доктора наук отримала пані К. Кириленко і, якщо необхідно, вжити необхідних заходів, зважаючи, що з точки зору фахівців переважна більшість тексту позбавлена будь-якого сенсу, будучи незрозумілим нагромадженням фраз і термінів, які навряд чи розуміє й сам автор", - підсумовує академік-секретар ВФА НАН України Вадим Локтєв.

Як раніше писала "Українська правда. Життя", докторська робота Катерини Кириленко "Теоретичні і методичні основи формування інноваційної культури майбутніх культурологів у вищому навчальному закладі" містить плагіат.

Як зазначила у авторській колонці професорка і доктор філософських наук Тетяна Пархоменко, "близько третини із 396 сторінок не мають посилань на використані джерела. Вони складаються з текстів, що належать іншим авторам, посилання на яких відсутні або є сфальсифікованими".

Так само без посилань на авторів Катерина Кириленко використала тексти інших науковців для написання підручника "Культура і наука".

У відповідь на наведені у тексті Тетяни Пархоменко факти, Катерина Кириленко заявила, що її робота не містить плагіату ані в юридичному, ані в моральному вимірах.

І заявила, що стаття є "частиною брудної політичної кампанії, яка понад рік ведеться проти мого чоловіка – В’ячеслава Кириленка".

"Українська правда. Життя"