В столиці презентують кримську :::стежку::: "АртПоля"

— 27 січня 2016, 13:02

Захід запланований на 16:00 у Музеї Гончара.

Проект :::стежка::: покликаний підтримувати постійний зв'язок із Кримом.

"Коли дискусії зайшли у глухий кут, художники знайшли вихід (точніше стежку) — взятися за фарби й створити візуальні нагадування про півострів у публічних просторах різних міст", - пояснюють організатори.

Відправною точкою проекту стали кримськотатарські орнаменти у виконанні відомого кераміста Рустема Скібіна.

На їх основі режисер Оля Михайлюк розробила художню концепцію, яка передбачає залучення до проекту різних авторів та індивідуальне рішення в кожному з міст. Проект стартував влітку у Києві після того, як ідею стежки підтримали на Спільнокошті. Орнаменти опрацьовував польський стріт-артист Артур Вабік.

Ідея вінницької :::стежки::: повстала з творів Михайла Коцюбинського, написаних сто років тому. Питання, над якими розмірковував письменник — земля, традиції, взаємодія з людьми іншої віри — набуваючи нових сенсів, зараз залишаються такими ж важливими.

Запропонована Олею Михайлюк ідея, надихнула Рустема, художницю Юлю Гушул та Лабораторію актуальної творчості на спільну роботу.

:::стежка::: проявилася і в Приазов’ї, де мурал створив київський художник Андрій Гуренко.

"Найголовніший аспект полягає в тому, що наш простір заповнюється візуальними символами, орнаментами, які нагадують нам про те, що у нас є Батьківщина, є Крим. Сьогодні, перебуваючи далеко від нього, ми все одно його бачимо і відчуваємо", — пояснює Рустем Скібін.

Навесні АртПоле планує продовжити :::стежку::: закінчити розписи у Бердянську й Вінниці та вирушити до інших міст. У найближчих планах — Чернівці, Львів, Варшава, а далі Мюнхен, Париж, Барселона, Лісабон…, обійти навколо світу, розповісти про Крим і повернутися на свій півострів.

Також у суботу о 17:00 (там же) відбудеться показ фільму "Кримські стежки" незалежного французького режисера Вінсента Муна.

Він зняв серію сюжетів про Крим, які потім склалися у повнометражний фільм – про традиційну музику народів Криму. У фільмі є місце пісням та мелодіям кримських татар, греків, болгар, вірменів, кримчаків.

Реклама:

Головне сьогодні